Копчена курка в коптильні в домашніх умовах
Якщо ви ще не знаєте, як приготувати копчену курку в домашній коптильні слід врахувати кілька тонкощів.
Поради з приготування копченої курки
Курку можна коптити цілком, а можна розбивши на частини або відокремивши м'ясо від кісточок. Відповідно, час копчення буде різним. Тушка повисить у коптильном шафі значно довше, ніж шматочки м'яса.
Багато залежить і від курки. Виросла у домашніх умовах, кормившаяся і гуляла у дворі пістрява – володарка більш жорсткого м'яса, ніж магазинний курча-бройлер, який ріс на фермі. Так що час копчення доведеться визначати дослідним шляхом.
Перед копченням м'ясо часто маринують або підварюють. Вибір приправ і спецій – справа тонка, вони повинні відтіняти копчений присмак, а не перебивати його. І, зрозуміло, варено-копчена курка в домашній коптильні готується швидше і виходить менш сухий.
Копчена курка в коптильні готується при різній температурі – гарячий спосіб швидкий, при ньому курятина готова за кілька годин, а ось холодне копчення зажадає кілька днів, тому що температура не перевищує 40 градусів.
Коптимо швидко
Щоб за декілька годин у вас вийшла ніжна, рум'яна, ароматна копчена курка в домашніх умовах в коптильні, правильно підготуємо і закоптим нашу птицю.
Інгредієнти:
курка (ціла тушка, випотрошена) – близько 2-25 кг;
сіль йодована без добавок – 1 ст. ложка з гіркою;
набір спецій за смаком – 1 ч. ложка;
тирса (вільха, дуб, яблуня, вишня) – близько 5 кг.
Приготування
Курку підготуємо для копчення – відріжемо голову і лапки, шию, приберемо внутрішній жир. В гарячій воді розчинний сіль, додамо спеції і замаринуем в цій суміші курочку хоча б на 4-6 годин. Підвішуємо нашу пташку в коптильні, засипаємо тирсу. Над ними обов'язково встановлюємо піддон для жиру – якщо вытапливающийся жир буде стікати на вугілля, гар вбереться в курочку і вийде зовсім не смачно. Коптильню ставимо на максимальний нагрів і залишаємо м'ясо в ній на чверть години, зменшуємо температуру і коптимо ще години півтори. Таким чином, копчена гарячим способом курка в домашній коптильні готується менш ніж за добу. Якщо курочку не маринувати, а проварити протягом чверті години цього ж розсолі, м'ясо вийде ще смачніше.
Якщо є час
Закоптити курочку можна і холодним способом. Для цього використовуємо тирсу тих же сортів дерева, але знадобиться їх значно більше.
Інгредієнти:
тушка молодого курчати, випотрошеного – 1 шт.;
сіль гірська або морська без добавок – 1 велика жменя;
спеції (будь-набір за вашим смаком) – 1 ч. ложка;
висівки пшеничні – 1 кг;
лимонний сік – 1/3 склянки.
Приготування
Курча розрізаємо вздовж хребта на 2 напівтушки, солимо, поливаємо лимонним соком і залишаємо під пресом на 6 годин. Посипаємо курочку спеціями, паніруємо у висівках і підвішуємо в коптильні. Вогонь не повинен пробиватися – тирса повинні злегка тліти. Таке копчення триває від 2 днів до 4-5 діб, виходить зовсім інша, але по-своєму дуже смачна курка, копчена в коптильні, рецепт якої можна змінювати за рахунок зміни спецій.
Поради з приготування копченої курки
Коптимо швидко
Щоб за декілька годин у вас вийшла ніжна, рум'яна, ароматна копчена курка в домашніх умовах в коптильні, правильно підготуємо і закоптим нашу птицю.
Інгредієнти:
Приготування
Курку підготуємо для копчення – відріжемо голову і лапки, шию, приберемо внутрішній жир. В гарячій воді розчинний сіль, додамо спеції і замаринуем в цій суміші курочку хоча б на 4-6 годин. Підвішуємо нашу пташку в коптильні, засипаємо тирсу. Над ними обов'язково встановлюємо піддон для жиру – якщо вытапливающийся жир буде стікати на вугілля, гар вбереться в курочку і вийде зовсім не смачно. Коптильню ставимо на максимальний нагрів і залишаємо м'ясо в ній на чверть години, зменшуємо температуру і коптимо ще години півтори. Таким чином, копчена гарячим способом курка в домашній коптильні готується менш ніж за добу. Якщо курочку не маринувати, а проварити протягом чверті години цього ж розсолі, м'ясо вийде ще смачніше.
Якщо є час
Закоптити курочку можна і холодним способом. Для цього використовуємо тирсу тих же сортів дерева, але знадобиться їх значно більше.
Інгредієнти:
Приготування
Курча розрізаємо вздовж хребта на 2 напівтушки, солимо, поливаємо лимонним соком і залишаємо під пресом на 6 годин. Посипаємо курочку спеціями, паніруємо у висівках і підвішуємо в коптильні. Вогонь не повинен пробиватися – тирса повинні злегка тліти. Таке копчення триває від 2 днів до 4-5 діб, виходить зовсім інша, але по-своєму дуже смачна курка, копчена в коптильні, рецепт якої можна змінювати за рахунок зміни спецій.
Рекомендуємо добрі рецепти
Дуже смачна копчена скумбрія в домашніх умовах
Більшості кулінарів і любителям смачно поїсти подобається скумбрія за її ніжне щільне м'ясо і мала кількість кісточок. І в цьому матеріалі докладно
Копчена курка в домашніх умовах
По-справжньому смачна копчена курка виходить тільки в тому випадку, якщо зробити її самостійно в домашній коптильні. Таке м'ясо виходить напрочуд
Копчена риба
Любителям виключно домашніх делікатесів неодмінно сподобається ця стаття. Далі розповімо, як вдома закоптити рибу різними способами. Таке частування
Скумбрія холодного копчення
Найпростішим і улюбленим методом копчення риби є холодний спосіб. Пропонуємо варіанти, приготування чудово ароматною скумбрії: в коптильні або з
Як коптити рибу?
Як смачна копчена рибка, принадна дивовижним ароматом і красивим золотистим відливом! І хоч дієтологи не рекомендують вживати її занадто часто,
Як коптити курку?
Копчена курка - дуже смачне блюдо, яке можна зберігати тривалий час. Здається, що закоптити самому курку дуже складно. Так, цей процес займе деякий