Як ліпити манти?
![Як ліпити манти? Як ліпити манти?](/uploads/posts/2015-10/yak-lpiti-manti_881.jpeg)
Тісто має бути еластичним
Головне питання, яке виникає при приготуванні цієї страви – як правильно ліпити манти, щоб тісто не порвалося і сік не витік. Звичайно, багато залежить у першу чергу від тіста: воно повинно бути досить еластичним, щоб його можна було тонко розкачати, але і міцним, щоб не розкиснути на пару. Тому тісто для мантів найчастіше готують саме просте прісне: в холодну воду додають борошно, перемішану з сіллю і довго вимішують його, щоб всі інгредієнти, як слід об'єдналися і утворили міцні зв'язки.
Другий варіант – тісто на яйцях, але його значно важче вимісити, так що краще використовувати цей рецепт, якщо у вас є кухонний комбайн.
Правильна начинка
Друга головна умова, щоб манти не порвалися – правильна начинка. Якщо фарш буде водянистим, тісто розкисне і порветься, а якщо він буде надмірно пісним, то манти вийдуть сухими. І те, й інше погано, так що, є варіанти, як ліпити манти з правильною начинкою. Фарш готуємо з пісного м'яса, а шматочок сала або жиру кладемо в кожен мант перед ліпленням – тоді жир просочить начинку, але не дасть тесту поповзти. Ще в манти повинно бути багато цибулі. Фахівці вважають, що для фаршу з баранини потрібно лука в півтора рази більше, ніж м'яса, а для свино-яловичого цибулю і фарш беруться в рівних кількостях.
Як ліпити?
Отже, тісто замісили, начинку приготували – час формувати манти. І тут багато хто сумнівається, як ліпити манти – адже варіанти є різні. Деякі роблять їх схожими на пельмені, хто віддає перевагу згортати мішечками, багато готують рулетом, а потім нарізають. Ну, і звичайно, деякі знають, як гарно ліпити манти для святкового столу. Розповімо про деякі способи.
Спосіб простий
Розкачуємо тісто невеликими коржами досить тонко, при цьому серединку залишаємо трохи товщі краешков – вони взагалі повинні бути розкатані як папір. На середину кладемо начинку – не надто багато, щоб при ліпленні тісто не довелося сильно натягувати, але і не зовсім мало – інакше просто буде несмачно. З'єднуємо два протилежних краю і акуратно защипуємо невелику ділянку – десь з фалангу пальця. Виходить два вушка по краях. Серединку кожного притягуємо до нашого шовчику і перпендикулярно йому теж защипуємо кожне вушко окремо. Краї одержані перпендикулярів з'єднуємо між собою – виходить мант класичний, круглий, як би в коронці з тіста.
![Як ліпити манти? Як ліпити манти?](/uploads/posts/2015-10/yak-lpiti-manti_682.jpeg)
Манти по-узбецьки
Взагалі, рецепт страви прийшов з Середньої Азії, але небагато знають, як ліпити узбецькі манти. Хоча, якщо казати правду, це простіше всього. Просто збираємо краї тіста вгору і скріплюємо їх разом, формуючи мішечок з м'ясом. Найскладніше – в центрі все ж повинна залишитися маленька дірочка, через яку буде виходити гарячий пар.
![Як ліпити манти? Як ліпити манти?](/uploads/posts/2015-10/yak-lpiti-manti_613.jpeg)
Святкові варіанти
Святкові манти починаємо готувати таким чином: на розкатане тісто кладемо фарш. Відзначаємо чотири протилежні точки і фіксуємо їх попарно в середині нашого манта. Виходить мішечок з чотирма отворами – чотирма вушками, через які видно начинка. Обережно з'єднуємо їх серединки таким чином, щоб вийшли пелюсточки. Вийде 4 пелюстки, акуратно розтягніть тісто, щоб вони були однаковими. Зафіксуйте всі місця з'єднання і пам'ятайте, що виймати манти треба дуже акуратно.
![Як ліпити манти? Як ліпити манти?](/uploads/posts/2015-10/yak-lpiti-manti_824.jpeg)
Ну, і звичайно, дуже красиво виглядають трояндочки з шматочків тіста з начинкою. Ліпити такі манти не складно – робимо багато заготовок, як на вареники – на кружок тіста кладемо начинку, складаємо тісто навпіл і защипуємо краю. Перший мант – серединку, згортаємо, скріплюючи два краї. Інші кріпимо по колу, як пелюстки. Виходить дуже красиво.
![Як ліпити манти? Як ліпити манти?](/uploads/posts/2015-10/yak-lpiti-manti_605.jpeg)
![Як ліпити манти? Як ліпити манти?](/uploads/posts/2015-10/yak-lpiti-manti_786.jpeg)
Рекомендуємо добрі рецепти
![Як приготувати манти в мультиварці?](/uploads/posts/2015-01/yak-prigotuvati-manti-v-multivarc_411.jpeg)
Як приготувати манти в мультиварці?
Якщо ви любите готувати, то напевно пробували ліпити манти. Робити їх дуже просто - була б посуд для їх варіння. Якщо такої немає, то можна
![Як приготувати манти?](/uploads/posts/2015-01/yak-prigotuvati-manti_111.jpeg)
Як приготувати манти?
Багато вважають, що манти - це щось, схоже на пельмені. Не треба гадати - спробуйте приготувати це блюдо самі і зрозумієте, що воно не порівняти ні з
![Манти з гарбузом - рецепт](/uploads/posts/2015-01/manti-z-garbuzom-recept_881.jpeg)
Манти з гарбузом - рецепт
Соковиті манти з гарбузом - прекрасна дієтична альтернатива знаменитому східному страви з м'ясом. Готувати такі манти не складніше класичних, а
![Манти з картоплею](/uploads/posts/2015-01/manti-z-kartopleyu_501.jpeg)
Манти з картоплею
Манти - популярна страва народів Середньої Азії, яке традиційно готують з м'яса. Але сьогодні ми розповімо, як зробити їх з картоплею, вийде не менш
![Тісто на манти - рецепт](/uploads/posts/2015-01/tsto-na-manti-recept_511.jpeg)
Тісто на манти - рецепт
Манти - це традиційне блюдо народів Центральної і Середньої Азії. Дуже схоже на пельмені, яке готують з дрібнонарізанної м'яса, іноді з додаванням