Багато людей люблять борщ, суп заправного типу особливо популярний у Росії, Литві, Польщі, Білорусії, Україні та деяких інших країнах Східної Європи. В цьому блюді гармонійно поєднуються всі продукти його складові: звичайно це овочі (буряк, морква, капуста, картопля), бобові, м'ясо або риба і зелень. Також у борщі можуть бути присутніми крупи, солодкий перець (зазвичай його додають по сезону) і томати в тому чи іншому вигляді. У процесі приготування борщ набуває свій особливий аромат і смак.
У пісні дні або з дієтичних міркувань деякі відмовляються від м'яса, тому готують пісні борщі. У таких випадках можливі два варіанти: борщ з овочів або це ж блюдо, але з рибою (може, хтось і здивується, тільки не жителі скандинавських і балтійських країн, там знають толк в подібних сполученнях).
Розповімо, як приготувати смачний борщ без м'яса. Так що, готуємо овочі, квасолю можна використовувати консервовану, і молоду зелену заморожену, а білокачанну капусту, як свіжу, так і квашену (тільки промити). Добре, щоб зелень була свіжою або це заготовлена заздалегідь свіжа зелень пересыпанная сіллю.
Молдавський борщ без м'яса з квасолею, з буряком і квашеною капустою – рецепт
Інгредієнти: зварена квасоля – 1 склянка; капуста свіжа або квашена – 500 г; картопля – 3-4 шт.; морква – 1 шт.; буряк – 1 шт.; масло рослинне або топлене вершкове; томат-паста – 3 ст. ложки; часник – 2 зубчики; пекучий червоний перець; лимон або оцет фруктовий; сіль. Приготування Квасоля замочуємо хоча б години на три, промиваємо й варимо майже до готовності в окремому посуді.
Потрібну кількість квасолі закладаємо в каструлю, додаємо очищену нарізану дрібними кубиками картоплю, заливаємо все потрібною кількістю води (окропу) і варимо. На сусідній конфорці в сковороді пасеруємо на олії і притушиваем буряк і моркву, нарізані дрібною короткою соломкою (хоча б протягом 15-20 хвилин). Вливаємо в сковороду трохи лимонного соку або оцту (1 столову ложку), не більше, кислий агент збереже колір буряка в борщі.
Перекладаємо вміст сковороди в каструлю, в якій вариться картопля і квасоля, додаємо також промиту квашену капусту. Заправляємо борщ томатом і присаливаем. Проварюємо до готовності картоплі, тобто ще хвилини 3-5.
Приправляємо пекучим червоним перцем, засипаємо мелкорубленые зелень і часник. Даємо постояти під кришкою хвилин 5. Розливаємо ароматний пісний борщ в порційний посуд і подаємо до столу. Борщ добре заправити сметаною її краще подати окремо. Замість хліба можна подати плацинди з пісною начинкою.
Зеленій борщ без м'яса з молодою квасолею і оселедцем
Інгредієнти: оселедець свіжоморожена – 2-3 шт.; квасоля зелена заморожена – близько 250 г; картопля – 3 шт.; цибуля-порей – 1 стебло; масло рослинне або вершкове; зелень свіжа (щавель або рукола, петрушка, селера, шпинат, молода кропива, кінза, кріп); часник – 2 зубчики; лимон. Приготування Оселедець разделаем на філе і наріжемо невеликими шматочками зручними для їжі. Листя кропиви треба обдати окропом.
Білу частину стебла цибулі-порею наріжемо кружальцями і
спассеруем на маслі прямо у каструлі (краще, щоб вона була товстостінна з нержавіючої сталі). Додамо молоду квасолю і картоплю, нарізану дрібними кубиками. Заливаємо все водою і варимо протягом 15 хвилин. Закладаємо в каструлю шматочки оселедця і проварюємо 5 хвилин – цього цілком достатньо. Додаємо в борщ мелкорубленную зелень, в тому числі і частину стебла цибулі-порею. Тримаємо на вогні ще 1 хвилину, вимикаємо вогонь, подкисляем соком лимона і приправляємо подрібненим часником. Подаємо зі сметаною.
До борщів як аперитив добре подати чарку холодної горілки, гіркого або ягідної міцної настойки.