У старовину хлібний квас був воістину універсальним напоєм. Його пили постники, селяни і навіть знати, використовували в медицині з метою усунення болю в шлунку і підвищення енергії. Справжнім ентузіастам ми пропонуємо зробити хлібний квас в домашніх умовах, тим більше, що цей процес досить простий, а готовий напій володіє не тільки приємним смаком, але й цілою масою корисних властивостей.
Хлібний квас в домашніх умовах – рецепт
Хлібний квас – спрощена версія напою, що готувався на Русі з пророщеного зерна. Щоб уникнути зайвої метушні з пророщуванням і висушуванням зерен, було вирішено використати для сусла готовий житній хліб в суміші з самими свіжими дріжджами, що вам доведеться знайти (якщо готуєте дріжджовий квас).
Інгредієнти: житній хліб (висушений) - 1 кг; вода - 28 л; цукор - 235 г; свіжі дріжджі - 40 р. Приготування Висушений хліб попередньо слід запекти до підрум'янення. Готові рум'яні сухарі передадуть напою приємний смак і колір. Потім сухарі перекладають у посуд з скла або емальовану каструлю, заливають водою і залишають у теплі. Час такий расстойки варіюється в межах пари годин, при цьому напій слід періодично перемішувати. Далі готовий настій необхідно злити, а сухарі повторно залити і залишити на аналогічний час. Обидва настою слід з'єднати і охолодити до температури трохи нижче кімнатної. Далі на основі квасу всипають цукор і кладуть раскрошенные дріжджі. Напій залишають для бродіння на половину доби. Перебродив квас розливають по обраної тарі і зберігають у прохолодному не більше трьох діб.
Як зробити хлібний квас в домашніх умовах без дріжджів?
Для приготування такого квасу необхідно використовувати спеціальну хлібну закваску, яка сбродит напій у відсутність дріжджів. Для приготування такої закваски скибочку раскрошенного житнього хліба заливають парою склянок теплої води і додають не більше чайної ложки цукру. Отриману кашку накривають тканинної кришкою і залишають бродити на пару діб. У готової закваски різкий запах і смак.
Інгредієнти: цукор - 10 г; житній хліб - 2 скибочки; хлібна закваска - 480 мл; вода - 14 л. Приготування Коли закваска буде готова, її переливають у чисту ємність, доповнюють раскрошенным хлібом і цукром, а потім заливають водою. Повторно накрийте ємність з майбутнім квасом серветкою і залиште в теплі на кілька діб. Спробуйте напій з плином часу, і якщо він доведений до бажаного смаку – переливайте в чисту тару і пийте, не забувши попередньо охолодити.
Хлібний квас – рецепт приготування в домашніх умовах
Такий квас називали боярським. Готували його з хлібних кірок і сухарів житнього хліба, доповнюючи м'ятою і медом.
Інгредієнти: житні сухарі - 1 кг; вода - 43 л; свіжі дріжджі - 45 г; сушена м'ята - 1 ч. ложка; мед - по смаку. Приготування Перед тим, як зробити хлібний квас в домашніх умовах, залийте м'яту склянкою окропу і залиште запариться, щоб випустити всі ефірні масла. Склянкою теплої води залийте свіжі дріжджі. Рідину, що залишилася, закип'ятіть і залийте окропом розкришений черствий хліб. Дайте розмоченим сухарів охолонути до 30 градусів, додайте активовані дріжджі і настій м'яти. Залиште напій на добу, пропустіть квас через марлю і змішайте з медом, вливаючи останній за смаком, щоб домогтися бажаної солодкості. На цьому приготування хлібного квасу в домашніх умовах завершено. Залишається лише розлити напій з чистим ємкостей і охолодити перед зняттям проби.