Складно сказати, який з пирогів є самим популярним, тим більше, що видів такої випічки велике безліч: здобні, пісочні, листкові, заливні. Кожен вибирає на свій смак, проте навряд чи хтось відмовиться від шматочка ніжною, ароматною шарлотки.
У наші дні існує не один десяток рецептів шарлотки – бісквітного пирога з яблуками, проте найчастіше зустрічається шарлотка на молоці. Використовують як незбиране молоко, так і знежирене, пастеризоване і навіть кисле. Розглянемо варіанти.
Бісквітна шарлотка з молоком – простий рецепт
Інгредієнти: молоко незбиране або пастеризоване – 1/2 склянки; білий цукор-пісок виробництва країн СНД – 2/3 склянки; яйце велике – 3 шт.; пшеничне борошно в/с – 200 г; розпушувач – 1 ч. ложка з гіркою; сіль йодована – 1 щіпка; «Селянське» масло – 100 г; ванілін – 1 пакетик; яблука солодкі – великі – 3 шт. Приготування Яйця розбиваємо в глибоку миску, підсолюємо, ставимо в холодильник приблизно на півгодини, потім всипаємо цукор і використовуємо міксер для того, щоб збити все в гладку світло-кремову масу. Її обсяг повинен бути приблизно вдвічі більше початкового. Прогріваємо молоко до тих пір, поки масло в ньому повністю не розтане. Борошно просіваємо з розпушувачем і обережно, невеликими порціями – всипаємо в яєчну масу. Перемішуємо легкими рухами знизу вгору, використовуючи лопатку. Коли вся мука вмешана, додаємо ванілін і молоко з маслом. Воно не повинно охолонути, однак швидко перемішуємо, щоб маса не згорнулася і не заварилася. Змащуємо маслом форму, викладаємо в неї нарізані яблука. Можна різати їх тонкими часточками, можна – кубиками. Заливаємо яблука тестом і ставимо шарлотку дбати. Готуватися наш пиріг буде приблизно півгодини і ще чверть години йому треба охолонути в прогрітому духовій шафі.
Простий варіант Набагато простіше готується шарлотка на кислому молоці з яблуками. Кисле молоко можна замінити кефіром – виходить теж дуже смачно.
Інгредієнти: кисло-солодкі яблука – 4 шт.; яйце – 3 шт.; цукор-пісок вітчизняного виробництва – 2/3 склянки; сода – 1/2 ч. ложки; ванілін – 1 пакетик; молоко кисле або кефір жирністю не менше 25% – 05 л; мука в/с пшеничне – 2 склянки; олія рафінована соняшникова без запаху – 4 ст. ложки. Приготування Збиваємо яйця з цукром, але не надто інтенсивно – вони повинні посвітліти, але не перетворитися в піну. Додаємо молоко і соду. Оскільки кислота і так вступить в реакцію з содою, що забезпечить пишність тесту, гасити соду не потрібно. Поступово вводимо просіяне борошно з ваніліном, перемішуючи тісто досить інтенсивно, але не збиваючи. В кінці додаємо масло і знову перемішуємо. Яблука миємо, ріжемо навпіл, видаляємо серцевину і зрізаємо шкірку. Нарізаємо яблука тонкими пластинками. У змащену маслом форму виливаємо половину тіста, викладаємо яблука і розподіляємо тісто. Піч шарлотку будемо близько півгодини, плюс хвилин 20 на охолодження – духова шафа не відкриваємо.
Для тих, хто на дієті Якщо такий бісквітний пиріг здається вам надто калорійним стравою, вам підійде більш дієтичний варіант – шарлотка без яєць на молоці.
Інгредієнти: молоко – 1 стакан; кип'ячена холодна вода – 1 склянка; сіль – 1 щіпка; цукор – 4 ст. ложки; цільнозернові борошно – 2 склянки; сода – 1/3 ч. ложки; невеликий лимон – 1/4 шт.; олія соняшникова рафінована без запаху – 4 ст. ложки; яблука – 2 шт.; стиглий банан – 1-2 шт. Приготування Молоко розводимо водою, додаємо гашене соком лимона соду, сіль і цукор і ретельно розмішуємо. Туди ж додаємо розтерті в кашу банан, рослинна олія. Поступово втручається борошно. У форму викладаємо поросяти, ягняти яблука, заливаємо тістом і печемо близько 40 хвилин. Ну, а якщо калорії вас все ж не лякають, спробуйте ще один варіант – ніжна шарлотка на згущеному молоці теж обов'язково всім сподобається.