Маслини і оливки - в чому різниця?
Доступна ціна і різноманітність сортів оливкової дерева зробило його плоди улюбленцями і на наших столах, хоча спочатку оливки були популярні тільки в місцях зростання – Греції та Італії.
Наявне на ринках різноманітність призводить до ряду певних питань до плодів оливкового дерева, так, найбільше їдців цікавить, у чому ж різниця між оливками і маслинами, і чи є вона взагалі. Саме це питання ми і маємо намір розібрати в наступному матеріалі.
Європейська олива – саме це дерево дає настільки улюблені багатьма оливки – зацвітає навесні. Через деякий час на місці кольору з'являються невеликі яскраво-зелені ягідки, які, з плином часу, збільшуються в розмірі і змінюють свій колір. З яскраво-зеленого оливки стають більш трав'янистої відтінку, потім темніють ще більше, перетворюючись у фіолетові і навіть чорні. Саме чорні оливки, максимальному ступені зрілості, називають у нас маслинами. Так що наступного разу, коли зіткнетеся з питанням про те, в чому відмінність оливок і маслин, сміливо відповідайте - в ступені зрілості.
Чорні оливки іменуються маслинами тільки в російськомовних країнах, решті ж світ так просто і називає їх – «чорні оливки». У нас же маслини стали маслинами зважаючи відразу двох причин: по-перше, Європейська олива має друга офіційна назва – масляничное дерево, а по-друге, саме чорні оливки, згодом, використовуються виробництвами для приготування масла . Саме останній факт є причиною слабо вираженого смаку чорних оливок.
На відміну від маслин, зелені оливки недостиглі, відрізняються низьким вмістом олії і вираженим смаком, тому більш широко улюблені в маринованому вигляді. У свіжому вигляді зелені оливки сильно гірчать, а ось після тривалого витримування в маринадах, ароматній олії і при фаршируванні набираються улюбленого багатьма пікантного смаку і позбавляються від речовин забезпечують гіркий присмак.
Як ми встигли розібратися, крім кольору, відмінність оливок від маслин полягає в ступені їх маслянистості і вираженості смаку. Крім іншого, оливки навіть самих великих сортів завжди будуть помітно менше маслин того ж сорти оскільки вони не досягають повного дозрівання на гілки.
На відміну від маслин, оливки можуть бути досить дрібними, але натуральність такого продукту викликає сумніви. Справа в тому, що в природних умовах маслини рідко набувають знайомий нам яскраво-чорний колір, найчастіше вони фіолетові або темно-фіолетові. Виробники грішать використанням недозрілих плодів, які окислюють на фабриках в присутності консервантів. Подібна процедура прискорює процес маринування і дозволяє в десятки разів швидше усунути натуральну гірчинку. Щоб уникнути покупки оливок з консервантами слід звертати увагу на їх колір, розмір і вартість, а також, зрозуміло, зазначений на упаковці склад продукту: відмітка Е524 і Е579 відразу видасть наявність консервантів у продукті.
Шанувальники плодів масляного дерева ведуть нескінченний суперечка щодо того, які ж все-таки плоди смачніші: зелені або чорні. Зрозуміло, це питання – справа смаку, а також використання оливок і того, як вони були замаринованы. Якщо торкатися теоретичної частини питання, то зелені оливки цінуються саме за свої смакові якості в маринованому вигляді, в той час як чорні – шановані за маслянистість.
Наявне на ринках різноманітність призводить до ряду певних питань до плодів оливкового дерева, так, найбільше їдців цікавить, у чому ж різниця між оливками і маслинами, і чи є вона взагалі. Саме це питання ми і маємо намір розібрати в наступному матеріалі.
Яка різниця між оливками і маслинами?
Європейська олива – саме це дерево дає настільки улюблені багатьма оливки – зацвітає навесні. Через деякий час на місці кольору з'являються невеликі яскраво-зелені ягідки, які, з плином часу, збільшуються в розмірі і змінюють свій колір. З яскраво-зеленого оливки стають більш трав'янистої відтінку, потім темніють ще більше, перетворюючись у фіолетові і навіть чорні. Саме чорні оливки, максимальному ступені зрілості, називають у нас маслинами. Так що наступного разу, коли зіткнетеся з питанням про те, в чому відмінність оливок і маслин, сміливо відповідайте - в ступені зрілості.
Чорні оливки іменуються маслинами тільки в російськомовних країнах, решті ж світ так просто і називає їх – «чорні оливки». У нас же маслини стали маслинами зважаючи відразу двох причин: по-перше, Європейська олива має друга офіційна назва – масляничное дерево, а по-друге, саме чорні оливки, згодом, використовуються виробництвами для приготування масла . Саме останній факт є причиною слабо вираженого смаку чорних оливок.
На відміну від маслин, зелені оливки недостиглі, відрізняються низьким вмістом олії і вираженим смаком, тому більш широко улюблені в маринованому вигляді. У свіжому вигляді зелені оливки сильно гірчать, а ось після тривалого витримування в маринадах, ароматній олії і при фаршируванні набираються улюбленого багатьма пікантного смаку і позбавляються від речовин забезпечують гіркий присмак.
Як відрізнити оливки від маслин?
Як ми встигли розібратися, крім кольору, відмінність оливок від маслин полягає в ступені їх маслянистості і вираженості смаку. Крім іншого, оливки навіть самих великих сортів завжди будуть помітно менше маслин того ж сорти оскільки вони не досягають повного дозрівання на гілки.
На відміну від маслин, оливки можуть бути досить дрібними, але натуральність такого продукту викликає сумніви. Справа в тому, що в природних умовах маслини рідко набувають знайомий нам яскраво-чорний колір, найчастіше вони фіолетові або темно-фіолетові. Виробники грішать використанням недозрілих плодів, які окислюють на фабриках в присутності консервантів. Подібна процедура прискорює процес маринування і дозволяє в десятки разів швидше усунути натуральну гірчинку. Щоб уникнути покупки оливок з консервантами слід звертати увагу на їх колір, розмір і вартість, а також, зрозуміло, зазначений на упаковці склад продукту: відмітка Е524 і Е579 відразу видасть наявність консервантів у продукті.
Що смачніше оливки або маслини?
Шанувальники плодів масляного дерева ведуть нескінченний суперечка щодо того, які ж все-таки плоди смачніші: зелені або чорні. Зрозуміло, це питання – справа смаку, а також використання оливок і того, як вони були замаринованы. Якщо торкатися теоретичної частини питання, то зелені оливки цінуються саме за свої смакові якості в маринованому вигляді, в той час як чорні – шановані за маслянистість.
Рекомендуємо добрі рецепти
Маринований терен як оливки
Плоди терну зберігають корисні властивості в будь-якому вигляді і тому широко використовуються в приготуванні домашніх заготовок. Колючий слива
Грецький салат з бринзою - класичний рецепт
Грецький салат так міцно закріпився в меню багатьох людей, що і його різновидів з'явилося дуже багато. Пропонуємо один такий класичний варіант, який
Суп з маслинами
Маслини додають стравам якусь вишуканість і пікантність. І сьогодні ми поговоримо про незвичайну варіанті створення супчика з маслинами. Читаємо наші
Канапе з оливками
Канапе - найвідоміший вид закусок. Якщо ви не хочете робити звичайні бутерброди, канапе - ваш варіант. Цю страву можна створювати з різних
Хліб з оливками - приголомшлива випічка, гідна мішленівського ресторану
Хліб з оливками - це смачне і часте страва на столах народів Середземномор'я. І приготувати його в домашніх умовах досить нескладно. Зараз ми вам
Тапенад
Тапенад - це страви прованської кухні, що представляє із себе пряну суміш оливки, каперси, анчоуси і часнику. Зазвичай пастоподібний тапенад