Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Ступеня підсмажування стейка

Ступеня підсмажування стейка

5-07-2015, 23:09
1 708
Ступеня підсмажування стейка
На смак вашого стейка може позначитися не тільки якість м'яса тієї частини туші, з якої його вирізали, і породи самого тварини, але і правильність технології приготування загалом і ступеня підсмажування зокрема. Саме тому в своїх рекомендаціях далі ми розповімо про те, які види приготування стейків бувають, як можна їх визначити, а головне, як домогтися бажаного ступеня готовності в домашніх умовах.

Який прожарювання бувають стейки?


Всього існує п'ять основних видів приготування стейка: blue/raw – сирий, але теплий стейк, поверхня якого ледь торкнулася гриля, rare – стейк з кров'ю, який інтенсивніше просмажений зовні, але всередині і раніше сирої, medium rare – стейк слабкою прожарювання без крові, але з рожевим соком, medium – стейк середньої прожарки з якого тече світло-рожевий сік і well done – сильно просмажене м'ясо. Є ще один вид прожарювання, який не включається в класичний перелік – просмаження medium well, тобто майже просмажене м'ясо, але ще не доведене до текстури взуттєвої підошви, як у стейка well done.

Ступеня і температура прожарювання стейків


В ідеалі, визначати готовність стейка слід не надрізуючи і розглядаючи зріз на готовність (ризикуєте втратити соковитість), а за допомогою термометра для м'яса. Так як температура всіх ступенів підсмажування вже давно і досить точно вивірена поколіннями, зробити м'ясо ідеальним в домашніх умовах в компанії кулінарного термометра не складе праці.
Найменш просмажений, тобто теплий, але все ще сирої стейк raw, має температуру 45-49°С. Його більш просмажений побратим rare може по своїй температурі досягати відмітки від 49 до 56°С, у той час як температура найбільш правильно прожареного стейка medium rare повинна коливатися в межах 5 градусів вище, тобто від 55 до 60°С. Стейк прожарювання медіум, який зазвичай дає початок знайомства недосвідченого кулінара з приготуванням м'яса, має температуру від 65 до 70°С, а пересмажене м'ясо майже без соку може досягати і 100°С.
Втім, якщо у вас під рукою немає термометра, рівно як і немає бажання його набувати, готовність м'яса можна приблизно визначити на дотик, як це показано на картинці. Поторкайте стейк на сковороді і порівняйте його з щільністю щільністю поверхні певної ділянки долоні.
Ступеня підсмажування стейка

Час приготування стейка


Зрозуміло, якщо ваша задача стоїть в тому, щоб досягти певної температури усередині м'яса, слід дотримуватися тимчасові рамки приготування. Також враховуйте, що ніхто крім вас самих з точністю до хвилини не зможе вказати час приготування конкретно вашого м'яса, а причина тому проста – різна товщина, площа і зріз стейків в кожному конкретному випадку. Тим не менш, зневірятися не варто, так як приблизні орієнтири в часі все ж існують.
В ідеалі м'ясо слід готувати на грилі, і чим меншу прожарювання ви бажаєте побачити в результаті, тим швидше м'ясо повинно бути у вас на тарілці. Перед тим, як братися за обсмажування, стейк слід довести до кімнатної температури, так як саме при цьому умові тепло по м'ясу буде розподілятися рівномірно і не вийде так, що шматок залишиться абсолютно червоним всередині, не дивлячись на те, що зовні пересох. Далі розжарте сковороду або гриль і покладіть на неї шматок. За 40 секунд з кожної сторони буде достатньо для того, щоб прогріти стейк raw, а півтора хвилин вистачить для приготування м'яса з кров'ю. Стейк medium rare повинен готуватися 4-5 хвилин, а його більш просмажений побратим – 5-7. Що ж стосується м'яса well done, то з ним помилитися складно – впевнених 9-10 хвилин і шматок з мінімумом м'ясного соку готовий до подачі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Стейк з яловичини на сковороді
Стейк з яловичини на сковороді
Приготувати стейк з яловичини дуже просто на перший погляд, але все ж є багато нюансів і тонкощів, щоб м'ясо залишилося соковитим і в теж час добре
Рибай стейк
Рибай стейк
Напевно, саме чоловіче страва - це правильно просмажений стейк. Але найголовніше в приготуванні стейка - це вибір м'яса. Стейк рибай - це стейк з
Як приготувати стейк з сьомги?
Як приготувати стейк з сьомги?
Стейк з сьомги - це дуже смачна традиційна їжа і приготувати її досить просто. Давайте розглянемо декілька цікавих рецептів смаження цієї
Яловичий стейк
Яловичий стейк
Якість стейка залежить від ступеня підсмажування м'яса, оскільки навіть купивши ніжну м'якоть, ви можете перетворити її в підошву при неправильному
Ступеня підсмажування м'яса
Ступеня підсмажування м'яса
Всі люблять смажене м'ясо, але мало хто знає, що існує кілька ступенів підсмажування м'яса. Від того, наскільки ви його прожарите буде залежати
Біфштекс з яловичини
Біфштекс з яловичини
Біфштекс з яловичини - ще один різновид популярного страви. Якщо ви не любите свинину і вважаєте, що біфштекс повинен складатися не з фаршу або