Суп калья
Кальян – популярний у свій час святкове російське блюдо, по суті це зварений на огірковому розсолі і міцному бульйоні пряний, густий рибний або м'ясний суп заправного типу. Деяким чином, калья – прообраз сучасних супів-розсольників.
Звичайно калью готували з жирної риби і/або ікри. Відомі також рецепти м'ясної кал'ї з домашніх тварин і птиці.
До складу кал'ї входив огірковий або капустяний розсіл, іноді суміш розсолу з квасом та/або сік лимона.
Інгредієнти:
серце теляче – 1 шт.;
свинячий бекон чи грудка – 200 г;
огірки солоні – 2-3 шт. маленькі міцні;
огірковий розсіл – 100 мл;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
морква – 1 шт.;
борошно ячмінне – 2 ст. ложки;
масло топлене вершкове;
спеції (лавровий лист, перець запашний горошком, гвоздика, коріандр);
часник – 2 зубчики;
зелень (цибуля і петрушка);
лимон;
мадера міцна – 50 мл
Приготування
Теляче серце зачищаємо від плівок і нарізаємо невеликими шматочками, а бекон – короткими смужками або брусочками. Подрібнюємо ножем цибулю і моркву.
У сотейник закладаємо шматочки бекону і злегка вытапливаем жир, потім пасеруємо цибулю, моркву і теляче серце протягом 8 хвилин. Додаємо топлене масло і спеції, а хвилин через 5 вливаємо мадеру. Тушкуємо ще 5 хвилин, потім додаємо нарізані дрібними брусочками солоні огірки і розсіл. Тушкуємо повільно на слабкому вогні протягом 20 хвилин, після чого вливаємо потрібну кількість води, доводимо до кипіння і заправляємо ячмінним борошном. Довариваем до м'якості м'яса. Приправляємо суп товченим часником і соком лимона, присипаємо рубаною зеленню.
Розливаємо м'ясну калью в красиві керамічні глибокі миски. Сметану, щоб заправити суп, подамо в окремому посуді. До цього пряного ситного страви добре підійде житній хліб. З алкоголю виберіть мадеру або ягідні міцні настоянки.
Інгредієнти:
риба жирна – 500 г;
ікра риби сира – 300 г;
огірок солоний – 2 шт.;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
корінь петрушки – 1 шт.;
лимон;
топлене вершкове масло;
зелень свіжа;
горілка або джин – 30 мл;
борошно ячмінне – 2 ст. ложки;
перець чорний мелений;
лавровий лист;
часник.
Приготування
Виріжемо з рибного філе порційні шматки середнього розміру, заливаємо їх у каструлі з холодною водою, додаємо очищену цибулину, корінь петрушки і лавровий лист. Варимо бульйон після закипання протягом 5-8 хвилин, витягаємо шматки риби шумівкою і відкладаємо в окрему миску.
Цибулю, корінь петрушки і лавровий лист – викидаємо.
Закладаємо нарізані дрібними брусочками солоні огірки, трохи топленого масла, вливаємо суміш розсолу з джином і лимонним соком (не більше 100 мл). Заправляємо суп ячмінної борошном і закладаємо ікру у вигляді шматочків. Проварюємо хвилини 3-4 приправляємо товченим часником. Розливаємо рибну калью в тарілки, додаємо по кілька шматків риби та ікри. Присипаємо зеленню і меленим чорним перцем. Подаємо з міцним білим вином або гіркими настоянками.
І рибна і м'ясна калья чудова як антипохмельное засіб.
Звичайно калью готували з жирної риби і/або ікри. Відомі також рецепти м'ясної кал'ї з домашніх тварин і птиці.
До складу кал'ї входив огірковий або капустяний розсіл, іноді суміш розсолу з квасом та/або сік лимона.
Калья м'ясна – рецепт супу
Інгредієнти:
Приготування
Теляче серце зачищаємо від плівок і нарізаємо невеликими шматочками, а бекон – короткими смужками або брусочками. Подрібнюємо ножем цибулю і моркву.
У сотейник закладаємо шматочки бекону і злегка вытапливаем жир, потім пасеруємо цибулю, моркву і теляче серце протягом 8 хвилин. Додаємо топлене масло і спеції, а хвилин через 5 вливаємо мадеру. Тушкуємо ще 5 хвилин, потім додаємо нарізані дрібними брусочками солоні огірки і розсіл. Тушкуємо повільно на слабкому вогні протягом 20 хвилин, після чого вливаємо потрібну кількість води, доводимо до кипіння і заправляємо ячмінним борошном. Довариваем до м'якості м'яса. Приправляємо суп товченим часником і соком лимона, присипаємо рубаною зеленню.
Розливаємо м'ясну калью в красиві керамічні глибокі миски. Сметану, щоб заправити суп, подамо в окремому посуді. До цього пряного ситного страви добре підійде житній хліб. З алкоголю виберіть мадеру або ягідні міцні настоянки.
Калья рибна – рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Виріжемо з рибного філе порційні шматки середнього розміру, заливаємо їх у каструлі з холодною водою, додаємо очищену цибулину, корінь петрушки і лавровий лист. Варимо бульйон після закипання протягом 5-8 хвилин, витягаємо шматки риби шумівкою і відкладаємо в окрему миску.
Цибулю, корінь петрушки і лавровий лист – викидаємо.
Закладаємо нарізані дрібними брусочками солоні огірки, трохи топленого масла, вливаємо суміш розсолу з джином і лимонним соком (не більше 100 мл). Заправляємо суп ячмінної борошном і закладаємо ікру у вигляді шматочків. Проварюємо хвилини 3-4 приправляємо товченим часником. Розливаємо рибну калью в тарілки, додаємо по кілька шматків риби та ікри. Присипаємо зеленню і меленим чорним перцем. Подаємо з міцним білим вином або гіркими настоянками.
І рибна і м'ясна калья чудова як антипохмельное засіб.
Рекомендуємо добрі рецепти
Класична рибна солянка – рецепт
Солянка - дуже смачне, насичене перше блюдо, яке зазвичай готують із різноманітних м'ясних компонентів. Однак не всі знають, що існує варіація цієї
Розсольник з перловкою – рецепт
З безлічі рецептів традиційного російського першого страви - розсольнику потрібно виділити самий смачний, з додаванням перловки. Приготувавши його з
Рибна солянка - рецепт
Рибна солянка - менш популярний, але не менш класичний рецепт приготування цієї страви, якщо його м'ясної аналог. Готують рибну солянку з осетрових і
Солянка зі свининою
Солянка - це густий гострий суп, зварений на крутому, рибному, грибному або м'ясному бульйоні з додаванням солоних огірків, квашеної капусти, маслин.
Розсольник з перловкою - класичний рецепт
Розсольник - традиційне російське блюдо на м'ясному бульйоні з солоними огірками і перловкою. При всьому достатку сучасних рецептів перших страв,
Розсольник в мультиварці
Розсольник - популярне блюдо староруської кухні, який готується з перловкою з додаванням розсолу і солоних огірків. І сьогодні ми розглянемо кілька