Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Куркума - приправа

5-07-2015, 23:13
397
Куркума - приправа
Ароматний помаранчевий порошок куркуми прийшов до нас з Індії. Індійці ж, у свою чергу, куркуму дуже шанують і не раз описували її цілющі властивості в аюрведі. Один час куркума була настільки популярна, що її називали індійським шафраном, хоча крім інтенсивної забарвлення з приймочками крокусу теракотовий порошок не мав нічого спільного.
Сьогодні куркума не є рідкістю як раніше, вона поступається по вартості того ж шафрану, а тому користується значно більшою популярністю до цих пір.

Приправа куркума - корисні властивості


У це складно повірити, але куркума надзвичайно багата вітамінами. Вітаміни групи В, К і С, укупі з мінерами сприятливо впливають на здоров'я будь-якого, хто доповнить нею свою їжу. В першу чергу ароматна спеція допоможе тим, хто страждає від проблем з травленням, вона стимулює апетит, має жовчогінну дію, бореться з холестерином і виводить шлаки.
Завдяки своєму пряного і пекучому смаку, вживати куркуму в чистому вигляді хоч і корисно, але не зовсім приємно. Особливо відважні персони, звичайно, можуть з'їдати половину чайної ложки яскравою спеції раз на день, запиваючи великою кількістю води, але куди смачніше куркума у складі повноцінних страв.

Приправа куркума: - застосування в кулінарії


Завдяки своїй порошкоподібної консистенції, куркума добре розчиняється у будь-яких рідинах, наповнюючи смаком соуси, супи і рагу. Прийшовши зі сходу, ця насичена смаком спеція прекрасно уживається в компанії традиційних східних інгредієнтів, тому в індійській кулінарії не рідко можна зустріти її в якості основного пряного інгредієнта. Так для яких страв можна застосувати приправку куркуму? Давайте розберемося з самими смачними рецептами.

Гострий рис із сочевицею і приправою куркумою


Каррі – складне і багатогранне за своїм смаковим якостям блюдо, яке нелегко повторити новачкові. Саме тому своє знайомство з куркумою ми почнемо з полегшеною версією класичного для індійців рисового гарніру з додаванням сочевиці.
Інгредієнти:

  • масло вершкове - 45 г;

  • білий цибуля - 75 г;

  • кардамон - 5 шт.;

  • насіння гірчиці - 3 г;

  • часникові зубчики - 2 шт.;

  • пластівці чилі - 2 г;

  • куркума - 2 г;

  • рис басматі - 1 ст.;

  • курячий бульйон - 375 мл;

  • сочевиця варена - 400 р.


  • Приготування
    У сотейнику розтоплюємо масло і пасеруємо на ньому подрібнену цибулю з часником. Через 5 хвилин додаємо туди ж всі ароматні прянощі: надколотые зерна кардамону, гірчиці, пластівці сушеного чилі і куркуму – вони повинні пустити свій аромат. Через хвилину змішуємо спеції з рисом і заливаємо все бульйоном. Після закипання рідини зменшуємо вогонь і варимо рис у плині 10 хвилин. З'єднуємо відварений рис з сочевицею і подаємо до столу, посипати коріандром.

    Запечена курка з приправою куркумою


    Інгредієнти:

  • курячі стегенця - 2 шт.;

  • апельсини - 200 г;

  • мед - 30 г;

  • масло оливи - 55 г;

  • куркума - 3 г;

  • мелений коріандр - 3 г;

  • кайенский перець - 15 р.


  • Приготування
    Готуємо маринад, розчинивши в підігрітому апельсиновому соку мед. Додаємо в суміш прянощів і масло, ретельно
    Куркума - приправа
    перемішуємо і занурюємо в маринад курячі стегенця. Залишаємо курятину на 10 годин, але якщо часу немає, м'ясо можна злегка надколоти ножем і скоротити час маринування до 3 годин.
    Після закінчення часу даємо стекти зайвому маринаду і смажимо курятину на грилі до готовності. Періодично можна змащувати куру залишками маринаду з допомогою кулінарної кисті, так мед зможе карамелізуватися і перетворитися в апетитну рум'яну скоринку.
    Свіжий і легкий салат стане прекрасним доповненням до цього яскравого та простому страви з додаванням куркуми.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Самса з листкового тіста
    Самса з листкового тіста
    Самса - одне з улюблених узбецьких блюд, яке припало до смаку нашим співвітчизникам. Традиційно самса готується з листкового тіста бараниною, але
    Приправа шафран
    Приправа шафран
    Як багата наша планета різними пряними травами! Але мало хто знає як вони виглядають і куди їх можна використовувати. Ми вам розповімо про незамінний
    Спеції для курки
    Спеції для курки
    Багато господинь користуються звичайним набором спецій, боячись застосовувати інші, так би язикати неперевірені приправи. А даремно. Адже з їх
    Шматочок Індії на вашому столі: чікен масала
    Шматочок Індії на вашому столі: чікен масала
    Чікен масала - це курка, приготована в спеціальних індійських спеціях. Це пікантна і смачне блюдо, без сумніву, сподобається любителям гострої їжі. І
    Дивовижний індійський плов біріані
    Дивовижний індійський плов біріані
    Варіантів приготування плову існує досить багато, і всі вони мають певну специфіку. І сьогодні ми пропонуємо вам кілька незвичайних рецептів
    Гостро-солодкий дхансак з креветками
    Гостро-солодкий дхансак з креветками
    Дхансак - це популярний індійське блюдо, в якому чудово поєднуються, як гострі, так і солодкі смакові нотки. І сьогодні ми розповімо вам як його