Різдвяна випічка відрізняється від інших кексів своїм насиченим смаком, наповненим інгредієнтами, характерними сезону: журавлиною, корицею, мускатом, гвоздикою, червоним вином та іншими. Кожен народ поєднує всі ці інгредієнти по своєму і має власний рецепт різдвяного кексу. Про деяких з останніх ми поговоримо далі.
Англійська фруктовий різдвяний кекс
Класикою під різдво для англійців є незвичайний ананасовий кекс, який, завдяки все тому ж ананасу, виходить досить вологим і важким. Окрім іншого, в тісто додають достаток сушених фруктів, асортимент яких ви можете варіювати на свій розсуд.
Інгредієнти: сушені фрукти - 740 г; тростинний цукор - 155 г; бренді - 235 мл; вода - 65 мл; ананас - 310 г; вершкове масло - 185 г; яйця - 3 шт.; борошно - 330 г; розпушувач - 1 ч. ложка; сода - 1/4 ч. ложки; мелений імбир, кориця, мускат - по 1/2 ч. ложки. Приготування Ананас розімніть з допомогою виделки або преса для картоплі. Перетворювати його в пюре не обов'язково, але при бажанні можна скористатися блендером. З'єднайте разом сушені фрукти, шматочки ананаса, воду і бренді. Поставте суміш на вогонь, додайте шматочки масла і доведіть рідини до кипіння. Після, остудіть інгредієнти і додайте збиті яйця.
Інші компоненти пропустіть через сито і додайте до фруктів. Розподіліть тісто в покритою пергаментом форму і залиште різдвяний кекс з сухофруктами на півтори години при 160 градусах.
Німецький різдвяний кекс штолень – рецепт
Для тих, хто хоче попрактикуватися в кулінарному майстерності, пропонуємо взятися за німецьку версію різдвяної випічки – штолень. Готується такий кекс на дріжджовому тісті, присмаченому добавками начебто сушених фруктів, цукатів і марципана.
Інгредієнти: молоко - 225 мл; мед - 45 мл; вершкове масло - 85 м; борошно - 510 г; дріжджі - 10 г; мелена кориця, мускат - по 1 ч. ложці; цедра 1 апельсина і лимона; яйце - 1 шт.; сушені фрукти - 145 г; сушена журавлина - 55 г; апельсиновий сік - 45 мл; ром - 45 мл; марципани - 280 р. Приготування Підігрів молоко до температури тіла, розведіть в ньому мед і вершкове масло, висипте дріжджі і залиште останні активізуватися на 7 хвилин. Перемішайте, всипте прянощі, борошно і цитрусову цедру. Далі слід звична для дріжджового тіста операція: 10-хвилинне вимішування і розстойка до подвоєння в розмірі. В цей час підігрійте апельсиновий сік і змішайте його з ромом. Залийте сумішшю журавлину з сухофруктами і залиште набухати, поки підходить тісто. Після, злийте залишки, а фрукти, разом з нарізаним марципаном, вмішайте в тісто. Розділіть ком тесту натроє, скачайте кожен шматочок в ковбаску і сплетіть косою. Дайте кексу підійти вже вдруге, а потім відправте в духовку на 40 хвилин при 190 градусах.
Традиційний італійський різдвяний кекс панеттоне
Панеттоне схожий з нашим великодньою паскою не тільки зовнішнім виглядом, але і технологією приготування. Переконайтеся в цьому самі, повторивши рецепт далі.
Інгредієнти: Для стартера:
вода - 55 мл; молоко - 55 мл; дріжджі - 2 1/4 ч. ложки; борошно - 45 г; цукор - 5 р. Для паски:
яйця - 3 шт.; цукор - 55 г; цедра апельсина - 1 ст. ложка; борошно - 365 г; вершкове масло - 65 г; журавлина сушена - 1 ст.; фісташки (очищені) - 2/3 ст. Приготування Підігрійте молоко з водою до температури тіла, змішайте і додайте інші компоненти стартера. Через півгодини з'єднайте стартер з яйцями, цукром, цитрусової цедрою, борошном і розтопленим маслом. Вымешав тісто 10 хвилин, додайте горіхи і сухофрукти, а потім залиште піднятися на 4 години. Розподіліть тісто по формах для пасок, заповнюючи їх наполовину, а потім дайте панеттоне підійти вдруге, вже 2-3 години. Випікайте 1 годину при 190 градусах.