Хлібний квас в домашніх умовах
У старовину хлібний квас був воістину універсальним напоєм. Його пили постники, селяни і навіть знати, використовували в медицині з метою усунення болю в шлунку і підвищення енергії. Справжнім ентузіастам ми пропонуємо зробити хлібний квас в домашніх умовах, тим більше, що цей процес досить простий, а готовий напій володіє не тільки приємним смаком, але й цілою масою корисних властивостей.
Хлібний квас – спрощена версія напою, що готувався на Русі з пророщеного зерна. Щоб уникнути зайвої метушні з пророщуванням і висушуванням зерен, було вирішено використати для сусла готовий житній хліб в суміші з самими свіжими дріжджами, що вам доведеться знайти (якщо готуєте дріжджовий квас).
Інгредієнти:
житній хліб (висушений) - 1 кг;
вода - 28 л;
цукор - 235 г;
свіжі дріжджі - 40 р.
Приготування
Висушений хліб попередньо слід запекти до підрум'янення. Готові рум'яні сухарі передадуть напою приємний смак і колір. Потім сухарі перекладають у посуд з скла або емальовану каструлю, заливають водою і залишають у теплі. Час такий расстойки варіюється в межах пари годин, при цьому напій слід періодично перемішувати. Далі готовий настій необхідно злити, а сухарі повторно залити і залишити на аналогічний час. Обидва настою слід з'єднати і охолодити до температури трохи нижче кімнатної. Далі на основі квасу всипають цукор і кладуть раскрошенные дріжджі. Напій залишають для бродіння на половину доби. Перебродив квас розливають по обраної тарі і зберігають у прохолодному не більше трьох діб.
Для приготування такого квасу необхідно використовувати спеціальну хлібну закваску, яка сбродит напій у відсутність дріжджів. Для приготування такої закваски скибочку раскрошенного житнього хліба заливають парою склянок теплої води і додають не більше чайної ложки цукру. Отриману кашку накривають тканинної кришкою і залишають бродити на пару діб. У готової закваски різкий запах і смак.
Інгредієнти:
цукор - 10 г;
житній хліб - 2 скибочки;
хлібна закваска - 480 мл;
вода - 14 л.
Приготування
Коли закваска буде готова, її переливають у чисту ємність, доповнюють раскрошенным хлібом і цукром, а потім заливають водою. Повторно накрийте ємність з майбутнім квасом серветкою і залиште в теплі на кілька діб. Спробуйте напій з плином часу, і якщо він доведений до бажаного смаку – переливайте в чисту тару і пийте, не забувши попередньо охолодити.
Такий квас називали боярським. Готували його з хлібних кірок і сухарів житнього хліба, доповнюючи м'ятою і медом.
Інгредієнти:
житні сухарі - 1 кг;
вода - 43 л;
свіжі дріжджі - 45 г;
сушена м'ята - 1 ч. ложка;
мед - по смаку.
Приготування
Перед тим, як зробити хлібний квас в домашніх умовах, залийте м'яту склянкою окропу і залиште запариться, щоб випустити всі ефірні масла. Склянкою теплої води залийте свіжі дріжджі. Рідину, що залишилася, закип'ятіть і залийте окропом розкришений черствий хліб. Дайте розмоченим сухарів охолонути до 30 градусів, додайте активовані дріжджі і настій м'яти. Залиште напій на добу, пропустіть квас через марлю і змішайте з медом, вливаючи останній за смаком, щоб домогтися бажаної солодкості. На цьому приготування хлібного квасу в домашніх умовах завершено. Залишається лише розлити напій з чистим ємкостей і охолодити перед зняттям проби.
Хлібний квас в домашніх умовах – рецепт
Хлібний квас – спрощена версія напою, що готувався на Русі з пророщеного зерна. Щоб уникнути зайвої метушні з пророщуванням і висушуванням зерен, було вирішено використати для сусла готовий житній хліб в суміші з самими свіжими дріжджами, що вам доведеться знайти (якщо готуєте дріжджовий квас).
Інгредієнти:
Приготування
Висушений хліб попередньо слід запекти до підрум'янення. Готові рум'яні сухарі передадуть напою приємний смак і колір. Потім сухарі перекладають у посуд з скла або емальовану каструлю, заливають водою і залишають у теплі. Час такий расстойки варіюється в межах пари годин, при цьому напій слід періодично перемішувати. Далі готовий настій необхідно злити, а сухарі повторно залити і залишити на аналогічний час. Обидва настою слід з'єднати і охолодити до температури трохи нижче кімнатної. Далі на основі квасу всипають цукор і кладуть раскрошенные дріжджі. Напій залишають для бродіння на половину доби. Перебродив квас розливають по обраної тарі і зберігають у прохолодному не більше трьох діб.
Як зробити хлібний квас в домашніх умовах без дріжджів?
Для приготування такого квасу необхідно використовувати спеціальну хлібну закваску, яка сбродит напій у відсутність дріжджів. Для приготування такої закваски скибочку раскрошенного житнього хліба заливають парою склянок теплої води і додають не більше чайної ложки цукру. Отриману кашку накривають тканинної кришкою і залишають бродити на пару діб. У готової закваски різкий запах і смак.
Інгредієнти:
Приготування
Коли закваска буде готова, її переливають у чисту ємність, доповнюють раскрошенным хлібом і цукром, а потім заливають водою. Повторно накрийте ємність з майбутнім квасом серветкою і залиште в теплі на кілька діб. Спробуйте напій з плином часу, і якщо він доведений до бажаного смаку – переливайте в чисту тару і пийте, не забувши попередньо охолодити.
Хлібний квас – рецепт приготування в домашніх умовах
Такий квас називали боярським. Готували його з хлібних кірок і сухарів житнього хліба, доповнюючи м'ятою і медом.
Інгредієнти:
Приготування
Перед тим, як зробити хлібний квас в домашніх умовах, залийте м'яту склянкою окропу і залиште запариться, щоб випустити всі ефірні масла. Склянкою теплої води залийте свіжі дріжджі. Рідину, що залишилася, закип'ятіть і залийте окропом розкришений черствий хліб. Дайте розмоченим сухарів охолонути до 30 градусів, додайте активовані дріжджі і настій м'яти. Залиште напій на добу, пропустіть квас через марлю і змішайте з медом, вливаючи останній за смаком, щоб домогтися бажаної солодкості. На цьому приготування хлібного квасу в домашніх умовах завершено. Залишається лише розлити напій з чистим ємкостей і охолодити перед зняттям проби.
Рекомендуємо добрі рецепти
Домашній хлібний квас
Квас - найпопулярніший домашній напій і звичайно його краще зробити самостійно. Процес його виготовлення нешвидкий, але результат завжди успішний.
Квас з житнього хліба в домашніх умовах
Найбільш популярним в жарку пору напоєм є саме квас. Пропонуємо варіанти його виготовлення за традиційною технологією з житнього хліба. Напій
Квас із житнього ферментованого солоду — рецепт
Прекрасний літній напій пропонуємо зробити вдома, самостійно. Розповімо, як з абсолютно доступних компонентів швидко створити натуральний і шалено
Житній квас в домашніх умовах
Цей освіжаючий напій з легким смаком швидко справляється не тільки з спрагою, але і втамовує голод, освіжає і бадьорить. Далі підкажемо декілька
Яблучний квас
Яблучний квас - один з небагатьох напоїв, які підходять для вживання як в холодну, так і в теплу пору. Взимку яблучний квас можна пити з медом у
Хлібний квас
Квас - це смачний і корисний напій російської кухні, а також чудова основа для багатьох страв. Варіантів його приготування досить багато. І сьогодні