Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Грузинська ачма – рецепт

Грузинська ачма – рецепт

31-01-2016, 14:09
400
Грузинська ачма – рецепт
Ачма – оригінальне традиційне блюдо грузинської кухні, популярний також і в деяких інших народів Кавказу. По суті, грузинська ачма – це листковий пиріг з начинкою з розсільного сиру. За способом приготування ачма, деяким чином, нагадує інше добре відоме в Європі та багатьох країнах страву - лазанью : пласти тіста спочатку відварюють.
Розповімо, як готувати це оригінальне блюдо, яке, безумовно, приємно здивує ваших гостей і домашніх. Повозитися, звичайно, доведеться.

Грузинська ачма – рецепт


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 2 склянки;

  • сир сулугуні та/або імеретинський – 800 г (зійде бринза або адигейський сир);

  • масло вершкове – близько 150 г;

  • яйце куряче – 2-3 шт.;

  • сіль.


  • Приготування
    У склянку місткістю 200 мл розбиваємо яйця і доливаємо холодної води, переливаємо в робочу миску, трохи присаливаем і перемішуємо виделкою. У цю суміш потроху додаємо борошно і замішуємо не дуже круте тісто, яке поміщаємо в холодильник на півгодини.
    Підготуємо начинку: натираємо на тертці сир.
    Ставимо на вогонь каструлю з водою. Розтоплюємо вершкове масло. Тісто ділимо на 6 частин: 5 приблизно рівних і 1 – трохи більшого розміру.
    Вогнетривку форму з бортиками рясно змащуємо маслом.
    З самого великого шматка тіста розкачуємо тонкий пласт і кладемо його в якості підкладки на дно форми так, щоб виходила за краї і трохи звисав з бортиків. Рясно змащуємо тісто олією і посипаємо сиром.
    Інші грудки тіста розкачуємо в пласти потрібної форми (під ту в якій будемо випікати) і проварюємо у киплячій воді (послідовно по одному) протягом 4 хвилин після спливання.
    Акуратно витягаємо підварені пласти тіста і поміщаємо на сито, можна остудити холодною водою. Стряхиваем зайву вологу і викладаємо перший подваренный пласт тіста поверх сирного шару у формі. Рясно змащуємо маслом і посипаємо сиром.
    Грузинська ачма – рецепт

    Далі також вибудовуємо і інші шари, крім останнього, змащуючи маслом і пересипаючи сиром. Останній шар тіста розкачуємо і викладаємо на пиріг.
    Защипуємо краю пирога, змащуємо залишилися олією і/або яєчно-масляною сумішшю. Можна заздалегідь розрізати ще сирий пиріг на порційні шматочки за допомогою ножа і вилки.
    Випікаємо ачму при температурі близько 200 градусів протягом приблизно півгодини, подаємо теплою з овочевими стравами, свіжими фруктами, грузинськими соусами і зеленню. До ачме також можна подати свіжозаварений грузинський міцний чай або незрівнянне грузинське столове вино, краще світле.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Лінива ачма
    Лінива ачма
    Досить відома грузинська страва - ачму пропонуємо зробити на власній кухні. Тільки виснажливий процес приготування тіста пропонуємо пропустити,
    Ачма в мультиварці
    Ачма в мультиварці
    Щоб швидко приготувати грузинське національне блюдо ачма, вам знадобиться лаваш, сир, вершкове масло і трохи додаткових знань, про яких якраз і
    Листкове тісто з сиром
    Листкове тісто з сиром
    Хочете здивувати близьких смачною домашньою випічкою? Тоді зробіть дивовижні булочки з листкового тіста з сиром. А наші цікаві та оригінальні рецепти
    Ачма з лаваша
    Ачма з лаваша
    Не знаєте що приготувати? Може ачму з лаваша? Це смачний пиріг, який подарувала нам грузинська кухня. Дана стаття розповідає про те, як приготувати
    Як приготувати ачму?
    Як приготувати ачму?
    Ви ще не є шанувальником національної страви грузинської кухні - ачми? Значить, ви просто не знаєте, як його правильно приготувати. Цей листковий
    Як приготувати хичини?
    Як приготувати хичини?
    Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили