Види стейків
Любителі м'яса, безсумнівно, зійдуться на думці, що справжнім королем будь-м'ясний вітрини буде стейк. Це не просто шматок м'яса, це особливий продукт, який повинен відповідати певним вимогам.
Не всі знають про те, які бувають види стейків і чим вони один від одного відрізняються. Спочатку це слово застосовувалося виключно до м'яса молодих бичків. Тому детальніше зупинимося на тому, які є види стейків з яловичини.
Отже, стейк – це скибочка яловичини або телятини, товщина якого не менше 25 але не більше 5 см, природно, ріжеться поперек волокон. Стейки ріжуть не з будь-якої частини туші тварини.
Стейк філе-міньйон – це найдорожчий вид стейка. Все просто – він ріжеться з єдиною круглої м'язи, яка завжди знаходиться в стані спокою, а тому м'ясо це виключно ніжне і соковите. Само собою, оскільки м'яз одна і вона невелика за розміром, коштує такий стейк дорого.
Стріплойн – це інший вид стейка, який ріжуть з філе зі спини тварини, так званого тонкого краю. Такий шматок м'яса має не зовсім звичайну форму – він швидше трикутний, однак у всьому іншому – це звичайний стейк. Його підвид – стейк Нью-Йорк це те ж саме філе, але з повністю видаленої жировим прошарком.
Стейк рибай – це філе з жировими прошарками, які в процесі приготування роблять м'ясо особливо ніжним і соковитим. Зрізається це філе з реберної частини – між 5 і 12 ребрами.
Стейк ти-бон – єдиний вид стейк на кісточці. Оскільки кісточка має форму, що нагадує букву «Т», стейк і отримав таку назву. Цей вид поєднує різні за якістю види м'яса: тонкий край і філе середньої частини, тому такі стейки найбільш популярні. Замовивши один стейк, ви отримуєте по суті два.
Про «мармурової» яловичині
Безсумнівно, найкращим видом м'яса для приготування стейків є особливий сорт яловичини – «мармурова». Це яловичина з великою кількістю тонких жирових прошарків, рівномірно розподілених в м'ясі. Види стейків з «мармурового» м'яса нарізають такі ж, як із звичайної туші, але якість їх буде принципово відрізнятися, а тому і вартість продукту різна.
Про прожарювання
Який би вид стейків ви не замовили, обов'язково уточніть, як страва буде готове. Види приготування стейка зазвичай вказані в меню, проте не всі знають, як вони різняться.
Сире м'ясо подається з позначенням raw . Воно повинно бути дуже тонко нарізано і ферментировано чимось кислим (оцет, сік лимона) або спеціями.
Трохи обсмажений стейк (скоринка намітилася, але температура всередині шматка майже не збільшилася) називають rare .
Найчастіше зустрічається вид прожарювання – верх зажарен, але всередині м'ясо тільки підігрітий – medium rare .
Від нього не особливо відрізняється приготування в стилі medium – середина вже не червона, а рожева, але м'ясо залишається сируватим.
Майже засмажене м'ясо (серцевина трохи рожева, але в основному шматок має блідий сіруватий колір) подається під назвою medium well done .
І, нарешті, ступінь well done – це абсолютно готове м'ясо, яке, тим не менш, замовляють рідше всього.
Не всі знають про те, які бувають види стейків і чим вони один від одного відрізняються. Спочатку це слово застосовувалося виключно до м'яса молодих бичків. Тому детальніше зупинимося на тому, які є види стейків з яловичини.
Основні види стейків
Отже, стейк – це скибочка яловичини або телятини, товщина якого не менше 25 але не більше 5 см, природно, ріжеться поперек волокон. Стейки ріжуть не з будь-якої частини туші тварини.
Стейк філе-міньйон – це найдорожчий вид стейка. Все просто – він ріжеться з єдиною круглої м'язи, яка завжди знаходиться в стані спокою, а тому м'ясо це виключно ніжне і соковите. Само собою, оскільки м'яз одна і вона невелика за розміром, коштує такий стейк дорого.
Стріплойн – це інший вид стейка, який ріжуть з філе зі спини тварини, так званого тонкого краю. Такий шматок м'яса має не зовсім звичайну форму – він швидше трикутний, однак у всьому іншому – це звичайний стейк. Його підвид – стейк Нью-Йорк це те ж саме філе, але з повністю видаленої жировим прошарком.
Стейк рибай – це філе з жировими прошарками, які в процесі приготування роблять м'ясо особливо ніжним і соковитим. Зрізається це філе з реберної частини – між 5 і 12 ребрами.
Стейк ти-бон – єдиний вид стейк на кісточці. Оскільки кісточка має форму, що нагадує букву «Т», стейк і отримав таку назву. Цей вид поєднує різні за якістю види м'яса: тонкий край і філе середньої частини, тому такі стейки найбільш популярні. Замовивши один стейк, ви отримуєте по суті два.
Про «мармурової» яловичині
Безсумнівно, найкращим видом м'яса для приготування стейків є особливий сорт яловичини – «мармурова». Це яловичина з великою кількістю тонких жирових прошарків, рівномірно розподілених в м'ясі. Види стейків з «мармурового» м'яса нарізають такі ж, як із звичайної туші, але якість їх буде принципово відрізнятися, а тому і вартість продукту різна.
Про прожарювання
Який би вид стейків ви не замовили, обов'язково уточніть, як страва буде готове. Види приготування стейка зазвичай вказані в меню, проте не всі знають, як вони різняться.
Рекомендуємо добрі рецепти
М'ясо для стейка
Успіх в приготуванні будь-якого стейка залежить від якості м'яса. У цій статті запропоновані рекомендації, за допомогою яких ви без труднощів зможете
Ступеня підсмажування стейка
Класифікацію приготування стейка бажано знати не тільки професійним кухарям, але і кожному, хто любить і вміє готувати. Від ступеня підсмажування
Стейк з яловичини на сковороді
Приготувати стейк з яловичини дуже просто на перший погляд, але все ж є багато нюансів і тонкощів, щоб м'ясо залишилося соковитим і в теж час добре
Рибай стейк
Напевно, саме чоловіче страва - це правильно просмажений стейк. Але найголовніше в приготуванні стейка - це вибір м'яса. Стейк рибай - це стейк з
Яловичий стейк
Якість стейка залежить від ступеня підсмажування м'яса, оскільки навіть купивши ніжну м'якоть, ви можете перетворити її в підошву при неправильному
Ступеня підсмажування м'яса
Всі люблять смажене м'ясо, але мало хто знає, що існує кілька ступенів підсмажування м'яса. Від того, наскільки ви його прожарите буде залежати