Страви без м'яса - рецепт горохового супу, салату, борщу, плову і підливи
Страви без м'яса є невід'ємною частиною пісного меню і раціону вегетаріанців. Їх асортимент настільки різноманітний, що можна кожен раз насолоджуватися новим кулінарним витвором, оцінювати переваги кожного і вносити при необхідності в технологію свої корективи.
Підбираючи рецепти без м'яса для складання повсякденного раціону, слід звертати увагу не тільки на гармонію смакових поєднань, але і на збалансованість і поживність отриманих страв. Разом з гастрономічним задоволенням організм повинен отримувати всі необхідні йому елементи і вітаміни.
Смачні страви без м'яса на перше бажано доповнювати багатими білком бобовими: квасолею, горохом, нутом, махаємо, сочевицею або грибами.
Овочеві або грибні підливи на друге краще гарнірувати злаковими кашами.
Незамінні в пісному меню всілякі овочеві салати без м'яса, рагу, закусочні страви у вигляді фаршировані овочами перців, голубців.
Борщ без м'яса, рецепт якого буде представлений далі, не поступається за смаковими характеристиками м'ясних версіями. Буряк можна використовувати як свіжу, так і квашену, одержавши при цьому більше насичений смак і аромат. Для поживності склад часто доповнюють попередньо відвареною квасолею.
Інгредієнти:
буряк, цибуля та морква – 1 шт.;
вода – 2-25 л;
картопля – 3-4 шт.;
солодкий перець – 1 шт.;
капуста – 1/3 вилка;
паста томатна – 2 ст. ложки;
масло рослинне – 50 мл;
зелень – 1 пучок;
часник – 1 зубок;
лавр – 2 шт.;
сіль, перцева суміш.
Приготування
Шаткують соломкою буряки, варять 10 хвилин.
Закладають картоплю, половину нарізаної моркви і цибулі.
Через 5 хвилин кидають капусту, солодкий перець і піджарку з решти моркви з цибулею і томатною пастою.
Приправляють гаряче сіллю, перцем, лавром, варять 10 хвилин.
Кидають у каструлю зелень, часник, вимикають вогонь і дають страві настоятися.
Смачний суп без м'яса можна зварити на горосі, який для прискорення процесу попередньо замочують на кілька годин або на ніч у воді. Особливий пікантний смак додасть доданий в кінці варіння пікантне масло з прянощами і сухими травами, які при обсмажуванні чудово розкривають свій аромат.
Інгредієнти:
горох – 400 г;
вода – 25 л;
картопля – 3-4 шт.;
морква – 1 шт.;
масло рослинне – 50 мл;
куркума, паприка, асафетида та італійські трави – по щіпці;
сіль, зелень.
Приготування
Вимочений горох заливають водою і варять до м'якості.
Додають картоплю і моркву, готують 15 хвилин.
Розігрівають в сковороді олію, кидають прянощі і трави, прогрівають хвилину, виливають у суп.
Додають зелень, кип'ятять гаряче ще 5 хвилин.
Плов без м'яса – рецепт, який можна коригувати на свій розсуд, додаючи інші прянощі, сухофрукти або горіхи для підвищення поживності і пікантності наїдки. Піддається зміні в більшу або меншу сторону і кількість представленого в інгредієнтах цибулі, моркви або рослинного масла.
Інгредієнти:
рис – 2 склянки;
вода – 3 склянки;
масло рослинне – 200 мл;
цибулю і моркву – по 3 шт.;
барбарис – 2 ст. ложки;
куркума і зіра – за смаком;
часник – 1 головка;
сіль, перець.
Приготування
Обсмажують в олії цибулю з морквою.
Додають прянощі і приправи, вливають окріп, солять казан і закладають рис.
Кидають часник цілком і прикривають ємність кришкою.
Готують страву на середньому вогні до вбирання всієї вологи.
Як і інші подібні страви з рису без м'яса, подають пісний плов зі свіжими овочами або соліннями.
Далі про те, що можна приготувати без м'яса для подачі з гарніром. Ідеальним рішенням буде підлива, склад якої може бути суто овочевим або як в даному випадку доповненим грибами. Зелені стручки квасолі можна замінити попередньо звареними до м'якості бобами або зовсім не використовувати, як і зелений горошок.
Інгредієнти:
цибулю, моркву і болгарський перець – по 1 шт.;
зелений горошок і квасоля – 100 г;
гриби – 200 г;
масло рослинне – 75 мл;
паста томатна – 2 ст. ложки;
борошно – 1 ст. ложка;
вода – 300 мл;
лавр, петрушка, часник;
сіль, перець, паприка.
Приготування
Обсмажують на олії цибулю і моркву.
Додають гриби, а через 10 хвилин горошок, квасоля і болгарський перець.
Обсмажують всі разом 5 хвилин, всипають борошно, закладають пасту і вливають воду.
Приправляють блюдо, додавши лавр, часник, петрушку, сіль і перець, припускають 5-7 хвилин.
Подається готова гаряча підлива без м'яса до будь-якого гарніру.
Чудовим самодостатнім пісною стравою є класичні або ліниві голубці без м'яса. В останньому випадку листя просто подрібнюють на м'ясорубці і вмішують в базу начинки, з якої формують вироби. Представлені далі інструкції можна застосувати для створення традиційної версії наїдки.
Інгредієнти:
капуста – 1 шт.;
морква – 1 шт.;
цибуля – 2 шт.;
рис або гречка – 1 склянка;
гриби – 300 г;
паста томатна – 70 г;
масло рослинне – 50 мл;
лавр, чебрець, чилі;
сіль, цукор, перець.
Приготування
Капусту прогрівають в пакеті в мікрохвильовці, знімаючи кожні 3-5 хвилин розм'якшені листки.
Крупу відварюють, змішують з обсмаженими з цибулиною грибами.
Наповнюють начинкою капустяне листя, згортають конвертом, укладають у форму.
Обсмажують цибулю з морквою.
Додають пасту, склянка води, приправи, томят 2 хвилини, виливають до голубців.
Готують під фольгою в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин.
Страви без м'яса – рецепти, яких припускають гасіння капусти, можуть використовуватися для самостійної подачі, для доповнення картопляного або злакового гарніру або зовсім в якості начинки в випічку. Смакові ноти страви можна підправити під свій смак, додавши цукор, оцет або улюблені спеції.
Інгредієнти:
капуста – 1 качан;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
паста томатна – 1-2 ст. ложки;
масло рослинне – 50 мл;
бульйон овочевий або вода – 100 мл;
сіль, цукор, оцет, перець, лавр.
Приготування
Обсмажують на олії цибулю і моркву.
Додають капусту, смажать 5 хвилин, після чого додають пасту, воду, приправи і спеції і гасять овочеву масу 30 хвилин або до бажаної м'якості.
Багато хто не представляють деякі страви без м'яса чи ковбаси. До таких належить популярний олів'є. Проте одного разу спробувавши пісну версію закуски, стає очевидним разюча схожість страви з оригіналом. Скоромні компоненти цілком гідно замінить арахіс з грибами, а заправкою стане пісний майонез.
Інгредієнти:
картопля – 6 шт.;
морква – 2 шт.;
шампіньйони – 5 шт;
горошок – 1 стакан;
огірки мариновані – 3-4 шт.;
арахіс – 1/4 склянки;
червоний цибуля – 05 шт.;
сіль, перець, олія, пісний майонез, зелень.
Приготування
Відварюють картоплю, моркву, очищають, нарізають кубиками.
Додають обсмажені на маслі гриби і арахіс, підрум'янений на сухій сковороді.
Шинкують огірки, цибулю, додають в олів'є без м'яса разом з горошком, майонезом і приправами.
Важко подаються страви без м'яса, такі, наприклад, як котлети. Гідною заміною м'ясної основи можуть сталь будь-які злакові, які часто додають подрібнені гриби або грибну ікру. Далі представлений варіант страви з гречкою, замість якої можна взяти рис, геркулес, пшоно, інші каші.
Інгредієнти:
гречка – 200 г;
гриби – 300 г;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
часник – 2 зубки;
хліб – 100 г;
масло рослинне – 100 мл;
сіль, перець, петрушка, сухарі для панірування.
Приготування
Відварюють гречку, остуджують.
Додають обсмажені з цибулею гриби, спасеровану морква, часник, розмочений хліб, приправивши масу за смаком сіллю, перцем, зеленню.
Формують гречаники без м'яса, панірують у сухарях і обсмажують в маслі з двох сторін.
Багато другі страви без м'яса можуть бути такими апетитними, і спокусливо пахучими, як і версії зі свининою, яловичиною або птахом. Одним з таких є фарширований перець для наповнення якого можна використовувати овочевий мікс, суміш з відвареним рисом, гречкою або грибами.
Інгредієнти:
солодкий перець – 1 кг;
рис – 1 склянка;
цибулю і моркву – по 1 шт.;
баклажан – 1 шт.;
помідори – 2 шт.;
часник – 2 зубки;
томатний соус – 300 мл;
масло рослинне – 50 мл;
сіль, перець, зелень, лавр.
Приготування
Обсмажують на олії цибулю і моркву.
Додають кубики баклажанів і помідорів без шкірки, тушкують до м'якості.
Вмішують в піджарку відварений рис, приправляють за смаком і наповнюють масою очищені перці.
Укладають заготовки в сотейник, заливають соусом, додавши часник, лавр, перець, тушкують під кришкою 30-40 хвилин.
Смачними і апетитними вдаються закусочні страви без м'яса, такі як піца. Склад наповнення тут буде залежати від призначення: вегетаріанські версії можна додавати дозволені сорти сиру, морепродукти, пісне ж ласощі доповнюють лише правильними соусами, рослинними компонентами і грибами.
Інгредієнти:
борошно – 160-200 г;
вода – 100 мл;
дріжджі свіжі – 10 г;
масло рослинне – 40 мл;
болгарський перець – 1 шт.;
помідори – 1 шт.;
кукурудза – 1 ст. ложка;
гриби – 200 г;
цибуля – 1 шт.;
томатний соус і пісний майонез – по 1 ст. ложці;
сир (за бажанням);
сіль, італійські трави.
Приготування
З теплої води, дріжджів, солі, масла і борошна замішують тісто, залишають в теплі на годину.
Розкочують ком на деко, змазують сумішшю з томата з майонезом, посипають травами.
Розкладають з одного боку нарізані перці з кукурудзою, а з іншого грибну піджарку з цибулею і помідори.
Вегетаріанські версії притрушують сиром.
Піца випікається без м'яса 15 хвилин при 200 градусах.
Манти без м'яса можна приготувати з начинкою з гарбуза, в яку при бажанні додати крім цибулі і прянощів дрібно нарубану зелень. Тісто в даному випадку замішують прісне на воді, в яку додають тільки сіль і борошно, домагаючись щільною і не липким текстури борошняного кома. Основі дають підійти близько години.
Інгредієнти:
прісне тісто на воді – 700 г;
гарбуз – 700 г;
цибуля – 250 г;
зіра і коріандр – по 1/4 ч. ложки;
сіль, перець, олія рослинна.
Приготування
Замішують тісто.
Обсмажують на олії цибулю.
Додають нарізану дрібними кубиками гарбуз, приправляють сіллю, перцем, прянощами, протушивают до напівготовності.
З тіста і начинки формують манти, занурюють в масло і викладають на піддон пароварки або мантоварки.
Готують вироби 30 хвилин.
Розглядаючи смачні рецепти без м'яса, увагу привертають всілякі запіканки з лаконічних компонентів. Однією з таких є страва з картоплі. Якщо залишилося після вечері трохи картопляного пюре, можна сміливо застосувати його для отримання смачного і пісного страви для подачі на друге. Капусту при бажанні замінюють грибами.
Інгредієнти:
картопляне пюре – 300 г;
суцвіття цвітної капусти або брокколі – 200 г;
зелену цибулю і зелень – по 1 пучку;
крохмаль – 3 ст. ложки;
вода – 50 мл;
оливки – 5 шт.;
сіль, перець, чебрець, базилік, карі, олію.
Приготування
Відварюють суцвіття капусти 5 хвилин, дають стекти.
Змішують пюре з крохмалем і водою, додають капусту, зелень, оливки і приправи.
Викладають масу в промаслений форму, запікають при 180 градусах 30 хвилин.
Просте і одночасно смачне повсякденна страва, якими можна поласувати в пост або включити до вегетаріанське меню – тушкована картопля без м'яса, в яку допускається додавати гриби, інші овочі. Приготувати страву можна в казані з товстим дном на плиті або в мультиварці, про що наступний доступний рецепт.
Інгредієнти:
картопля – 700 г;
гриби – 500 г;
моркву і цибулю – по 1-2 шт.;
болгарський перець – 2 шт.;
вода – 150 мл;
олія – 50 мл;
сіль, перець, зелень, італійські трави.
Приготування
На «Випікання» в маслі обсмажують цибулю, моркву і гриби.
Закладають перець і картоплю, додають воду, приправи, готують в режимі «Гасіння» 1 год.
Що приготувати без м'яса?
Підбираючи рецепти без м'яса для складання повсякденного раціону, слід звертати увагу не тільки на гармонію смакових поєднань, але і на збалансованість і поживність отриманих страв. Разом з гастрономічним задоволенням організм повинен отримувати всі необхідні йому елементи і вітаміни.
Як готувати борщ без м'яса?
Борщ без м'яса, рецепт якого буде представлений далі, не поступається за смаковими характеристиками м'ясних версіями. Буряк можна використовувати як свіжу, так і квашену, одержавши при цьому більше насичений смак і аромат. Для поживності склад часто доповнюють попередньо відвареною квасолею.
Інгредієнти:
Приготування
Гороховий суп без м'яса – рецепт
Смачний суп без м'яса можна зварити на горосі, який для прискорення процесу попередньо замочують на кілька годин або на ніч у воді. Особливий пікантний смак додасть доданий в кінці варіння пікантне масло з прянощами і сухими травами, які при обсмажуванні чудово розкривають свій аромат.
Інгредієнти:
Приготування
Плов без м'яса – рецепт приготування
Плов без м'яса – рецепт, який можна коригувати на свій розсуд, додаючи інші прянощі, сухофрукти або горіхи для підвищення поживності і пікантності наїдки. Піддається зміні в більшу або меншу сторону і кількість представленого в інгредієнтах цибулі, моркви або рослинного масла.
Інгредієнти:
Приготування
Підлива без м'яса
Далі про те, що можна приготувати без м'яса для подачі з гарніром. Ідеальним рішенням буде підлива, склад якої може бути суто овочевим або як в даному випадку доповненим грибами. Зелені стручки квасолі можна замінити попередньо звареними до м'якості бобами або зовсім не використовувати, як і зелений горошок.
Інгредієнти:
Приготування
Голубці без м'яса
Чудовим самодостатнім пісною стравою є класичні або ліниві голубці без м'яса. В останньому випадку листя просто подрібнюють на м'ясорубці і вмішують в базу начинки, з якої формують вироби. Представлені далі інструкції можна застосувати для створення традиційної версії наїдки.
Інгредієнти:
Приготування
Тушкована капуста без м'яса
Страви без м'яса – рецепти, яких припускають гасіння капусти, можуть використовуватися для самостійної подачі, для доповнення картопляного або злакового гарніру або зовсім в якості начинки в випічку. Смакові ноти страви можна підправити під свій смак, додавши цукор, оцет або улюблені спеції.
Інгредієнти:
Приготування
Олів'є без ковбаси і м'яса
Багато хто не представляють деякі страви без м'яса чи ковбаси. До таких належить популярний олів'є. Проте одного разу спробувавши пісну версію закуски, стає очевидним разюча схожість страви з оригіналом. Скоромні компоненти цілком гідно замінить арахіс з грибами, а заправкою стане пісний майонез.
Інгредієнти:
Приготування
Котлети без м'яса – рецепт
Важко подаються страви без м'яса, такі, наприклад, як котлети. Гідною заміною м'ясної основи можуть сталь будь-які злакові, які часто додають подрібнені гриби або грибну ікру. Далі представлений варіант страви з гречкою, замість якої можна взяти рис, геркулес, пшоно, інші каші.
Інгредієнти:
Приготування
Фарширований перець без м'яса
Багато другі страви без м'яса можуть бути такими апетитними, і спокусливо пахучими, як і версії зі свининою, яловичиною або птахом. Одним з таких є фарширований перець для наповнення якого можна використовувати овочевий мікс, суміш з відвареним рисом, гречкою або грибами.
Інгредієнти:
Приготування
Піца без м'яса і ковбаси
Смачними і апетитними вдаються закусочні страви без м'яса, такі як піца. Склад наповнення тут буде залежати від призначення: вегетаріанські версії можна додавати дозволені сорти сиру, морепродукти, пісне ж ласощі доповнюють лише правильними соусами, рослинними компонентами і грибами.
Інгредієнти:
Приготування
Манти з гарбузом без м'яса
Манти без м'яса можна приготувати з начинкою з гарбуза, в яку при бажанні додати крім цибулі і прянощів дрібно нарубану зелень. Тісто в даному випадку замішують прісне на воді, в яку додають тільки сіль і борошно, домагаючись щільною і не липким текстури борошняного кома. Основі дають підійти близько години.
Інгредієнти:
Приготування
Картопляна запіканка без м'яса в духовці
Розглядаючи смачні рецепти без м'яса, увагу привертають всілякі запіканки з лаконічних компонентів. Однією з таких є страва з картоплі. Якщо залишилося після вечері трохи картопляного пюре, можна сміливо застосувати його для отримання смачного і пісного страви для подачі на друге. Капусту при бажанні замінюють грибами.
Інгредієнти:
Приготування
Тушкована картопля без м'яса в мультиварці
Просте і одночасно смачне повсякденна страва, якими можна поласувати в пост або включити до вегетаріанське меню – тушкована картопля без м'яса, в яку допускається додавати гриби, інші овочі. Приготувати страву можна в казані з товстим дном на плиті або в мультиварці, про що наступний доступний рецепт.
Інгредієнти:
Приготування
Рекомендуємо добрі рецепти
Пісні страви - рецепти на кожен день щів, супу з квасолею, печива на швидку руку і котлет
Щоб приготувати пісні страви, рецепти на кожен день і для свят допоможуть з правитися із завданням без клопоту. Знаючи секрети отримання чудових і
Запіканка з куркою в духовці або в мультиварці - рецепти з фаршем, картоплею або з печінки
Запіканка з куркою – оригінальне блюдо для повсякденного меню, характеристики якого викликають захоплені відгуки домочадців. Деякі версії апетитного
Маш - рецепти приготування супу, каші, хумуса, гарніру і страви в мультиварці
Щоб смачно застосувати крупу маш, рецепти приготування різних страв допоможуть урізноманітнити щоденне меню. Отримані страви будуть не тільки
М'ясо з підливою на сковороді в духовці, мультиварці, рецепти зі свинини, курки, яловичини
М'ясо з підливою – нехитре, але завжди апетитне, ситне додаток, яке можна подати до будь-якого гарніру або просто так зі свіжим хлібом. Варіації
Качині стегенця - рецепти приготування в духовці на сковороді, в мультиварці
Качині ніжки, рецепти приготування прості і допоможуть створити відмінні страви з м'яса птиці. Продукт маринують в пікантних сумішах, після чого
Яловичина тушкована з підливою - рецепти гуляшу, піджарки, бефстроганова і азу
Навіть таке просте блюдо, як яловичина, тушкована з підливою, можна приготувати по-різному, виконуючи на практиці перевірені ідеї досвідчених