Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Різдвяний кекс

Різдвяний кекс

27-12-2015, 19:52
903
Різдвяний кекс
Різдвяна випічка відрізняється від інших кексів своїм насиченим смаком, наповненим інгредієнтами, характерними сезону: журавлиною, корицею, мускатом, гвоздикою, червоним вином та іншими. Кожен народ поєднує всі ці інгредієнти по своєму і має власний рецепт різдвяного кексу. Про деяких з останніх ми поговоримо далі.

Англійська фруктовий різдвяний кекс


Класикою під різдво для англійців є незвичайний ананасовий кекс, який, завдяки все тому ж ананасу, виходить досить вологим і важким. Окрім іншого, в тісто додають достаток сушених фруктів, асортимент яких ви можете варіювати на свій розсуд.
Інгредієнти:

  • сушені фрукти - 740 г;

  • тростинний цукор - 155 г;

  • бренді - 235 мл;

  • вода - 65 мл;

  • ананас - 310 г;

  • вершкове масло - 185 г;

  • яйця - 3 шт.;

  • борошно - 330 г;

  • розпушувач - 1 ч. ложка;

  • сода - 1/4 ч. ложки;

  • мелений імбир, кориця, мускат - по 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    Ананас розімніть з допомогою виделки або преса для картоплі. Перетворювати його в пюре не обов'язково, але при бажанні можна скористатися блендером. З'єднайте разом сушені фрукти, шматочки ананаса, воду і бренді. Поставте суміш на вогонь, додайте шматочки масла і доведіть рідини до кипіння. Після, остудіть інгредієнти і додайте збиті яйця.
    Інші компоненти пропустіть через сито і додайте до фруктів. Розподіліть тісто в покритою пергаментом форму і залиште різдвяний кекс з сухофруктами на півтори години при 160 градусах.

    Німецький різдвяний кекс штолень – рецепт


    Для тих, хто хоче попрактикуватися в кулінарному майстерності, пропонуємо взятися за німецьку версію різдвяної випічки – штолень. Готується такий кекс на дріжджовому тісті, присмаченому добавками начебто сушених фруктів, цукатів і марципана.
    Інгредієнти:

  • молоко - 225 мл;

  • мед - 45 мл;

  • вершкове масло - 85 м;

  • борошно - 510 г;

  • дріжджі - 10 г;

  • мелена кориця, мускат - по 1 ч. ложці;

  • цедра 1 апельсина і лимона;

  • яйце - 1 шт.;

  • сушені фрукти - 145 г;

  • сушена журавлина - 55 г;

  • апельсиновий сік - 45 мл;

  • ром - 45 мл;

  • марципани - 280 р.


  • Приготування
    Підігрів молоко до температури тіла, розведіть в ньому мед і вершкове масло, висипте дріжджі і залиште останні активізуватися на 7 хвилин. Перемішайте, всипте прянощі, борошно і цитрусову цедру. Далі слід звична для дріжджового тіста операція: 10-хвилинне вимішування і розстойка до подвоєння в розмірі. В цей час підігрійте апельсиновий сік і змішайте його з ромом. Залийте сумішшю журавлину з сухофруктами і залиште набухати, поки підходить тісто. Після, злийте залишки, а фрукти, разом з нарізаним марципаном, вмішайте в тісто. Розділіть ком тесту натроє, скачайте кожен шматочок в ковбаску і сплетіть косою. Дайте кексу підійти вже вдруге, а потім відправте в духовку на 40 хвилин при 190 градусах.

    Традиційний італійський різдвяний кекс панеттоне


    Панеттоне схожий з нашим великодньою паскою не тільки зовнішнім виглядом, але і технологією приготування. Переконайтеся в цьому самі, повторивши рецепт далі.
    Інгредієнти:
    Для стартера:

  • вода - 55 мл;

  • молоко - 55 мл;

  • дріжджі - 2 1/4 ч. ложки;

  • борошно - 45 г;

  • цукор - 5 р.


  • Для паски:

  • яйця - 3 шт.;

  • цукор - 55 г;

  • цедра апельсина - 1 ст. ложка;
  • Різдвяний кекс

  • борошно - 365 г;

  • вершкове масло - 65 г;

  • журавлина сушена - 1 ст.;

  • фісташки (очищені) - 2/3 ст.


  • Приготування
    Підігрійте молоко з водою до температури тіла, змішайте і додайте інші компоненти стартера. Через півгодини з'єднайте стартер з яйцями, цукром, цитрусової цедрою, борошном і розтопленим маслом. Вымешав тісто 10 хвилин, додайте горіхи і сухофрукти, а потім залиште піднятися на 4 години. Розподіліть тісто по формах для пасок, заповнюючи їх наполовину, а потім дайте панеттоне підійти вдруге, вже 2-3 години. Випікайте 1 годину при 190 градусах.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як приготувати кекс?
    Як приготувати кекс?
    Напевно у більшості початківців кулінарів першим досвідом домашньої випічки стає саме кекс. У цій статті максимально детально описані неймовірні
    Кекс з манкою на молоці
    Кекс з манкою на молоці
    Досить часто кулінари в рецептах різної випічки замінюють борошно додаванням до складу манної крупи. Завдяки цьому нехитрому дії виріб виходить ще
    Лимонний кекс в мультиварці
    Лимонний кекс в мультиварці
    Чудовим зігріваючим варіантом випічки в холодний осінній день стане яскравий, ароматний кекс. Пропонуємо найбільш оригінальні його рецепти, які кожен
    Апельсиновий кекс
    Апельсиновий кекс
    Кекси - дуже смачна випічка, улюблена багатьма. Готують його з різними начинками: яблуками, шоколадом, сиром, родзинками і т. д. І сьогодні ми
    Морквяний кекс
    Морквяний кекс
    Кекс - це дивовижно смачна випічка. А чи знаєте ви, що його можна приготувати з морквою? Вийде смачно і корисно. Пропонуємо вашій увазі кілька
    Італійська паска панеттоне - рецепт
    Італійська паска панеттоне - рецепт
    Італійська паска панеттоне - справжнє відкриття для наших господинь. Всі знають наші великодні паски, які стали традиційними на свято Пасхи. Цю