Картопляна бабка – національне білоруське частування, яке стало популярним у багатьох країнах, завдяки простому приготування. Її ще називають селянським стравою: ситне, смачне, заряджає енергією на весь день. Рецептів багато, але завжди основою залишається картопля, він поєднується з м'ясом, салом, грибами, подається зі сметанним соусом.
Як приготувати картопляну бабцю?
Білоруси стверджують, що найсмачніша картопляна бабка виходить з салом і грибами, але їх можна класти і окремо. З грибів краще брати лисички або білі, лісові гриби надають неповторний аромат. Готувати зручніше в горщиках або утятнице, багато використовують деко для духовки. Досвідчені кухарі рекомендують їсти цю страву тільки гарячим, потім вона втрачає смак. Але є хитрощі, завдяки яким, картопляна бабка зберігає свої властивості і в холодному вигляді:
Після натирання картопля швидко синіє і втрачає смак. Щоб цього не сталося, треба додати цибулину. Натерту кашку радять злегка віджати, інакше буде відчуватися крохмаль. Частування довго залишиться м'яким, якщо влити в картоплю півсклянки молока. Картопляна бабка по-білоруськи
Білоруська бабка – винахід господинь, які могли розраховувати більше на картоплю, ніж на будь-які інші овочі. А щоб нагодувати сім'ю швидко і ситно, це блюдо – саме те, оскільки з дерунами та чаклунами метушні більше. Якщо хочеться приготувати страву ситніше і пожирніше, краще використовувати свинину.
Інгредієнти :
картопля – 2 кг; м'ясо – 200 г; цибуля – 2 шт.; твердий сир – 100 г; вершкове масло – 50 г; яйця – 2 шт.; борошно – 1 ст. л.; часник – 2-3 зубчики. Приготування М'ясо і цибулю порізати, обсмажити, посолити, поперчити. Картоплю натерти, трохи віджати. Часник розчавити, додати в кашку разом з борошном, сіллю, спеціями, перемішати. Доповісти половину м'яса. Решту м'ясну засмажку викласти на змащене маслом деко, «вкрити» картоплею. Випікати 1 годину. За 10 хвилин до закінчення картопляна бабка посипається тертим сиром. Картопляна бабка з молоком
Картопляна бабка в духовці – рецепт найпростіший. Вважається самим смачним, оскільки духовка - аналог печі, де спочатку готували цю страву. Його можна назвати і звичайної запіканкою, головне – подрібнити картоплю до стану пюре, деякі жінки користуються не дрібної теркою, а м'ясорубкою.
Інгредієнти :
картопля – 25 кг; цибуля – 2 шт.; сало – 150 г; молоко – 100 мл; яйця – 2 шт.; борошно – 1 ст. л.; сода – 05 ч. л. Приготування Картоплю натерти разом з цибулиною, віджати, вбити яйце. Поперчити, посолити, додати борошно і соду, перемішати. Обсмажити з салом цибулину, покласти в суміш. Долити молока, перемішати. Піч під кришкою в розігрітій духовці 1 годину. Картопляна бабка на сковороді - рецепт
Жартома кажуть, що картопляна бабка на сковороді – винахід ледачих або дуже зайнятих господинь, коли сім'я потребує дерунів, а лінь возитися або немає часу. Для рецепту краще взяти грудинку, можна навпіл з салом. З спецій картопля «любить» кріп, кмин, чебрець і куркуму. Можна класти і свої улюблені.
Інгредієнти :
картопля – 1 кг; грудинка – 200 г; морква – 1 шт.; цибуля – 2 шт.; яйця – 1 шт.; сіль – 1 ч. л. Приготування Грудинку і моркву порізати соломкою, цибулю – кубиками. Обсмажити до золотистого кольору. Картоплю натерти. Додати сіль, яйце, приправи, м'ясну зажарку, перемішати. Суміш викласти на сковороду, смажити 15 хвилин до скоринки. Потім перевернути і повторити з іншого боку. Картопляна бабка з фаршем в духовці
Існує версія, нібито рецепт бабки з картоплі завезли в Білорусію євреї, які стали заселятися на цих землях з 18 століття. Їх національне блюдо – кугель спочатку готувалося з моркви і капусти, а на новому місці переселенцям довелося замінити ці овочі картоплею, а замість сала взяли фарш пісний.
Інгредієнти :
фарш – 400 г; картопля – 10 шт.; морква – 2 шт.; цибуля – 2 шт.; яйця – 2 шт. Приготування Картоплю натерти дрібно, моркву – крупно, цибулю порубати. Обсмажити, додати до картоплі. Вбити яйце, посолити, поперчити. Фарш змішати зі спеціями і порізаною цибулею. Викласти на деко половину картопляної маси, потім фарш, «вкрити» картоплею. Картопляна бабка з фаршем готується в розігрітій духовці 1 годину. Рецепт картопляного бабки в духовці з салом
Ще один ласий рецепт - картопляна бабка з салом в духовці. Ситно, калорійно, і дуже смачно. Картоплини краще брати великі, щоб швидше натирати, тоді і маса вийде однорідної. А щоб не потемнів, деякі господині додають чайну ложку лимонного соку. Сало краще класти солоне.
Інгредієнти :
картопля – 1 кг; сало – 200 г; цибуля – 1 шт. Приготування Сало перемолоти або дрібно порізати. Картоплю натерти, посолити, поперчити. На ложці меленого сала обсмажити цибулю. Все змішати, викласти в гусятницю. Тушкувати в розігрітій духовці 40 хвилин. Картопляна бабка з грибами
Під час посту частим гостем на столі в білоруських родинах завжди була картопляна бабка з грибами в духовці. Для ароматної страви потрібні тільки лісові боровики, годяться і сушені, але їх потрібно попередньо розмочити. А секретна «родзинка» від білоруських господинь – сушені груші! Їх ненадовго замочують, а потім ріжуть на шматочки.
Інгредієнти :
картопля – 15 кг; гриби – 200 г; цибуля – 2 шт.; груші – 2 шт.; борошно – 1 ст. л.; сметана – 2 ст. л. Приготування Картопля дрібно натерти, змішати з борошном. Груші порізати, замочити. Гриби порізати, обсмажити, посолити. Порізати і пасерувати цибулю. Все перемішати, викласти в чавунець, намазати сметаною. Картопляна юшка бабка випікається 45 хвилин. Рибно-картопляна бабка
Оригінальна картопляна бабка в духовці виходить з рибою, таким частуванням славляться білоруси, які перекочували до Балтиці, замість традиційного сала і м'яса вони пристосувалася додавати минтай або тріску, можна класти і навпіл. Але рибу потрібно буде перемолоти на фарш, з приправ гарні майоран і чебрець.
Інгредієнти :
рибний фарш – 1 кг; картопля – 1-2 кг; крохмаль – 2 ст. л.; яйця – 1 шт.; часник – 3 зубчики. Приготування Картоплю потерти, злегка віджати. Цибулю порізати, обсмажити, покласти в кашку. Додати яйця, крохмаль, сіль, перець. Рибний фарш посолити, додати з приправами в суміш. Викласти у форму, змащену маслом, накрити алюмінієвою фольгою. Випікається картопляна рибна бабка годину. Картопляна бабка в мікрохвильовці
Якщо приготування картопляної бабки потрібно істотно скоротити, краще всього скористатися мікрохвильовою піччю. Замість години цілком реально вкластися у 20-25 хвилин, але важливо розраховувати тільки на посуд, яка призначена для цієї техніки. Якщо суміші вийшло більше, доведеться її поділити на кілька заходів.
Інгредієнти :
картопля – 05 кг; грудинка – 300 г; цибуля – 1 шт. Приготування Картоплю натерти, не віджимати. Цибулю і м'ясо порізати, обсмажити, остудити. Змішати з картоплею, посолити, поперчити. Поставити в мікрохвильову піч на 10 хвилин. Потім бабка з картоплі перемішується і готується ще 10 хвилин. Картопляна бабка в духовці в горщику - рецепт
Дуже смачно виходить картопляна бабка в горщиках, краще взяти вироби з глини. Для ніжності смаку додають пару ложок жирної сметани. В горщики можна класти м'ясо, грудинку, гриби, багато їх з'єднують, непогано виходить і з фаршем. Важливо, викладаючи шарами, не забувати пересипати кожен спеціями.
Інгредієнти :
грудинка – 200 г; картопля – 1 кг; цибуля – 2 шт.; яйця – 1 шт.; борошно – 2 ст. л. Приготування Грудинку порізати, обсмажити з цибулею. Картоплю натерти, додати засмажку, яйце, спеції, перемішати. Розкласти по горщикам. Запікати 30 хвилин під кришкою, а потім – без неї, щоб отримати рум'яну скоринку. Рецепт картопляного бабки в мультиварці
Для зайнятих господинь сподобається картопляна бабка в мультиварці цей рецепт сильно спростить приготування улюбленого частування. Для нього смачніше брати шпик, але цілком підійдуть і бекон, сало з м'ясним прошарком. Кладуть і солоне сало, але солі повинно бути в міру. Обсмажувати можна і на сковороді, і в режимі «Смаження», кому як зручніше.
Інгредієнти :
картопля – 1 кг; борошно – 1 ст. л.; яйця – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; шпик – 100 г; топлене масло – 2 ст. л. Приготування Картопля дрібно натерти. Додати яйце, борошно, сіль, перець. Обсмажити з цибулею шпик, розмішати з картоплею. Викласти в посуд, полити олією. Готувати в режимі «Випічка» 30 хвилин.