Як приготувати щі - рецепти кислих щів з квашеної і свіжої капусти, щавлю і з квасолею
Починаюча господиня буде рада дізнатися, як приготувати щі, а кулінари зі стажем зможуть підвищити свій кулінарний досвід і осягнути раніше невідомі тонкості варіння гарячого для отримання відмінного смаку. Результатом буде страва, апетитно зазивають до трапези своїм приголомшливим ароматом.
На перших порах може здатися, що щі і борщ – страви ідентичні, але в насправді кожне з них має свої індивідуальні відмінні особливості.
Щі, рецепт класичний яких налічує десятки варіацій, готуються без буряка і в оригіналі на квашеної, рідше свіжої капусти або щавлі. Овочеві складові закладають в каструлю без попереднього обсмажування, а в окремих випадках припускають ловлення в духовці.
Борщ має більш м'який і менш кислий смак і переважно готується на м'ясному бульйоні, тоді як щі не вимагають обов'язкової наявності м'яса, але з ним все ж виходять смачніші.
Простота виконання даного рецепту порадує господинь, а чудовий підсумковий смак потішить шанувальників наваристих домашніх страв. Щи зі свіжої капусти з м'ясом стають особливо смачними після настоювання протягом декількох годин під кришкою, або якщо подати їх до столу на наступний день.
Інгредієнти:
капуста свіжа – 05 кг;
яловичина – 05 кг;
картопля – 300 г;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
помідор – 1 шт.;
вода – 2 л;
часник – 2 зубки;
лавр і запашний перець – 2 шт.;
сіль, перець, зелень.
Приготування
Заливають м'ясо водою, варять 2 години, виймають з відвару, відокремлюють від кісток, нарізають.
У киплячий бульйон додають шатковану капусту, а через 5 хвилин додають картоплю, помідори, цибулю і моркву.
Повертають в ємність м'ясо, приправляють гаряче за смаком сіллю, лавром, перцем, варять 20-30 хвилин.
По готовності додають в щі зі свіжою капустою розтертий з зеленню часник, прогрівають хвилину.
Кислі щі з квашеної капусти за автентичним старовинним рецептом готуються без картоплі і томатів і загущувальну пасерованим борошном. Крім того технологія вимагає упарювання страви в теплій печі, духовці або під ковдрою з подальшим добовим настоюванням в холоді, після чого воно стає особливо смачним.
Інгредієнти:
капуста квашена – 1 кг;
яловичина – 05 кг;
цибулю, корінь петрушки і моркву – по 1 шт.;
вода – 3 л;
капустяний розсіл – 1 склянка;
масло – 100 г;
часник – 3-4 зубки;
борошно – 2 ст. ложки;
лавр і запашний перець;
сіль, перець, зелень.
Приготування
М'ясо відварюють до готовності з додаванням кореня петрушки і прянощів, після чого бульйон проціджують і повертають на плиту.
Додають моркву, цибулю, варять 10 хвилин.
Обсмажують з додаванням олії капусту до м'якості, додають в суп разом з розсолом.
Пасерують на іншому маслі борошно, додають трохи бульйону, розмішуючи, виливають у суп.
Закладають часник, зелень, прогрівають кислі щі 2 хвилини, прикривають кришкою, обгортають на 4 години і ще на добу прибирають в холод.
Наступний рецепт допоможе дізнатися, як приготувати зелений борщ з щавлю. В якості наповнювача додаткового компонента використовується шпинат і асорті із зелені: кропу, петрушки, кінзи або базиліка. Подають подібне гаряче з половинками або часточками варених яєць і доповнюють свіжою сметаною.
Інгредієнти:
щавель – 3 пучка;
шпинат – 2 пучка;
зелень – 1 пучок;
цибуля – 1 шт.;
картопля – 4 шт.;
вода – 3 л;
масло вершкове – 80 г;
лавр і запашний перець;
сіль, перець.
Приготування
Обсмажують в каструлі на олії нарізану цибулю.
Доливають гарячу воду, проварюють 10 хвилин.
Закладають картоплю, варять 10 хвилин.
На маслі в сковороді або в сотейнику припускають щавель, шпинат і зелень 3 хвилини, перекладають у каструлю.
Приправляють зелені щі за смаком, проварюють 2-3 хвилини.
Нижченаведені рекомендації про те, як приготувати сірі щі з кришива. Останнім заготовляють на зиму з осені з нижніх зелених листя капусти, які дрібно подрібнюють, а потім квасять з додаванням солі і моркви не менше місяця. Вариться гаряче з подібною капустяної добавкою на бульйоні з свинини або курки.
Інгредієнти:
свинина – 05 кг;
кришиво – 05 кг;
зелень – 1 пучок;
цибуля – 2 шт.;
картопля – 3 шт.;
сіль, перець, спеції.
Приготування
Відварюють свинину до м'якості.
Промивають трохи кришиво, закладають в каструлю разом з цибулею, картоплею і спеціями.
Приправляють щі з кришива, варять 15-20 хвилин, після чого додають зелень.
Через хвилину знімають ємність з плити, тепло укутують і залишають на 4 години.
Дізнавшись, як варити борщ з пекінської капусти, вдасться оцінити характеристики максимально делікатним і ніжною версії гарячого. Переважно в даному випадку використовувати для варіння бульйону дієтичне куряче м'ясо. Замість пасти допускається додавати свіжі перетерті помідори, томатний соус або сік.
Інгредієнти:
курятина – 700 г;
капуста пекінська – 1 пучок;
цибулю і морква – 1 шт.;
картопля – 4 шт.;
паста томатна – 3 ст. ложки;
часник – 3 зубки;
масло, лавр, сіль, перець.
Приготування
Відварюють курятину.
Закладають картоплю, варять 10 хвилин.
Додають нарізану капусту (нижню її частину) і спасеровані на олії цибулю з морквою, пасту, варять ще 10 хвилин.
Вмішують в суп верхню капустяну листя, часник, зелень, приправи, прогрівають ще 5 хвилин.
Смачні щі з свіжої капусти вдасться зварити, доповнивши страва м'ясними фрикадельками. Для їх приготування підійде і свинина, і яловичина, і курка, і асорті з декількох сортів м'яса. Для прозорості бульйону, після закипання фрикадельок першу воду потрібно злити і залити вироби свіжою порцією.
Інгредієнти:
фарш 700 г;
капуста свіжа – 500 г;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
картопля – 4 шт.;
часник – 1-2 зубчики;
масло, лавр, сіль, перець, зелень.
Приготування
У фарш додають половину цибулі, сіль і перець, вимішують, відбивають небагато.
Формують круглі фрикадельки, закладають у киплячу воду.
Додають капусту, картоплю, а через 10 хвилин піджарку з лука і моркви.
Приправляють щі з фрикадельками і капустою, варять 15 хвилин.
За 2 хвилини до кінця варіння додають часник і зелень.
Розібратися з тим, як приготувати борщ з грибами допоможе наступний простий і доступний рецепт. Максимально переважні в даному випадку лісові гриби, свіжі або сушені, але через брак взяти можна і печериці. Замість насиченого ароматного овочевого бульйону підійде пікантний яловичий або курячий відвар.
Інгредієнти:
гриби – 400 р;
капуста свіжа – 700 г;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
картопля – 3-4 шт.;
помідор – 2 шт.;
часник – 1-2 зубчики;
овочевий бульйон – 2 л;
масло, лавр, сіль, перець, зелень.
Приготування
У киплячий бульйон закладають гриби і варять до готовності.
Додають картоплю, капусту, проварюють 10 хвилин.
Додають піджарку з моркви, цибулі та помідорів, приправляють гаряче.
Готують борщ з грибами і свіжою капустою 15 хвилин, додавши в кінці часник і зелень.
Тим, хто тримає піст або є прихильником вегетаріанства, буде цікаво дізнатися, як приготувати щі в пісному варіанті. В даному випадку використовується виключно овочевий бульйон. При використанні квашеної капусти її попередньо протушивают на сковороді і додають до вже отваренному картоплі.
Інгредієнти:
капуста – 500 г;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
картопля – 4 шт.;
помідор – 3 шт.;
часник – 2 зубки;
овочевий бульйон – 2 л;
масло рослинне, лавр, сіль, перець, зелень.
Приготування
У киплячий овочевий бульйон закладають капусту, варять 15 хвилин.
Додають картоплю, піджарку з лука, моркви та помідорів.
Страву приправляють за смаком, проварюють ще 10 хвилин.
Закладають в щі вегетаріанські часник, зелень, дають потомитися страви під кришкою пару хвилин, знімають з вогню, дають настоятися.
Смачні щі вдасться зварити з червонокачанної капусти. Потрібний відтінок смаку гарячого додасть доданий капустяний або огірковий розсіл. Всі овочеві складові можна закладати в свіжому вигляді або для отримання максимальної насиченості обсмажують їх окремо з додаванням масла.
Інгредієнти:
капуста червонокачанна – 500 г;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
селера – 50 г;
розсіл – 200-250 мл;
часник – 3 зубки;
яловичина – 05 кг;
вода – 2 л;
лавр, сіль, перець, зелень.
Приготування
Відварюють до готовності яловичину.
Додають капусту, селеру, цибулю і моркву, варять до м'якості овочів.
Приправляють гаряче, вливають розсіл, готують ще 10 хвилин.
Додають в каструлю розтертий з зеленню часник, через пару хвилин знімають посуд з вогню і загортають.
Наступний рецепт для шанувальників перших страв з квасолею. Бобові обов'язково попередньо замочують не менш ніж на 8 годин, періодично міняючи воду. Для бульйону допускається використовувати будь-яке інше м'ясо, переважно на кісточці, яку витягують перед додаванням інших інгредієнтів.
Інгредієнти:
яловичина – 500 г;
капуста квашена – 500 г;
картопля – 2 шт.;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
квасоля – 200 г;
томатна паста 80 г;
часник – 2 зубки;
лавр, сіль, перець, зелень.
Приготування
М'ясо варять 30 хвилин.
Додають розмочену квасоля, продовжують варіння до м'якості складових.
Закладають картоплю, капусту, моркву, цибулю, томат, варять ще 20 хвилин.
Приправляють капусняк з квасолею, вмішують часник, зелень, прогрівають ще 2 хвилини.
Шалено смачними і наваристими вдаються борщ у горщику в духовці. Старовинний рецепт адаптований до сучасних реалій, а результат максимально наближений до того, що можна отримати при томлінні страви в печі. Бульйон спочатку готується на плиті, після чого тут же відварюють до напівготовності і овочі.
Інгредієнти:
яловичина – 700 р;
капуста квашена – 700 г;
картопля – 3 шт.;
цибулю і моркву – по 2 шт.;
корінь петрушки – 80 г;
масло – 50 г;
часник – 4 зубки;
гвоздика – 4 шт.;
лавр, сіль, перець.
Приготування
Заливають м'ясо водою (3 л), додають цибулину, нашпиговану гвоздикою, моркву і корінь петрушки, варять до м'якості.
Капусту кладуть у горщик, додають масло і 100 мл води, тримати 20 хвилин в духовці при 200 градусах.
Бульйон проціджують, повертають у каструлю, додають м'ясо, картоплю, моркву, цибулю, капусту з горщика, варять 20 хвилин.
Переливають суп в горщик, додають приправи, часник і томити в духовці при 90 градусах 4 години.
Приготувати щі в мультиварці можна за рецептом, наближеному до автентичного або додавши до складу томатну пасту, картоплю і трохи улюблених, нехарактерних для даного страви приправ. За бажанням овочі можна попередньо обсмажити в режимі «Випічка», а потім додати інші компоненти і продовжити готування.
Інгредієнти:
свинина – 500 г;
капуста свіжа – 300-400 г;
картопля – 2 шт.;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
паста томатна – 30 г;
часник – 2 зубки;
лавр, сіль, перець, зелень.
Приготування
Закладають в чашу м'ясо, цибулю і моркву.
Слідом додають капусту, картопля, томат.
Заливають компоненти водою і включають режим «Суп» на 80 хвилин.
За 15 хвилин до кінця роботи програми кидають лавр, перець, часник і приправляють гаряче.
Чим відрізняється борщ від щів?
На перших порах може здатися, що щі і борщ – страви ідентичні, але в насправді кожне з них має свої індивідуальні відмінні особливості.
Як приготувати щі з свіжої капусти?
Простота виконання даного рецепту порадує господинь, а чудовий підсумковий смак потішить шанувальників наваристих домашніх страв. Щи зі свіжої капусти з м'ясом стають особливо смачними після настоювання протягом декількох годин під кришкою, або якщо подати їх до столу на наступний день.
Інгредієнти:
Приготування
Щі добові із квашеної капусти – старовинний рецепт
Кислі щі з квашеної капусти за автентичним старовинним рецептом готуються без картоплі і томатів і загущувальну пасерованим борошном. Крім того технологія вимагає упарювання страви в теплій печі, духовці або під ковдрою з подальшим добовим настоюванням в холоді, після чого воно стає особливо смачним.
Інгредієнти:
Приготування
Борщ з щавлю
Наступний рецепт допоможе дізнатися, як приготувати зелений борщ з щавлю. В якості наповнювача додаткового компонента використовується шпинат і асорті із зелені: кропу, петрушки, кінзи або базиліка. Подають подібне гаряче з половинками або часточками варених яєць і доповнюють свіжою сметаною.
Інгредієнти:
Приготування
Щі з кришива зі свининою – рецепт
Нижченаведені рекомендації про те, як приготувати сірі щі з кришива. Останнім заготовляють на зиму з осені з нижніх зелених листя капусти, які дрібно подрібнюють, а потім квасять з додаванням солі і моркви не менше місяця. Вариться гаряче з подібною капустяної добавкою на бульйоні з свинини або курки.
Інгредієнти:
Приготування
Щі з пекінської капусти
Дізнавшись, як варити борщ з пекінської капусти, вдасться оцінити характеристики максимально делікатним і ніжною версії гарячого. Переважно в даному випадку використовувати для варіння бульйону дієтичне куряче м'ясо. Замість пасти допускається додавати свіжі перетерті помідори, томатний соус або сік.
Інгредієнти:
Приготування
Щі з фрикадельками
Смачні щі з свіжої капусти вдасться зварити, доповнивши страва м'ясними фрикадельками. Для їх приготування підійде і свинина, і яловичина, і курка, і асорті з декількох сортів м'яса. Для прозорості бульйону, після закипання фрикадельок першу воду потрібно злити і залити вироби свіжою порцією.
Інгредієнти:
Приготування
Капусняк з грибами
Розібратися з тим, як приготувати борщ з грибами допоможе наступний простий і доступний рецепт. Максимально переважні в даному випадку лісові гриби, свіжі або сушені, але через брак взяти можна і печериці. Замість насиченого ароматного овочевого бульйону підійде пікантний яловичий або курячий відвар.
Інгредієнти:
Приготування
Пісні щі
Тим, хто тримає піст або є прихильником вегетаріанства, буде цікаво дізнатися, як приготувати щі в пісному варіанті. В даному випадку використовується виключно овочевий бульйон. При використанні квашеної капусти її попередньо протушивают на сковороді і додають до вже отваренному картоплі.
Інгредієнти:
Приготування
Щі з червонокачанної капусти
Смачні щі вдасться зварити з червонокачанної капусти. Потрібний відтінок смаку гарячого додасть доданий капустяний або огірковий розсіл. Всі овочеві складові можна закладати в свіжому вигляді або для отримання максимальної насиченості обсмажують їх окремо з додаванням масла.
Інгредієнти:
Приготування
Борщ з квасолею – рецепт
Наступний рецепт для шанувальників перших страв з квасолею. Бобові обов'язково попередньо замочують не менш ніж на 8 годин, періодично міняючи воду. Для бульйону допускається використовувати будь-яке інше м'ясо, переважно на кісточці, яку витягують перед додаванням інших інгредієнтів.
Інгредієнти:
Приготування
Щі в духовці
Шалено смачними і наваристими вдаються борщ у горщику в духовці. Старовинний рецепт адаптований до сучасних реалій, а результат максимально наближений до того, що можна отримати при томлінні страви в печі. Бульйон спочатку готується на плиті, після чого тут же відварюють до напівготовності і овочі.
Інгредієнти:
Приготування
Щі зі свіжої капусти в мультиварці
Приготувати щі в мультиварці можна за рецептом, наближеному до автентичного або додавши до складу томатну пасту, картоплю і трохи улюблених, нехарактерних для даного страви приправ. За бажанням овочі можна попередньо обсмажити в режимі «Випічка», а потім додати інші компоненти і продовжити готування.
Інгредієнти:
Приготування
Рекомендуємо добрі рецепти
Пісна солянка з грибами, свіжої та квашеною капустою, квасолею - рецепти в мультиварці і в горщиках
Пісна солянка готується без додавання м'ясних продуктів і сировини тваринного жиру. Вельми гідні смакові і поживні характеристики страва набуває за
Пісні страви - рецепти на кожен день щів, супу з квасолею, печива на швидку руку і котлет
Щоб приготувати пісні страви, рецепти на кожен день і для свят допоможуть з правитися із завданням без клопоту. Знаючи секрети отримання чудових і
Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи
Страви без м'яса затребувані під час посту, включаються в раціоні вегетаріанців або застосовуються в дієтичному меню, де потрібно знизити
Маш - рецепти приготування супу, каші, хумуса, гарніру і страви в мультиварці
Щоб смачно застосувати крупу маш, рецепти приготування різних страв допоможуть урізноманітнити щоденне меню. Отримані страви будуть не тільки
М'ясо з підливою на сковороді в духовці, мультиварці, рецепти зі свинини, курки, яловичини
М'ясо з підливою – нехитре, але завжди апетитне, ситне додаток, яке можна подати до будь-якого гарніру або просто так зі свіжим хлібом. Варіації
Яловичина тушкована з підливою - рецепти гуляшу, піджарки, бефстроганова і азу
Навіть таке просте блюдо, як яловичина, тушкована з підливою, можна приготувати по-різному, виконуючи на практиці перевірені ідеї досвідчених