Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Шарлотка на молоці

Шарлотка на молоці

4-10-2015, 10:22
1 561
Шарлотка на молоці
Складно сказати, який з пирогів є самим популярним, тим більше, що видів такої випічки велике безліч: здобні, пісочні, листкові, заливні. Кожен вибирає на свій смак, проте навряд чи хтось відмовиться від шматочка ніжною, ароматною шарлотки.
У наші дні існує не один десяток рецептів шарлотки – бісквітного пирога з яблуками, проте найчастіше зустрічається шарлотка на молоці. Використовують як незбиране молоко, так і знежирене, пастеризоване і навіть кисле. Розглянемо варіанти.

Бісквітна шарлотка з молоком – простий рецепт


Інгредієнти:

  • молоко незбиране або пастеризоване – 1/2 склянки;

  • білий цукор-пісок виробництва країн СНД – 2/3 склянки;

  • яйце велике – 3 шт.;

  • пшеничне борошно в/с – 200 г;

  • розпушувач – 1 ч. ложка з гіркою;

  • сіль йодована – 1 щіпка;

  • «Селянське» масло – 100 г;

  • ванілін – 1 пакетик;

  • яблука солодкі – великі – 3 шт.


  • Приготування
    Яйця розбиваємо в глибоку миску, підсолюємо, ставимо в холодильник приблизно на півгодини, потім всипаємо цукор і використовуємо міксер для того, щоб збити все в гладку світло-кремову масу. Її обсяг повинен бути приблизно вдвічі більше початкового. Прогріваємо молоко до тих пір, поки масло в ньому повністю не розтане. Борошно просіваємо з розпушувачем і обережно, невеликими порціями – всипаємо в яєчну масу. Перемішуємо легкими рухами знизу вгору, використовуючи лопатку. Коли вся мука вмешана, додаємо ванілін і молоко з маслом. Воно не повинно охолонути, однак швидко перемішуємо, щоб маса не згорнулася і не заварилася. Змащуємо маслом форму, викладаємо в неї нарізані яблука. Можна різати їх тонкими часточками, можна – кубиками. Заливаємо яблука тестом і ставимо шарлотку дбати. Готуватися наш пиріг буде приблизно півгодини і ще чверть години йому треба охолонути в прогрітому духовій шафі.
    Простий варіант
    Набагато простіше готується шарлотка на кислому молоці з яблуками. Кисле молоко можна замінити кефіром – виходить теж дуже смачно.
    Інгредієнти:

  • кисло-солодкі яблука – 4 шт.;

  • яйце – 3 шт.;

  • цукор-пісок вітчизняного виробництва – 2/3 склянки;

  • сода – 1/2 ч. ложки;

  • ванілін – 1 пакетик;

  • молоко кисле або кефір жирністю не менше 25% – 05 л;

  • мука в/с пшеничне – 2 склянки;

  • олія рафінована соняшникова без запаху – 4 ст. ложки.


  • Приготування
    Збиваємо яйця з цукром, але не надто інтенсивно – вони повинні посвітліти, але не перетворитися в піну. Додаємо молоко і соду. Оскільки кислота і так вступить в реакцію з содою, що забезпечить пишність тесту, гасити соду не потрібно. Поступово вводимо просіяне борошно з ваніліном, перемішуючи тісто досить інтенсивно, але не збиваючи. В кінці додаємо масло і знову перемішуємо. Яблука миємо, ріжемо навпіл, видаляємо серцевину і зрізаємо шкірку. Нарізаємо яблука тонкими пластинками. У змащену маслом форму виливаємо половину тіста, викладаємо яблука і розподіляємо тісто. Піч шарлотку будемо близько півгодини, плюс хвилин 20 на охолодження – духова шафа не відкриваємо.
    Для тих, хто на дієті
    Якщо такий бісквітний пиріг здається вам надто калорійним стравою, вам підійде більш дієтичний варіант – шарлотка без яєць на молоці.
    Інгредієнти:

  • молоко – 1 стакан;

  • кип'ячена холодна вода – 1 склянка;

  • сіль – 1 щіпка;

  • цукор – 4 ст. ложки;

  • цільнозернові борошно – 2 склянки;

  • сода – 1/3 ч. ложки;

  • невеликий лимон – 1/4 шт.;
  • Шарлотка на молоці

  • олія соняшникова рафінована без запаху – 4 ст. ложки;

  • яблука – 2 шт.;

  • стиглий банан – 1-2 шт.


  • Приготування
    Молоко розводимо водою, додаємо гашене соком лимона соду, сіль і цукор і ретельно розмішуємо. Туди ж додаємо розтерті в кашу банан, рослинна олія. Поступово втручається борошно. У форму викладаємо поросяти, ягняти яблука, заливаємо тістом і печемо близько 40 хвилин. Ну, а якщо калорії вас все ж не лякають, спробуйте ще один варіант – ніжна шарлотка на згущеному молоці теж обов'язково всім сподобається.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Шарлотка з корицею
    Шарлотка з корицею
    Рецептів шарлотки існує багато і кожен по-своєму неповторний. Про одну таку оригінальної варіації поговоримо далі. Розповімо три цікавих і
    Шарлотка без борошна
    Шарлотка без борошна
    З кількох десятків рецептів шарлотки можна виділити один вельми оригінальний варіант. Пропонуємо спекти чудовий пиріг без пшеничного борошна. В
    Шарлотка в аерогрилі
    Шарлотка в аерогрилі
    Шарлотка - дуже популярний десерт, а тому і рецептів її приготування існує дуже багато. Сьогодні ми розповімо ще про одне - як зробити шарлотку в
    Шарлотка з яблуками в мультиварці
    Шарлотка з яблуками в мультиварці
    Шарлотка - смачний ароматний пиріг, який традиційно готується з яблуками. Але якщо ви хочете приготувати десерт швидше, рекомендуємо вам скористатися
    Шарлотка на кефірі - рецепт
    Шарлотка на кефірі - рецепт
    Шарлотка - це дивовижний пиріг з начинкою. У традиційному варіанті він робиться з яблуками. Але в даний час її готують з різними фруктами і ягодами.
    Шарлотка без яєць
    Шарлотка без яєць
    Шарлотка - смачний пиріг з яблук, запечених в тісті. Зазвичай в тісто додають яйця. Але сьогодні ми підкажемо вам кілька рецептиков цього ласощі без