Соус ткемалі

Особливості оригінального соусу
Як готувати соус ткемалі? Власне кажучи, це нескладно. Оригінальний класичний грузинський соус ткемалі готують з обов'язковим використанням пряної трави «омбало» (це м'ята болотна). Болотну м'яту додають в ткемалі не тільки для смаку, але і щоб уникнути бродіння соусу при досить довгому зберіганні. Але якщо ми готуємо ткемалі в невеликих кількостях, цей інгредієнт можна замінити, наприклад, звичайної м'ятою (але не перцевої!).
Приготування соусу ткемалі
Інгредієнти (на 1 кілограм сливи):
Приготування:
Спочатку вивчимо з плодів сливи кісточки, посиплемо плоди сіллю і почекаємо трохи, поки зливу пустить сік. Краще не використовувати алюмінієву або тефлонову посуд. Поставимо каструльку (а краще сотейник або казанчик) на вогонь, додаємо води, доведемо до кипіння і даємо покипіти 5 хвилин, помішуючи ложкою (краще дерев'яною). Тепер додамо подрібнений (або сухий мелений) перець і проваримо ще хвилин 5 а потім додамо подрібнену зелень (кінзу, кріп і м'яту). Проваримо ще хвилини 2 додамо товчений або продавлений пресом часник. Перемішаємо і вимкнемо вогонь. Можна, звичайно ж, класичним традиційним способом протерти соус через сито, але при сучасних технологіях краще всього скористатися блендером. Перельем соус в блендер і доведемо до однорідності. Соус ткемалі готовий до вживання. Можна додати в соус 1 столову ложку натурального виноградного або яблучного оцту і інших пряних приправ - це справа індивідуального смаку і вашої кулінарної фантазії. Готовий соус ткемалі можна зберігати на полиці в холодильнику в скляному або емальованому (керамічної) посуді з щільно прикритою кришкою. При бажанні можна і консервувати соус ткемалі, заготовлюючи його запас на холодну пору року, коли нам так хочеться фруктів і організм потребує вітамінів.
Інший варіант класичного соусу

Зливу для соусу ткемалі годиться не всяка. Для його приготування краще використовувати дрібну кислу дику сливу (аличу), яка, до речі сказати, росте не тільки в Грузії, але і в південних районах Росії, Україні, Молдові і багатьох інших країнах.
Рекомендуємо добрі рецепти

Часниковий соус
Часниковий соус має сотні варіацій. Його можна приготувати практично до будь-якої страви - від млинців до риби. Рецепти самих популярних варіантів ми

Соус для шаурми
Соус для шаурми - це ключова складова, яка з'єднує всі інші інгредієнти цього нехитрого східного блюда. Щоб урівноважити смак шаурми, до рецептури

Ткемалі з аличі - рецепт
Знаменитий грузинський соус ткемалі, приготований з аличі за класичним рецептом, доповнить будь-яку трапезу і відтінятиме смак супроводжуючих страв.

Кетчуп зі слив
Напевно, багато хто з нас не знають, що кетчуп можна зварити не тільки томатів, а й із слив. Ось про це ми і поговоримо в нашій статті. Ми зібрали

Сочевиця з овочами
Сочевиця, безумовно, корисна і поживна сама по собі, але в компанії овочів вона стає ще смачніше й пахучіше. Рецепти сочевиці з овочами ми розглянемо

Рецепт харчо з яловичини
Ситний суп харчо - традиційне блюдо грузинської кухні. У класичному варіанті воно готується з трьох важливих інгредієнтів: яловичини, волоських