Картопляна бабка з фаршем, салом і грибами– рецепти в духовці, мікрохвильовій печі и в мультиварці
Картопляна бабка – національне білоруське частування, яке стало популярним у багатьох країнах, завдяки простому приготування. Її ще називають селянським стравою: ситне, смачне, заряджає енергією на весь день. Рецептів багато, але завжди основою залишається картопля, він поєднується з м'ясом, салом, грибами, подається зі сметанним соусом.
Білоруси стверджують, що найсмачніша картопляна бабка виходить з салом і грибами, але їх можна класти і окремо. З грибів краще брати лисички або білі, лісові гриби надають неповторний аромат. Готувати зручніше в горщиках або утятнице, багато використовують деко для духовки. Досвідчені кухарі рекомендують їсти цю страву тільки гарячим, потім вона втрачає смак. Але є хитрощі, завдяки яким, картопляна бабка зберігає свої властивості і в холодному вигляді:
Після натирання картопля швидко синіє і втрачає смак. Щоб цього не сталося, треба додати цибулину.
Натерту кашку радять злегка віджати, інакше буде відчуватися крохмаль.
Частування довго залишиться м'яким, якщо влити в картоплю півсклянки молока.
Білоруська бабка – винахід господинь, які могли розраховувати більше на картоплю, ніж на будь-які інші овочі. А щоб нагодувати сім'ю швидко і ситно, це блюдо – саме те, оскільки з дерунами та чаклунами метушні більше. Якщо хочеться приготувати страву ситніше і пожирніше, краще використовувати свинину.
Інгредієнти :
картопля – 2 кг;
м'ясо – 200 г;
цибуля – 2 шт.;
твердий сир – 100 г;
вершкове масло – 50 г;
яйця – 2 шт.;
борошно – 1 ст. л.;
часник – 2-3 зубчики.
Приготування
М'ясо і цибулю порізати, обсмажити, посолити, поперчити.
Картоплю натерти, трохи віджати.
Часник розчавити, додати в кашку разом з борошном, сіллю, спеціями, перемішати.
Доповісти половину м'яса.
Решту м'ясну засмажку викласти на змащене маслом деко, «вкрити» картоплею.
Випікати 1 годину.
За 10 хвилин до закінчення картопляна бабка посипається тертим сиром.
Картопляна бабка в духовці – рецепт найпростіший. Вважається самим смачним, оскільки духовка - аналог печі, де спочатку готували цю страву. Його можна назвати і звичайної запіканкою, головне – подрібнити картоплю до стану пюре, деякі жінки користуються не дрібної теркою, а м'ясорубкою.
Інгредієнти :
картопля – 25 кг;
цибуля – 2 шт.;
сало – 150 г;
молоко – 100 мл;
яйця – 2 шт.;
борошно – 1 ст. л.;
сода – 05 ч. л.
Приготування
Картоплю натерти разом з цибулиною, віджати, вбити яйце.
Поперчити, посолити, додати борошно і соду, перемішати.
Обсмажити з салом цибулину, покласти в суміш.
Долити молока, перемішати.
Піч під кришкою в розігрітій духовці 1 годину.
Жартома кажуть, що картопляна бабка на сковороді – винахід ледачих або дуже зайнятих господинь, коли сім'я потребує дерунів, а лінь возитися або немає часу. Для рецепту краще взяти грудинку, можна навпіл з салом. З спецій картопля «любить» кріп, кмин, чебрець і куркуму. Можна класти і свої улюблені.
Інгредієнти :
картопля – 1 кг;
грудинка – 200 г;
морква – 1 шт.;
цибуля – 2 шт.;
яйця – 1 шт.;
сіль – 1 ч. л.
Приготування
Грудинку і моркву порізати соломкою, цибулю – кубиками.
Обсмажити до золотистого кольору.
Картоплю натерти.
Додати сіль, яйце, приправи, м'ясну зажарку, перемішати.
Суміш викласти на сковороду, смажити 15 хвилин до скоринки.
Потім перевернути і повторити з іншого боку.
Існує версія, нібито рецепт бабки з картоплі завезли в Білорусію євреї, які стали заселятися на цих землях з 18 століття. Їх національне блюдо – кугель спочатку готувалося з моркви і капусти, а на новому місці переселенцям довелося замінити ці овочі картоплею, а замість сала взяли фарш пісний.
Інгредієнти :
фарш – 400 г;
картопля – 10 шт.;
морква – 2 шт.;
цибуля – 2 шт.;
яйця – 2 шт.
Приготування
Картоплю натерти дрібно, моркву – крупно, цибулю порубати.
Обсмажити, додати до картоплі.
Вбити яйце, посолити, поперчити.
Фарш змішати зі спеціями і порізаною цибулею.
Викласти на деко половину картопляної маси, потім фарш, «вкрити» картоплею.
Картопляна бабка з фаршем готується в розігрітій духовці 1 годину.
Ще один ласий рецепт - картопляна бабка з салом в духовці. Ситно, калорійно, і дуже смачно. Картоплини краще брати великі, щоб швидше натирати, тоді і маса вийде однорідної. А щоб не потемнів, деякі господині додають чайну ложку лимонного соку. Сало краще класти солоне.
Інгредієнти :
картопля – 1 кг;
сало – 200 г;
цибуля – 1 шт.
Приготування
Сало перемолоти або дрібно порізати.
Картоплю натерти, посолити, поперчити.
На ложці меленого сала обсмажити цибулю.
Все змішати, викласти в гусятницю.
Тушкувати в розігрітій духовці 40 хвилин.
Під час посту частим гостем на столі в білоруських родинах завжди була картопляна бабка з грибами в духовці. Для ароматної страви потрібні тільки лісові боровики, годяться і сушені, але їх потрібно попередньо розмочити. А секретна «родзинка» від білоруських господинь – сушені груші! Їх ненадовго замочують, а потім ріжуть на шматочки.
Інгредієнти :
картопля – 15 кг;
гриби – 200 г;
цибуля – 2 шт.;
груші – 2 шт.;
борошно – 1 ст. л.;
сметана – 2 ст. л.
Приготування
Картопля дрібно натерти, змішати з борошном.
Груші порізати, замочити.
Гриби порізати, обсмажити, посолити.
Порізати і пасерувати цибулю.
Все перемішати, викласти в чавунець, намазати сметаною.
Картопляна юшка бабка випікається 45 хвилин.
Оригінальна картопляна бабка в духовці виходить з рибою, таким частуванням славляться білоруси, які перекочували до Балтиці, замість традиційного сала і м'яса вони пристосувалася додавати минтай або тріску, можна класти і навпіл. Але рибу потрібно буде перемолоти на фарш, з приправ гарні майоран і чебрець.
Інгредієнти :
рибний фарш – 1 кг;
картопля – 1-2 кг;
крохмаль – 2 ст. л.;
яйця – 1 шт.;
часник – 3 зубчики.
Приготування
Картоплю потерти, злегка віджати.
Цибулю порізати, обсмажити, покласти в кашку.
Додати яйця, крохмаль, сіль, перець.
Рибний фарш посолити, додати з приправами в суміш.
Викласти у форму, змащену маслом, накрити алюмінієвою фольгою.
Випікається картопляна рибна бабка годину.
Якщо приготування картопляної бабки потрібно істотно скоротити, краще всього скористатися мікрохвильовою піччю. Замість години цілком реально вкластися у 20-25 хвилин, але важливо розраховувати тільки на посуд, яка призначена для цієї техніки. Якщо суміші вийшло більше, доведеться її поділити на кілька заходів.
Інгредієнти :
картопля – 05 кг;
грудинка – 300 г;
цибуля – 1 шт.
Приготування
Картоплю натерти, не віджимати.
Цибулю і м'ясо порізати, обсмажити, остудити.
Змішати з картоплею, посолити, поперчити.
Поставити в мікрохвильову піч на 10 хвилин.
Потім бабка з картоплі перемішується і готується ще 10 хвилин.
Дуже смачно виходить картопляна бабка в горщиках, краще взяти вироби з глини. Для ніжності смаку додають пару ложок жирної сметани. В горщики можна класти м'ясо, грудинку, гриби, багато їх з'єднують, непогано виходить і з фаршем. Важливо, викладаючи шарами, не забувати пересипати кожен спеціями.
Інгредієнти :
грудинка – 200 г;
картопля – 1 кг;
цибуля – 2 шт.;
яйця – 1 шт.;
борошно – 2 ст. л.
Приготування
Грудинку порізати, обсмажити з цибулею.
Картоплю натерти, додати засмажку, яйце, спеції, перемішати.
Розкласти по горщикам.
Запікати 30 хвилин під кришкою, а потім – без неї, щоб отримати рум'яну скоринку.
Для зайнятих господинь сподобається картопляна бабка в мультиварці цей рецепт сильно спростить приготування улюбленого частування. Для нього смачніше брати шпик, але цілком підійдуть і бекон, сало з м'ясним прошарком. Кладуть і солоне сало, але солі повинно бути в міру. Обсмажувати можна і на сковороді, і в режимі «Смаження», кому як зручніше.
Інгредієнти :
картопля – 1 кг;
борошно – 1 ст. л.;
яйця – 1 шт.;
цибуля – 1 шт.;
шпик – 100 г;
топлене масло – 2 ст. л.
Приготування
Картопля дрібно натерти.
Додати яйце, борошно, сіль, перець.
Обсмажити з цибулею шпик, розмішати з картоплею.
Викласти в посуд, полити олією.
Готувати в режимі «Випічка» 30 хвилин.
Як приготувати картопляну бабцю?
Білоруси стверджують, що найсмачніша картопляна бабка виходить з салом і грибами, але їх можна класти і окремо. З грибів краще брати лисички або білі, лісові гриби надають неповторний аромат. Готувати зручніше в горщиках або утятнице, багато використовують деко для духовки. Досвідчені кухарі рекомендують їсти цю страву тільки гарячим, потім вона втрачає смак. Але є хитрощі, завдяки яким, картопляна бабка зберігає свої властивості і в холодному вигляді:
Картопляна бабка по-білоруськи
Білоруська бабка – винахід господинь, які могли розраховувати більше на картоплю, ніж на будь-які інші овочі. А щоб нагодувати сім'ю швидко і ситно, це блюдо – саме те, оскільки з дерунами та чаклунами метушні більше. Якщо хочеться приготувати страву ситніше і пожирніше, краще використовувати свинину.
Інгредієнти :
Приготування
Картопляна бабка з молоком
Картопляна бабка в духовці – рецепт найпростіший. Вважається самим смачним, оскільки духовка - аналог печі, де спочатку готували цю страву. Його можна назвати і звичайної запіканкою, головне – подрібнити картоплю до стану пюре, деякі жінки користуються не дрібної теркою, а м'ясорубкою.
Інгредієнти :
Приготування
Картопляна бабка на сковороді - рецепт
Жартома кажуть, що картопляна бабка на сковороді – винахід ледачих або дуже зайнятих господинь, коли сім'я потребує дерунів, а лінь возитися або немає часу. Для рецепту краще взяти грудинку, можна навпіл з салом. З спецій картопля «любить» кріп, кмин, чебрець і куркуму. Можна класти і свої улюблені.
Інгредієнти :
Приготування
Картопляна бабка з фаршем в духовці
Існує версія, нібито рецепт бабки з картоплі завезли в Білорусію євреї, які стали заселятися на цих землях з 18 століття. Їх національне блюдо – кугель спочатку готувалося з моркви і капусти, а на новому місці переселенцям довелося замінити ці овочі картоплею, а замість сала взяли фарш пісний.
Інгредієнти :
Приготування
Рецепт картопляного бабки в духовці з салом
Ще один ласий рецепт - картопляна бабка з салом в духовці. Ситно, калорійно, і дуже смачно. Картоплини краще брати великі, щоб швидше натирати, тоді і маса вийде однорідної. А щоб не потемнів, деякі господині додають чайну ложку лимонного соку. Сало краще класти солоне.
Інгредієнти :
Приготування
Картопляна бабка з грибами
Під час посту частим гостем на столі в білоруських родинах завжди була картопляна бабка з грибами в духовці. Для ароматної страви потрібні тільки лісові боровики, годяться і сушені, але їх потрібно попередньо розмочити. А секретна «родзинка» від білоруських господинь – сушені груші! Їх ненадовго замочують, а потім ріжуть на шматочки.
Інгредієнти :
Приготування
Рибно-картопляна бабка
Оригінальна картопляна бабка в духовці виходить з рибою, таким частуванням славляться білоруси, які перекочували до Балтиці, замість традиційного сала і м'яса вони пристосувалася додавати минтай або тріску, можна класти і навпіл. Але рибу потрібно буде перемолоти на фарш, з приправ гарні майоран і чебрець.
Інгредієнти :
Приготування
Картопляна бабка в мікрохвильовці
Якщо приготування картопляної бабки потрібно істотно скоротити, краще всього скористатися мікрохвильовою піччю. Замість години цілком реально вкластися у 20-25 хвилин, але важливо розраховувати тільки на посуд, яка призначена для цієї техніки. Якщо суміші вийшло більше, доведеться її поділити на кілька заходів.
Інгредієнти :
Приготування
Картопляна бабка в духовці в горщику - рецепт
Дуже смачно виходить картопляна бабка в горщиках, краще взяти вироби з глини. Для ніжності смаку додають пару ложок жирної сметани. В горщики можна класти м'ясо, грудинку, гриби, багато їх з'єднують, непогано виходить і з фаршем. Важливо, викладаючи шарами, не забувати пересипати кожен спеціями.
Інгредієнти :
Приготування
Рецепт картопляного бабки в мультиварці
Для зайнятих господинь сподобається картопляна бабка в мультиварці цей рецепт сильно спростить приготування улюбленого частування. Для нього смачніше брати шпик, але цілком підійдуть і бекон, сало з м'ясним прошарком. Кладуть і солоне сало, але солі повинно бути в міру. Обсмажувати можна і на сковороді, і в режимі «Смаження», кому як зручніше.
Інгредієнти :
Приготування
Рекомендуємо добрі рецепти
Картопляні деруни - класичний рецепт з цибулею, грибами, сиром і без яєць
Картопляні деруни, класичний рецепт яких дуже популярний серед господинь, можна приготувати різними способами. До їх складу додають фарш, гриби, сир,
Картопляна запіканка з фаршем і грибами, сиром, рибою - рецепти в духовці, мультиварці і на сковороді
Картопляна запіканка з фаршем – проста й ситна страва, з ним легко впораються і малодосвідчені господині. Додаючи в перекручене м'ясо помідори,
Картопляні млинці з пюре, відвару і тертих овочів - рецепти на молоці, кефірі та з начинкою
Картопляні млинці – винахід білоруських господинь, готуються вони легко і швидко. Схожі рецепти є в інших національних кухнях, а спробувати дивовижні
Пісні картопляні зрази з грибами в духовці на сковороді і на пару - рецепти без яєць, з капустою і цибулею
Пісні картопляні зрази з грибами – дивовижно смачне частування, завдяки різними начинками і спецій, кожен раз виходить нове блюдо. Є рецепти з
Деруни в горщику
Відомі і улюблені багатьма деруни можна не тільки посмажити на сковороді і подати до столу. З них вийде відмінний і ситне блюдо, якщо приготувати їх
Бабка картопляна - рецепт
Який продукт є одним з найдоступніших в нашій країні? Звичайно ж, картопля. Але їсти одну картоплю, як то не дуже. З неї потрібно щось робити. Бабка