Ароматний помаранчевий порошок куркуми прийшов до нас з Індії. Індійці ж, у свою чергу, куркуму дуже шанують і не раз описували її цілющі властивості в аюрведі. Один час куркума була настільки популярна, що її називали індійським шафраном, хоча крім інтенсивної забарвлення з приймочками крокусу теракотовий порошок не мав нічого спільного.
Сьогодні куркума не є рідкістю як раніше, вона поступається по вартості того ж шафрану, а тому користується значно більшою популярністю до цих пір.
Приправа куркума - корисні властивості
У це складно повірити, але куркума надзвичайно багата вітамінами. Вітаміни групи В, К і С, укупі з мінерами сприятливо впливають на здоров'я будь-якого, хто доповнить нею свою їжу. В першу чергу ароматна спеція допоможе тим, хто страждає від проблем з травленням, вона стимулює апетит, має жовчогінну дію, бореться з холестерином і виводить шлаки.
Завдяки своєму пряного і пекучому смаку, вживати куркуму в чистому вигляді хоч і корисно, але не зовсім приємно. Особливо відважні персони, звичайно, можуть з'їдати половину чайної ложки яскравою спеції раз на день, запиваючи великою кількістю води, але куди смачніше куркума у складі повноцінних страв.
Приправа куркума: - застосування в кулінарії
Завдяки своїй порошкоподібної консистенції, куркума добре розчиняється у будь-яких рідинах, наповнюючи смаком соуси, супи і рагу. Прийшовши зі сходу, ця насичена смаком спеція прекрасно уживається в компанії традиційних східних інгредієнтів, тому в індійській кулінарії не рідко можна зустріти її в якості основного пряного інгредієнта. Так для яких страв можна застосувати приправку куркуму? Давайте розберемося з самими смачними рецептами.
Гострий рис із сочевицею і приправою куркумою
Каррі – складне і багатогранне за своїм смаковим якостям блюдо, яке нелегко повторити новачкові. Саме тому своє знайомство з куркумою ми почнемо з полегшеною версією класичного для індійців рисового гарніру з додаванням сочевиці.
Інгредієнти: масло вершкове - 45 г; білий цибуля - 75 г; кардамон - 5 шт.; насіння гірчиці - 3 г; часникові зубчики - 2 шт.; пластівці чилі - 2 г; куркума - 2 г; рис басматі - 1 ст.; курячий бульйон - 375 мл; сочевиця варена - 400 р. Приготування У сотейнику розтоплюємо масло і пасеруємо на ньому подрібнену цибулю з часником. Через 5 хвилин додаємо туди ж всі ароматні прянощі: надколотые зерна кардамону, гірчиці, пластівці сушеного чилі і куркуму – вони повинні пустити свій аромат. Через хвилину змішуємо спеції з рисом і заливаємо все бульйоном. Після закипання рідини зменшуємо вогонь і варимо рис у плині 10 хвилин. З'єднуємо відварений рис з сочевицею і подаємо до столу, посипати коріандром.
Запечена курка з приправою куркумою
Інгредієнти: курячі стегенця - 2 шт.; апельсини - 200 г; мед - 30 г; масло оливи - 55 г; куркума - 3 г; мелений коріандр - 3 г; кайенский перець - 15 р. Приготування Готуємо маринад, розчинивши в підігрітому апельсиновому соку мед. Додаємо в суміш прянощів і масло, ретельно
перемішуємо і занурюємо в маринад курячі стегенця. Залишаємо курятину на 10 годин, але якщо часу немає, м'ясо можна злегка надколоти ножем і скоротити час маринування до 3 годин.
Після закінчення часу даємо стекти зайвому маринаду і смажимо курятину на грилі до готовності. Періодично можна змащувати куру залишками маринаду з допомогою кулінарної кисті, так мед зможе карамелізуватися і перетворитися в апетитну рум'яну скоринку.
Свіжий і легкий салат стане прекрасним доповненням до цього яскравого та простому страви з додаванням куркуми.