Чорба – має сотні рецептів: готується з дичиною, м'ясом, птицею, рибою або ж взагалі пісним. Поширений він майже у всіх балканських країнах і готують його скрізь по-різному, навіть у різних регіонах однієї країни, може бути багато відмінностей в рецептурі цієї страви. Ми пропонуємо вам два абсолютно різних варіанти цього чудового супу.
Суп Боб чорба з квасолею
Інгредієнти: квасоля – 05 кг; корінь селери – 150 г; цибуля – 2 цибулини; морква – 2 шт.; помідор – 2 шт.; перець болгарський – 1 шт.; масло рослинне – 120 г; перець гострий – 1 перчик; м'ята – 3 аркуша; паприка – 1 ст. ложка; часник – 3 зубки; петрушка – 1 пучок; чебрець – 05 ч. ложки; чорний перець – 5 горошин; коріандр немелений; цукор; сіль. Приготування Звичайно попередньо потрібно замочити квасолю, щоб надалі у вас пішло менше часу на її приготування. Підготовлену квасолю поставте варитися приблизно у двох літрах води. Візьміть петрушку і відокремте листя від стебел, зв'яжіть стебла кухонних ниткою і відправте їх до квасолі, поклавши туди також горошини чорного перцю і коріандру.
Ретельно вимийте всі овочі і приступите до нарізки. Цибуля подрібнюйте не сильно дрібно так як він все-таки повинен відчуватися в цьому овочевому супі. Моркву і селеру подрібнюйте приблизно сантиметровими кубиками. Першим на сковороду з маслом надсилайте як завжди цибулю. У просте рослинне масло можна додати трохи нерафінованої оливкової, просто для аромату. Коли цибуля втратить колір і стане прозорим, до нього можна приєднувати селеру, моркву і продовжувати готувати при невеликій температурі. Помідори очистіть від шкірки і теж порізати кубиками, а в разі їх відсутності скористайтеся двома ложками томатної пасти.
З солодкого перцю приберіть насіння і перетинки, після чого наріжте невеликими квадратами, а ось гострий перець спочатку спробуйте на гостроту, потім відріжте необхідну кількість і теж видаліть насіння і перетинки, потім його дрібно нарізавши. Тепер додайте в сковороду ці подрібнені овочі і продовжуйте готувати ще 10 хвилин. Посоліть, всипайте в сковороду паприку, добре вимішуйте, тепер дрібно рубаний часник, м'яту, чебрець, накрийте на хвилину кришкою і висипайте в каструлю з квасолею, не забувши попередньо витягти з неї стебла петрушки. Проваріть близько 3 хвилин, додайте сіль і цукор, всипте порубані листя петрушки, закрийте кришку й почекайте ще одну, фінішну хвилину. Вийшов ось такий сербський суп чорба з квасолі, хоча рецепт дуже схожий і на болгарську.
Рецепт турецького супу чорба з йогуртом
Інгредієнти: філе куряче – 400 г; йогурт пісний – 100 г; жовток яєчний – 1 шт.; курячий бульйон – 1 л; паприка – 2 ч. ложки; перець кайенский мелений – 05 ч. ложки; м'ята рубана – 2 ст. ложки; масло вершкове – 80 г; часник – 3 зубки; олія оливкова – 50 г; рис варений – 5 ст. ложок; борошно – 2 ст. ложки; цибуля – 1 цибулина; лимон – 1/2 шт.; перець; сіль. Приготування Філе наріжте на дрібні шматочки і приступите до маринування, видавіть два зубки часнику, сік лимона, додайте оливкове масло і перець. Добре вимішайте і не ставлячи в холодильник, залиште на три години. З'єднайте борошно, йогурт і яєчний жовток, скориставшись звичайним віночком, обов'язково добре вымешав суміш. Тепер обережно вливайте туди теплий бульйон, знову ж постійно працюючи віночком. Бульйон обов'язково повинен

бути теплим, а не гарячим, інакше йогурт згорнеться і суп не вийде. Тепер цю суміш переливайте в каструлю і включайте слабкий підігрів, суп поступово буде густіти, додайте в нього відварений рис. Цибулю дуже дрібно наріжте і покладіть в сковорідку з вершковим маслом, після видавіть туди ж 1 зубок часнику. Коли масло повністю розтопиться, а цибулю втратить колір всипайте паприку, кайенский перець і обсмажуйте не більше півхвилини, потім додайте м'яту і протримаєте цей соус ще одну хвилину. Попередньо посолений суп розливають по тарілках, зверху, обережно додається 1-2 чайні ложки цього і пряного гострого соусу.