Ачма – оригінальне традиційне блюдо грузинської кухні, популярний також і в деяких інших народів Кавказу. По суті, грузинська ачма – це листковий пиріг з начинкою з розсільного сиру. За способом приготування ачма, деяким чином, нагадує інше добре відоме в Європі та багатьох країнах страву - лазанью : пласти тіста спочатку відварюють.
Розповімо, як готувати це оригінальне блюдо, яке, безумовно, приємно здивує ваших гостей і домашніх. Повозитися, звичайно, доведеться.
Грузинська ачма – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 2 склянки; сир сулугуні та/або імеретинський – 800 г (зійде бринза або адигейський сир); масло вершкове – близько 150 г; яйце куряче – 2-3 шт.; сіль. Приготування У склянку місткістю 200 мл розбиваємо яйця і доливаємо холодної води, переливаємо в робочу миску, трохи присаливаем і перемішуємо виделкою. У цю суміш потроху додаємо борошно і замішуємо не дуже круте тісто, яке поміщаємо в холодильник на півгодини.
Підготуємо начинку: натираємо на тертці сир.
Ставимо на вогонь каструлю з водою. Розтоплюємо вершкове масло. Тісто ділимо на 6 частин: 5 приблизно рівних і 1 – трохи більшого розміру.
Вогнетривку форму з бортиками рясно змащуємо маслом.
З самого великого шматка тіста розкачуємо тонкий пласт і кладемо його в якості підкладки на дно форми так, щоб виходила за краї і трохи звисав з бортиків. Рясно змащуємо тісто олією і посипаємо сиром.
Інші грудки тіста розкачуємо в пласти потрібної форми (під ту в якій будемо випікати) і проварюємо у киплячій воді (послідовно по одному) протягом 4 хвилин після спливання.
Акуратно витягаємо підварені пласти тіста і поміщаємо на сито, можна остудити холодною водою. Стряхиваем зайву вологу і викладаємо перший подваренный пласт тіста поверх сирного шару у формі. Рясно змащуємо маслом і посипаємо сиром.
Далі також вибудовуємо і інші шари, крім останнього, змащуючи маслом і пересипаючи сиром. Останній шар тіста розкачуємо і викладаємо на пиріг.
Защипуємо краю пирога, змащуємо залишилися олією і/або яєчно-масляною сумішшю. Можна заздалегідь розрізати ще сирий пиріг на порційні шматочки за допомогою ножа і вилки.
Випікаємо ачму при температурі близько 200 градусів протягом приблизно півгодини, подаємо теплою з овочевими стравами, свіжими фруктами, грузинськими соусами і зеленню. До ачме також можна подати свіжозаварений грузинський міцний чай або незрівнянне грузинське столове вино, краще світле.