Долма з свіжого виноградного листя – рецепт

Долма річна
Звичайно, щоб приготувати смачну долму, доведеться витратити час і докласти зусиль, але, повірте, результат того вартий! Головне – правильно підготувати листя. Їх можна брати від винограду як столових, так і винних сортів, головне – не від дикого, вони занадто жорсткі. Вибирайте невеликі листочки – розміром з долоньку, яскраво-зеленого кольору, без дірочок і плям. Черешок відриваємо так, щоб лист не пошкодити, можна зрізати ножицями. Отже, долма з свіжого виноградного листя, базовий рецепт.
Інгредієнти:
Приготування
Для початку потрібно зробити начинку. М'ясо миємо й обсушуємо серветкою, пропускаємо через м'ясорубку з великою насадкою. Зверніть увагу – м'ясо не повинно бути зовсім без жиру, інакше долма вийде сухою і несмачною. Тому добре включити у фарш трохи курячого жиру, якщо шматок телятини зовсім пісний. Чистимо цибулю і моркву, нарізаємо невеликими кубиками і тушкуємо в гарячому олії в казані або на сковороді до м'якості – тобто приблизно 10-12 хвилин. Тим часом перебираємо і промиваємо теплою водою рис, моєму помідори і натираємо їх на тертці або пюрируем (використовуємо блендер, кухонний комбайн, чоппер, м'ясорубку). Додаємо томатне пюре овочі, солимо, перчимо, тушкуємо ще хвилини 3. Змішуємо начинку: м'ясо, рис, піджарку. Додаємо дрібно нашатковану зелень і перемішуємо. Поки начинка охолоне, займаємося листям. Їх потрібно скласти в миску, залити холодною водою і почекати близько чверті години, обполоснути листя і змінити воду – тепер заливаємо листя окропом. Чекаємо хвилин 7 і виймаємо їх акуратно. Листочки стають більш темного кольору, набагато еластичніші, але і рвуться легше, так що працюємо з ними обережно. На край кожного листочка кладемо трохи начинки і звертаємо конвертиком. Варимо долму в каструлі або казані – вистилаємо дно листям, на них щільно укладаємо конвертики. Заливаємо їх злегка підсоленим окропом і варимо близько 10 хвилин після закипання. Сервіруємо долму з соусами: часниковим, томатним або просто зі сметаною – теж дуже смачно.
Долма пряна
Більш цікава на смак долма азербайджанською: рецепт включає пряні трави, кедрові горіхи, зате не кладемо овочі.
Інгредієнти:
Приготування
Промиваємо рис, готуємо фарш з баранини, чистимо і обсмажуємо в рослинному маслі до коричневого відтінку дрібно нашатковану цибулю. У миску кладемо піджарку, фарш, рис, подрібнений часник (можна натерти на тертці), прокаленные на сухій сковороді горішки, солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком, приправляємо сухими травами і нарізаною петрушкою. Перемішуємо. Загортаємо начинку з того краю, де був черешок.

Багатьох цікавить, як зберегти свіжі виноградне листя для долми на зиму. Готуємо порожні пластикові пляшки. Використовуємо тільки темний пластик. Промиваємо і ретельно просушуємо їх. Потім згортаємо сухі листочки штук по 10 трубочкою, опускаємо в пляшки, щільно закручуємо кришки і зберігати в підвалі. Використовувати листя можна до літа – вони залишаються свіжими і ароматними. Просто розрізаємо пляшку і витягаємо листочки для долми.
Рекомендуємо добрі рецепти

Як приготувати долму з виноградного листя?
Долма - це традиційне блюдо узбецької кухні, і зовні дуже нагадують звичні для нас голубці. Однак ті відмінності, які є між цими двома стравами

Долма у виноградних листках - рецепт
Чудове і дуже оригінальне блюдо - долма у виноградних листках. Зробити його не важко, при наявності всіх необхідних основних інгредієнтів. Пропонуємо

Долма - рецепт
Долма - блюдо, яке віддалено нагадує звичні нам голубці. Однак має істотні відмінності в підборі наповнення, приправ і звичайно в оформленні.

Заготівля виноградного листя для долми
Долма - східне блюдо, що нагадує наші голубці, але загорнуті не в листя капусти, а у виноградне листя. Влітку проблем з приготуванням долми немає,

Як маринувати виноградні листя для долми?
Багатьом з нас довелося по душі східне блюдо - долма. Але не завжди є під рукою виноградні листя, один з головних компонентів долми. Ми пропонуємо

Долма в мультиварці
Долма - дуже смачна страва. Воно схоже з нашими голубцями, тільки загортають начинку не в капустяні листи, а виноградні. Рецепти долми дуже багато,