Суп чорба - рецепт
Чорба – має сотні рецептів: готується з дичиною, м'ясом, птицею, рибою або ж взагалі пісним. Поширений він майже у всіх балканських країнах і готують його скрізь по-різному, навіть у різних регіонах однієї країни, може бути багато відмінностей в рецептурі цієї страви. Ми пропонуємо вам два абсолютно різних варіанти цього чудового супу.
Інгредієнти:
квасоля – 05 кг;
корінь селери – 150 г;
цибуля – 2 цибулини;
морква – 2 шт.;
помідор – 2 шт.;
перець болгарський – 1 шт.;
масло рослинне – 120 г;
перець гострий – 1 перчик;
м'ята – 3 аркуша;
паприка – 1 ст. ложка;
часник – 3 зубки;
петрушка – 1 пучок;
чебрець – 05 ч. ложки;
чорний перець – 5 горошин;
коріандр немелений;
цукор;
сіль.
Приготування
Звичайно попередньо потрібно замочити квасолю, щоб надалі у вас пішло менше часу на її приготування. Підготовлену квасолю поставте варитися приблизно у двох літрах води. Візьміть петрушку і відокремте листя від стебел, зв'яжіть стебла кухонних ниткою і відправте їх до квасолі, поклавши туди також горошини чорного перцю і коріандру.
Ретельно вимийте всі овочі і приступите до нарізки. Цибуля подрібнюйте не сильно дрібно так як він все-таки повинен відчуватися в цьому овочевому супі. Моркву і селеру подрібнюйте приблизно сантиметровими кубиками. Першим на сковороду з маслом надсилайте як завжди цибулю. У просте рослинне масло можна додати трохи нерафінованої оливкової, просто для аромату. Коли цибуля втратить колір і стане прозорим, до нього можна приєднувати селеру, моркву і продовжувати готувати при невеликій температурі. Помідори очистіть від шкірки і теж порізати кубиками, а в разі їх відсутності скористайтеся двома ложками томатної пасти.
З солодкого перцю приберіть насіння і перетинки, після чого наріжте невеликими квадратами, а ось гострий перець спочатку спробуйте на гостроту, потім відріжте необхідну кількість і теж видаліть насіння і перетинки, потім його дрібно нарізавши. Тепер додайте в сковороду ці подрібнені овочі і продовжуйте готувати ще 10 хвилин. Посоліть, всипайте в сковороду паприку, добре вимішуйте, тепер дрібно рубаний часник, м'яту, чебрець, накрийте на хвилину кришкою і висипайте в каструлю з квасолею, не забувши попередньо витягти з неї стебла петрушки. Проваріть близько 3 хвилин, додайте сіль і цукор, всипте порубані листя петрушки, закрийте кришку й почекайте ще одну, фінішну хвилину. Вийшов ось такий сербський суп чорба з квасолі, хоча рецепт дуже схожий і на болгарську.
Інгредієнти:
філе куряче – 400 г;
йогурт пісний – 100 г;
жовток яєчний – 1 шт.;
курячий бульйон – 1 л;
паприка – 2 ч. ложки;
перець кайенский мелений – 05 ч. ложки;
м'ята рубана – 2 ст. ложки;
масло вершкове – 80 г;
часник – 3 зубки;
олія оливкова – 50 г;
рис варений – 5 ст. ложок;
борошно – 2 ст. ложки;
цибуля – 1 цибулина;
лимон – 1/2 шт.;
перець;
сіль.
Приготування
Філе наріжте на дрібні шматочки і приступите до маринування, видавіть два зубки часнику, сік лимона, додайте оливкове масло і перець. Добре вимішайте і не ставлячи в холодильник, залиште на три години. З'єднайте борошно, йогурт і яєчний жовток, скориставшись звичайним віночком, обов'язково добре вымешав суміш. Тепер обережно вливайте туди теплий бульйон, знову ж постійно працюючи віночком. Бульйон обов'язково повинен бути теплим, а не гарячим, інакше йогурт згорнеться і суп не вийде. Тепер цю суміш переливайте в каструлю і включайте слабкий підігрів, суп поступово буде густіти, додайте в нього відварений рис. Цибулю дуже дрібно наріжте і покладіть в сковорідку з вершковим маслом, після видавіть туди ж 1 зубок часнику. Коли масло повністю розтопиться, а цибулю втратить колір всипайте паприку, кайенский перець і обсмажуйте не більше півхвилини, потім додайте м'яту і протримаєте цей соус ще одну хвилину. Попередньо посолений суп розливають по тарілках, зверху, обережно додається 1-2 чайні ложки цього і пряного гострого соусу.
Суп Боб чорба з квасолею
Інгредієнти:
Приготування
Звичайно попередньо потрібно замочити квасолю, щоб надалі у вас пішло менше часу на її приготування. Підготовлену квасолю поставте варитися приблизно у двох літрах води. Візьміть петрушку і відокремте листя від стебел, зв'яжіть стебла кухонних ниткою і відправте їх до квасолі, поклавши туди також горошини чорного перцю і коріандру.
Ретельно вимийте всі овочі і приступите до нарізки. Цибуля подрібнюйте не сильно дрібно так як він все-таки повинен відчуватися в цьому овочевому супі. Моркву і селеру подрібнюйте приблизно сантиметровими кубиками. Першим на сковороду з маслом надсилайте як завжди цибулю. У просте рослинне масло можна додати трохи нерафінованої оливкової, просто для аромату. Коли цибуля втратить колір і стане прозорим, до нього можна приєднувати селеру, моркву і продовжувати готувати при невеликій температурі. Помідори очистіть від шкірки і теж порізати кубиками, а в разі їх відсутності скористайтеся двома ложками томатної пасти.
З солодкого перцю приберіть насіння і перетинки, після чого наріжте невеликими квадратами, а ось гострий перець спочатку спробуйте на гостроту, потім відріжте необхідну кількість і теж видаліть насіння і перетинки, потім його дрібно нарізавши. Тепер додайте в сковороду ці подрібнені овочі і продовжуйте готувати ще 10 хвилин. Посоліть, всипайте в сковороду паприку, добре вимішуйте, тепер дрібно рубаний часник, м'яту, чебрець, накрийте на хвилину кришкою і висипайте в каструлю з квасолею, не забувши попередньо витягти з неї стебла петрушки. Проваріть близько 3 хвилин, додайте сіль і цукор, всипте порубані листя петрушки, закрийте кришку й почекайте ще одну, фінішну хвилину. Вийшов ось такий сербський суп чорба з квасолі, хоча рецепт дуже схожий і на болгарську.
Рецепт турецького супу чорба з йогуртом
Інгредієнти:
Приготування
Філе наріжте на дрібні шматочки і приступите до маринування, видавіть два зубки часнику, сік лимона, додайте оливкове масло і перець. Добре вимішайте і не ставлячи в холодильник, залиште на три години. З'єднайте борошно, йогурт і яєчний жовток, скориставшись звичайним віночком, обов'язково добре вымешав суміш. Тепер обережно вливайте туди теплий бульйон, знову ж постійно працюючи віночком. Бульйон обов'язково повинен бути теплим, а не гарячим, інакше йогурт згорнеться і суп не вийде. Тепер цю суміш переливайте в каструлю і включайте слабкий підігрів, суп поступово буде густіти, додайте в нього відварений рис. Цибулю дуже дрібно наріжте і покладіть в сковорідку з вершковим маслом, після видавіть туди ж 1 зубок часнику. Коли масло повністю розтопиться, а цибулю втратить колір всипайте паприку, кайенский перець і обсмажуйте не більше півхвилини, потім додайте м'яту і протримаєте цей соус ще одну хвилину. Попередньо посолений суп розливають по тарілках, зверху, обережно додається 1-2 чайні ложки цього і пряного гострого соусу.
Рекомендуємо добрі рецепти
Квасолевий суп з червоної квасолі - рецепт
Супи з бобових - дуже поживні і неймовірно смачні. Далі опишемо три найбільш яскравих рецепт першого страви з червоної квасолі. Розповімо, як
Стегно індички - рецепти приготування
Часто в магазинах продають вже оброблені тушки індички, так і так, звичайно, простіше в будній день побалувати себе смачним і корисним м'ясом. А як
Тушкована спаржева квасоля – рецепти
Багато незаслужено ігнорують спаржеву квасолю і вважають її не смачною. А даремно. Пропонуємо кілька цікавих ідей приготування тушкованою спаржі, які
Тушковані кабачки з овочами в мультиварці
Тушкувати овочі зовсім не складно, однак процес можна більше спростити, скориставшись сучасної помічницею - мультиварка. Завдяки функції тривалого
Чорба – рецепт
Якщо вам захотілося чимось замінити звичний для вас обідній суп, то можете спробувати приготувати смачний турецький чорба. Це блюдо славиться у
Смачний густий суп - молдавська чорба з квасолею
Чорба - це густий гарячий суп, який популярний у сербів, болгар, румунів, турків, молдаван. Варіацій його приготування досить багато, в залежності