Соєвий соус – застосування
Соєвий соус давно використовується в кулінарії азіатських і східних країн, а останнім часом стрімко набирає оберти популярності і серед наших споживачів. Крім насиченого смаку і тонкого аромату продукт характеризується вмістом безсумнівно цінних для організму компонентів. У ньому присутня левова частка вітамінів, незамінних елементів і антиоксидантів, які прискорюють обмінні процеси і перешкоджають розвитку багатьох захворювань.
Соєвий соус здатний прикрасити і підкреслити смак будь-якої страви, але його потрібно правильно для цього використовувати.
Розрізняють два різновиди соєвого соусу – світлий і темний, і якщо ви плануєте перше знайомство з даним продуктом, рекомендуємо почати з соусу світлого. Його смак більш м'який і приємний. Використовують світлий соєвий соус в якості заправки до салатів, а також присмачують їм рис, страви з макаронів або подають до м'ясних або рибних страв. Не варто забувати при додаванні соєвого соусу в звичні страви про те, що він досить солоний і солити страви при його використанні не рекомендується зовсім або додавати сіль по смаку вже під час трапези.
Більш насичений і концентрований за смаком темний соєвий соус застосовують для приготування маринадів до м'яса і рибі, подають до суші та ролів, а також використовують в якості основи для створення більш складних соусів, таких, наприклад, як теріякі, грибний, рибний або креветочний.
Як приготувати соус теріякі?
Інгредієнти:
соус соєвий темний – 110 мл;
рисове вино – 110 мл;
мед – 70 г;
часниковий зубець великий – 1 шт.;
мелений імбир – 15 р.
Приготування
Для приготування теріякі розтираємо очищений і видавлений через прес часник в ступці, після чого змішуємо його з соєвим соусом, рисовим вином, меленим імбиром і медом і прогріваємо в сотейнику на малому вогні до розчинення останнього.
Після охолодження використовуємо соус теріякі в якості маринаду для приготування запеченого або смаженого м'яса, риби, птиці або морепродуктів. Також таким соусом можна заправляти салати, а також додавати до страв з рису або тушкованим овочам.
Приголомшливо смачним виходить приготоване з соєвим соусом куряче м'ясо. Також рекомендуємо приготувати свинину по-шанхайски - неповторний смак отриманого страви викличе приємні емоції. І куди ж без креветок, замаринованих і пожаренных з соєвим соусом. Для пікантності додамо при цьому трохи часничку і імбиру. Нижче детально розберемо ці три шикарних страви.
Смажене куряче філе з соєвим соусом і цибулею
Інгредієнти:
куряче філе (грудка) – 540 г;
соус соєвий теріякі – 80 мл;
цибуля ріпчаста – 140 г;
олія соняшникова без запаху – 45 мл
Приготування
Для приготування страви нарізаємо промите і обсушенное куряче філе великими брусочками або кубиками, а очищені цибулини півкільцями і заливаємо все хвилин на сорок соєвим соусом.
При бажанні можна додатково додати при цьому улюблені спеції і прянощі.
Тепер викладаємо курку з цибулею в соусі в прогріту з маслом сковороду і обсмажуємо на сильному вогні до готовності м'яса і м'якості цибулі.
Свинина по-шанхайски з соєвим соусом
Інгредієнти:
свинина (м'якоть) – 720 г;
соус соєвий – 120 мл;
часникові зубці – 3-4 шт.;
цукровий пісок або мед – 1 ст. ложка або за смаком;
приправи і пікантні спеції – на вибір і за смаком;
олія соняшникова без запаху – 45 мл
Приготування
Для реалізації рецепта свинину нарізаємо великими шматками і відварюємо їх у воді зі спеціями протягом тридцяти хвилин.
Викладаємо обсушені скибки в розпечене масло і підрум'янюємо їх на сильному вогні.
Тепер вливаємо в сковороду соєвий соус, додаємо цукор або мед, додаємо подрібнений часник, приправляємо страву за смаком спеції і тушкуємо свинину під кришкою до м'якості і готовності, періодично перемішуючи.
Креветки з соєвим соусом, часником і імбиром
Інгредієнти:
креветки (очищені) – 420 г;
соус соєвий теріякі – 80 мл;
часникові зубці – 2 шт.;
імбир мелений або свіжий натертий – за смаком.
Приготування
Креветки краще використовувати вже очищені. Їх необхідно хвилин на п'ятнадцять залити соєвим соусом, після чого обсмажити на рослинному маслі до зміни кольору.
В кінці смаження додаємо пластини часничку і трохи імбиру за смаком.
Соєвий соус здатний прикрасити і підкреслити смак будь-якої страви, але його потрібно правильно для цього використовувати.
Застосування класичного соєвого соусу в кулінарії
Розрізняють два різновиди соєвого соусу – світлий і темний, і якщо ви плануєте перше знайомство з даним продуктом, рекомендуємо почати з соусу світлого. Його смак більш м'який і приємний. Використовують світлий соєвий соус в якості заправки до салатів, а також присмачують їм рис, страви з макаронів або подають до м'ясних або рибних страв. Не варто забувати при додаванні соєвого соусу в звичні страви про те, що він досить солоний і солити страви при його використанні не рекомендується зовсім або додавати сіль по смаку вже під час трапези.
Більш насичений і концентрований за смаком темний соєвий соус застосовують для приготування маринадів до м'яса і рибі, подають до суші та ролів, а також використовують в якості основи для створення більш складних соусів, таких, наприклад, як теріякі, грибний, рибний або креветочний.
Як приготувати соус теріякі?
Інгредієнти:
Приготування
Застосування соєвого соусу теріякі до м'яса - рецепти
Приголомшливо смачним виходить приготоване з соєвим соусом куряче м'ясо. Також рекомендуємо приготувати свинину по-шанхайски - неповторний смак отриманого страви викличе приємні емоції. І куди ж без креветок, замаринованих і пожаренных з соєвим соусом. Для пікантності додамо при цьому трохи часничку і імбиру. Нижче детально розберемо ці три шикарних страви.
Смажене куряче філе з соєвим соусом і цибулею
Інгредієнти:
Приготування
Свинина по-шанхайски з соєвим соусом
Інгредієнти:
Приготування
Креветки з соєвим соусом, часником і імбиром
Інгредієнти:
Приготування
Рекомендуємо добрі рецепти
![Смажені креветки з часником і соєвим соусом](/uploads/posts/2016-11/thumbs/smazhen-krevetki-z-chasnikom-soyevim-sousom_611.jpeg)
Смажені креветки з часником і соєвим соусом
Смажені креветки – традиційне азіатське блюдо, яке знаходить місце на столі в якості закуски або в якості оригінального інгредієнта в салаті, або
![Креветки в соєвому соусі](/uploads/posts/2016-11/thumbs/krevetki-v-soyevomu-sous_911.jpeg)
Креветки в соєвому соусі
Фантастично смачне частування рекомендуємо виготовити за нашими рецептами, описаним у цьому матеріалі. Далі розповімо, як кілька способів приготувати
![Як приготувати соус теріякі?](/uploads/posts/2016-01/yak-prigotuvati-sous-teryak_601.jpeg)
Як приготувати соус теріякі?
Японська кухня багатьох приваблює саме своїми пікантними соусами, завдяки яким будь найпростіше страва набуває неповторний смак. Розповімо, як
![Соус теріякі в домашніх умовах](/uploads/posts/2016-01/sous-teryak-v-domashnh-umovah_101.jpeg)
Соус теріякі в домашніх умовах
Соус теріякі давно відомий всім своїм пікантним смаком. Найчастіше з них готують куряче м'ясо або яловичину. Звичайно сьогодні він доступний майже в
![Маринад з соєвим соусом для курки](/uploads/posts/2015-12/marinad-z-soyevim-sousom-dlya-kurki_531.jpeg)
Маринад з соєвим соусом для курки
Не секрет, що будь-правильно замариноване м'ясо виходить смачніше і м'якше. Навіть звичайна курятина заграє новими пікантним смаком і ароматом, якщо
![Рецепт соусу теріякі](/uploads/posts/2015-03/recept-sousu-teryak_981.jpeg)
Рецепт соусу теріякі
Соус теріякі - традиційний японський соус, здатний надати неповторний смак будь-якої страви. Сьогодні ми розповімо вам не тільки як готувати сам