Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Борщ без м'яса

10-04-2016, 22:09
442
Борщ без м'яса
Багато людей люблять борщ, суп заправного типу особливо популярний у Росії, Литві, Польщі, Білорусії, Україні та деяких інших країнах Східної Європи. В цьому блюді гармонійно поєднуються всі продукти його складові: звичайно це овочі (буряк, морква, капуста, картопля), бобові, м'ясо або риба і зелень. Також у борщі можуть бути присутніми крупи, солодкий перець (зазвичай його додають по сезону) і томати в тому чи іншому вигляді. У процесі приготування борщ набуває свій особливий аромат і смак.
У пісні дні або з дієтичних міркувань деякі відмовляються від м'яса, тому готують пісні борщі. У таких випадках можливі два варіанти: борщ з овочів або це ж блюдо, але з рибою (може, хтось і здивується, тільки не жителі скандинавських і балтійських країн, там знають толк в подібних сполученнях).
Розповімо, як приготувати смачний борщ без м'яса. Так що, готуємо овочі, квасолю можна використовувати консервовану, і молоду зелену заморожену, а білокачанну капусту, як свіжу, так і квашену (тільки промити). Добре, щоб зелень була свіжою або це заготовлена заздалегідь свіжа зелень пересыпанная сіллю.

Молдавський борщ без м'яса з квасолею, з буряком і квашеною капустою – рецепт


Інгредієнти:

  • зварена квасоля – 1 склянка;

  • капуста свіжа або квашена – 500 г;

  • картопля – 3-4 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • буряк – 1 шт.;

  • масло рослинне або топлене вершкове;

  • томат-паста – 3 ст. ложки;

  • часник – 2 зубчики;

  • пекучий червоний перець;

  • лимон або оцет фруктовий;

  • сіль.


  • Приготування
    Квасоля замочуємо хоча б години на три, промиваємо й варимо майже до готовності в окремому посуді.
    Потрібну кількість квасолі закладаємо в каструлю, додаємо очищену нарізану дрібними кубиками картоплю, заливаємо все потрібною кількістю води (окропу) і варимо. На сусідній конфорці в сковороді пасеруємо на олії і притушиваем буряк і моркву, нарізані дрібною короткою соломкою (хоча б протягом 15-20 хвилин). Вливаємо в сковороду трохи лимонного соку або оцту (1 столову ложку), не більше, кислий агент збереже колір буряка в борщі.
    Перекладаємо вміст сковороди в каструлю, в якій вариться картопля і квасоля, додаємо також промиту квашену капусту. Заправляємо борщ томатом і присаливаем. Проварюємо до готовності картоплі, тобто ще хвилини 3-5.
    Приправляємо пекучим червоним перцем, засипаємо мелкорубленые зелень і часник. Даємо постояти під кришкою хвилин 5. Розливаємо ароматний пісний борщ в порційний посуд і подаємо до столу. Борщ добре заправити сметаною її краще подати окремо. Замість хліба можна подати плацинди з пісною начинкою.

    Зеленій борщ без м'яса з молодою квасолею і оселедцем


    Інгредієнти:

  • оселедець свіжоморожена – 2-3 шт.;

  • квасоля зелена заморожена – близько 250 г;

  • картопля – 3 шт.;

  • цибуля-порей – 1 стебло;

  • масло рослинне або вершкове;

  • зелень свіжа (щавель або рукола, петрушка, селера, шпинат, молода кропива, кінза, кріп);

  • часник – 2 зубчики;

  • лимон.


  • Приготування
    Оселедець разделаем на філе і наріжемо невеликими шматочками зручними для їжі. Листя кропиви треба обдати окропом.
    Білу частину стебла цибулі-порею наріжемо кружальцями і
    Борщ без м'яса
    спассеруем на маслі прямо у каструлі (краще, щоб вона була товстостінна з нержавіючої сталі). Додамо молоду квасолю і картоплю, нарізану дрібними кубиками. Заливаємо все водою і варимо протягом 15 хвилин. Закладаємо в каструлю шматочки оселедця і проварюємо 5 хвилин – цього цілком достатньо. Додаємо в борщ мелкорубленную зелень, в тому числі і частину стебла цибулі-порею. Тримаємо на вогні ще 1 хвилину, вимикаємо вогонь, подкисляем соком лимона і приправляємо подрібненим часником. Подаємо зі сметаною.
    До борщів як аперитив добре подати чарку холодної горілки, гіркого або ягідної міцної настойки.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Рецепт гарячого і борщів зелених з м'ясом
    Рецепт гарячого і борщів зелених з м'ясом
    Багато знають борщ, як літній освіжаючий перше блюдо на основі квасу або кисломолочних складових. Проте є рецепти, які передбачають приготування
    Щі з кропиви
    Щі з кропиви
    Щі у більшості з нас асоціюються, в першу чергу, з капустою. І лише небагато знають, наскільки смачним виходить це перше блюдо з кропивою. Сьогодні
    Борщ з квашеною капустою
    Борщ з квашеною капустою
    Борщ є дуже популярним серед перших страв. А, як відомо, популярна страва постійно зазнає змін на кухні в кожної господині. Наприклад, додаючи
    Борщ з грибами і свіжою капустою
    Борщ з грибами і свіжою капустою
    Щі зі свіжою капустою готуються досить просто. Керуючись нашими рецептами ви легко приготуєте блюдо, яке стане в пост смачним обідом і зробить ваше
    Пісний борщ
    Пісний борщ
    Основна відмінність пісного борщу від традиційного - відсутність у ньому м'яса та м'ясного бульйону. В іншому ж такий борщ ні чим не гірше, такий же
    Борщ, як у дитячому садку
    Борщ, як у дитячому садку
    Борщ - улюблене дорослими і дітьми смачне і корисне блюдо. Рецептів його приготування є дуже багато, але діти дошкільного віку дуже часто просять