Хліб без дріжджів - рецепти
Хоч основною складовою пишного і повітряного хліба є саме дріжджі, повторити будь-який з рецептів пекарського мистецтва можна і без них. Як? Читайте нижче.
Інгредієнти:
житнє борошно - 12-13 кг;
пшеничне борошно - 130 г;
рослинне масло - 3-4 ст. ложки;
мед - 1 ст. ложка;
сіль - щіпка;
вода.
Приготування
Рецепт приготування простий, але займає багато часу. В емальовану ємність насипаємо 100 г житнього борошна і заливаємо її 100 г теплої води. Перемішуємо, накриваємо все серветкою і ставимо в тепле місце на добу. Через добу додаємо до суміші аналогічну кількість борошна і води, знову залишаємо все на добу.
На наступний день знову повторюємо процедуру. На 4-ий день заливаємо в тісто 500 мл теплої води і висипаємо стільки борошна, щоб тісто вийшло консистенції жирної сметани. Залишаємо опару до ранку в теплі, не забувши накрити.
Тепер 2/3 готової опари виливаємо в ємність для замісу тіста, а решту знову доповнюємо 100 г борошна і водою до колишньої консистенції (з залишилася опари готуємо ще одну порцію хліба).
В опару для замісу додаємо мед і рослинне масло, розмішуємо і підсипаємо житнє борошно. Як тільки тісто стане крутим - починаємо замішувати його руками до тих пір, поки тісто не перестане липнути. Наприкінці доповнюємо тісто пшеничним борошном і формуємо його в кулю. Куля з тіста накриваємо серветкою і залишаємо підходити 2-3 години. Після закінчення часу викладаємо тісто в змащену маслом форму, наполягаємо ще 40 хвилин і випікаємо 40-450 хвилин при 220 градусах. Ось і все житній хліб готовий!
Якщо ви хочете спекти білий хліб без дріжджів, то використовуйте цей рецепт, але замість борошна житнього використовуйте тільки пшеничну, або суміш обох вдів 50/50.
Інгредієнти:
вівсяні пластівці - 1 ст.;
борошно пшеничне - 1 ст.;
мед - 2 ст. ложки;
розпушувач для тіста - 1 ст. ложка;
сіль - щіпка;
молоко - 250 мл;
рослинне масло.
Приготування
Вівсяні пластівці подрібнюємо за допомогою кавомолки в борошно. Змішуємо вівсяну борошно із просіяного пшеничного борошном і розпушувачем. Додаємо сіль. У мисочці підігріваємо молоко і змішуємо його з маслом і медом. Заливаємо отриманої молочною сумішшю сухі інгредієнти і вимішуємо тісто. Як тільки тісто перестане бути липким - кладемо його в змащену маслом форму і випікаємо 20-25 хвилин при 230 градусах.
Рецепт домашнього житнього хліба без дріжджів
Інгредієнти:
Приготування
Рецепт приготування простий, але займає багато часу. В емальовану ємність насипаємо 100 г житнього борошна і заливаємо її 100 г теплої води. Перемішуємо, накриваємо все серветкою і ставимо в тепле місце на добу. Через добу додаємо до суміші аналогічну кількість борошна і води, знову залишаємо все на добу.
На наступний день знову повторюємо процедуру. На 4-ий день заливаємо в тісто 500 мл теплої води і висипаємо стільки борошна, щоб тісто вийшло консистенції жирної сметани. Залишаємо опару до ранку в теплі, не забувши накрити.
Тепер 2/3 готової опари виливаємо в ємність для замісу тіста, а решту знову доповнюємо 100 г борошна і водою до колишньої консистенції (з залишилася опари готуємо ще одну порцію хліба).
В опару для замісу додаємо мед і рослинне масло, розмішуємо і підсипаємо житнє борошно. Як тільки тісто стане крутим - починаємо замішувати його руками до тих пір, поки тісто не перестане липнути. Наприкінці доповнюємо тісто пшеничним борошном і формуємо його в кулю. Куля з тіста накриваємо серветкою і залишаємо підходити 2-3 години. Після закінчення часу викладаємо тісто в змащену маслом форму, наполягаємо ще 40 хвилин і випікаємо 40-450 хвилин при 220 градусах. Ось і все житній хліб готовий!
Якщо ви хочете спекти білий хліб без дріжджів, то використовуйте цей рецепт, але замість борошна житнього використовуйте тільки пшеничну, або суміш обох вдів 50/50.
Рецепт випічки заварного хліба без дріжджів
Інгредієнти:
Приготування
Вівсяні пластівці подрібнюємо за допомогою кавомолки в борошно. Змішуємо вівсяну борошно із просіяного пшеничного борошном і розпушувачем. Додаємо сіль. У мисочці підігріваємо молоко і змішуємо його з маслом і медом. Заливаємо отриманої молочною сумішшю сухі інгредієнти і вимішуємо тісто. Як тільки тісто перестане бути липким - кладемо його в змащену маслом форму і випікаємо 20-25 хвилин при 230 градусах.
Рекомендуємо добрі рецепти
Житній хліб на заквасці
Домашній хліб житній заквасці - смачна і корисна складова будь-якого обіду. А як його правильно і смачно приготувати ми розповімо в нашій статті.
Пшенично-житній хліб
Хліб - це продукт, без якого не обходиться жодна трапеза. Звичайно ж, його можна вільно купити в будь-якому магазині. Але сьогодні ми розповімо, як
Опару для тіста
Варіантів приготування тіста для різних видів випічки існує багато. У кожної господині, напевно, є свій перевірений. А сьогодні ми підкажемо вам
Хліб без дріжджів в хлібопічці
Любителів бездріжджового хліба дуже багато, а тому сьогодні ми вирішили розповісти про рецепти його приготування, причому не про простих, а для вашої
Хліб з житнього борошна
Житній хліб набагато корисніше білого пшеничного та інших видів хлібобулочних виробів, тому що в ньому міститься набагато більше вітамінів і
Хліб з родзинками
Хліб з родзинками - відмінний варіант для ранкового сніданку: можна зробити тост з джемом або канапе з маслом і рибою. Давайте розберемося, як