Люля-кебаб - рецепт
Люля-кебаб є дивним стравою кавказької кухні. Готується він з перемеленого м'яса зі спеціями, як правило, насадженого на шампур і запеченого на вугіллі. В домашніх умовах його можна приготувати на мангалі або в духовці, якщо перший варіант недоступний.
Інгредієнти:
м'якоть баранини – 700 г;
жир курдючний – 255 г;
цибуля ріпчасту – 380 г;
зубці часнику – 6-7 шт.;
свіжа зелень кінзи і кропу – 1 великий пучок;
зерна коріандру – 1 ст. ложка;
зіра – 1 ст. ложка;
червоний і чорний мелений перець – за смаком;
половинка одного лимона;
сіль – за смаком.
Приготування
Вимиту баранину обсушуємо й розрізаємо на невеликі шматочки. Очищаємо часник і цибулю, останній розрізаємо на кілька частин залежно від розміру. Свіжу зелень промиваємо й обсушуємо. Можна взяти будь-яку іншу зелень, смак якої вам більше подобається, наприклад базилік або петрушку. Баранину з курдючним жиром морквою, цибулею і зеленню подрібнюємо будь-яким зручним способом. Можна перекрутити підготовлені компоненти провернути через м'ясорубку або в комбайні або измельчителе.
Зерна коріандру і зіри раздавливаем в ступці і додаємо у фарш. Присмачую його також сіллю, меленим червоним і чорним перцем, додаємо лимонний сік і перемішуємо. Для кращого зв'язування компонентів між собою відбиваємо фарш добряче, кілька разів піднімаючи і знову кидаючи в миску. Потім прикриваємо ємність кришкою і визначаємо в холодильник як мінімум на одну годину.
За цей час підготуємо конструкцію для приготування люля-кебабів в духовці. На деко встановлюємо решітку і вистилаємо її фольгою таким чином, щоб вона прогиналася в отворах і утворювала глибокі виїмки, які при запіканні буде стікати жир або ж вистилаємо деко фольгою, а решітку зверху встановлюємо. Фольга в нашому випадку виконує роль свого роду відбивача тепла.
З охолодженого фаршу швидко формуємо люля-кебаб, насаджуючи його на дерев'яні шпажки, і розкладаємо на підготовленій решітці. Шпажки краще попередньо замочити на деякий час у холодній воді, в цьому випадку вони не так будуть обвуглюватися при запіканні.
Розміщуємо люля-кебаб в заздалегідь розігрітій до максимальної температури духовці і запікаємо його до рум'яності з усіх боків, один раз в процесі перевернувши. Ідеально якщо духовка буде налаштована на режим спільно з функцією гриля.
Готовий люля-кебаб перекладаємо на блюдо і подаємо зі свіжими овочами, зеленню і гострим соусом .
Інгредієнти:
м'якоть яловичини – 700 г;
курдючний або свинячий жир – 250 г;
цибуля ріпчаста – 350 г;
зубці часнику – 6-7 шт.;
будь-яка свіжа зелень – 1 пучок;
спеції – за смаком;
мелений чорний перець – за смаком;
сіль – за смаком.
Приготування
Алгоритм приготування фаршу для люля-кебаб з яловичини схожий з попереднім рецептом, тільки замість баранини в даному випадку у нас яловичина. Точно також миємо, обсушуємо, ріжемо її і подрібнюємо разом з жиром і овочами. Потім додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, спеції на свій смак і перемелену або дрібненько нарізану свіжу зелень. Потім перемішуємо фарш, трохи відбиваємо і розташовуємо в холодильнику мінімум на одну годину. Фарш повинен бути обов'язково добре охолоджений. У цьому випадку жир застигає, і виріб добре тримається на шпажках або шампурах і не опадає.
З охолодженого фаршу формуємо люля-кебаби, нанизавши на шампур, і запікаємо їх на вугіллі на мангалі до готовності і рум'яності.
Гарячий люля-кебаб подаємо з овочами, зеленню і соусом, який можна зробити за наступним рецептом.
Інгредієнти:
цибуля ріпчаста – 100 г;
сік одного лимона;
зубці часнику – 3 шт.;
перець чилі – 05 шт.;
томатний соус – 200 мл;
олія оливкова – 35 мл;
спеції – за смаком;
мелений чорний перець – за смаком;
сіль – за смаком.
Приготування
Півкільця цибулі маринуємо в лимонному соку приблизно на одну годину, трохи посоливши і поперчив. Подрібнений часник і перчик чилі трохи пасеруємо на оливковій олії, а потім вливаємо томатний соус, додаємо за смаком сіль, перець і спеції, протушиваем п'ять хвилин, і даємо охолонути. На тарілку з люля-кебабом викладаємо маринований цибулю, поливаємо його соусом і подаємо.
Люля-кебаб з баранини в духовці - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Вимиту баранину обсушуємо й розрізаємо на невеликі шматочки. Очищаємо часник і цибулю, останній розрізаємо на кілька частин залежно від розміру. Свіжу зелень промиваємо й обсушуємо. Можна взяти будь-яку іншу зелень, смак якої вам більше подобається, наприклад базилік або петрушку. Баранину з курдючним жиром морквою, цибулею і зеленню подрібнюємо будь-яким зручним способом. Можна перекрутити підготовлені компоненти провернути через м'ясорубку або в комбайні або измельчителе.
Зерна коріандру і зіри раздавливаем в ступці і додаємо у фарш. Присмачую його також сіллю, меленим червоним і чорним перцем, додаємо лимонний сік і перемішуємо. Для кращого зв'язування компонентів між собою відбиваємо фарш добряче, кілька разів піднімаючи і знову кидаючи в миску. Потім прикриваємо ємність кришкою і визначаємо в холодильник як мінімум на одну годину.
За цей час підготуємо конструкцію для приготування люля-кебабів в духовці. На деко встановлюємо решітку і вистилаємо її фольгою таким чином, щоб вона прогиналася в отворах і утворювала глибокі виїмки, які при запіканні буде стікати жир або ж вистилаємо деко фольгою, а решітку зверху встановлюємо. Фольга в нашому випадку виконує роль свого роду відбивача тепла.
З охолодженого фаршу швидко формуємо люля-кебаб, насаджуючи його на дерев'яні шпажки, і розкладаємо на підготовленій решітці. Шпажки краще попередньо замочити на деякий час у холодній воді, в цьому випадку вони не так будуть обвуглюватися при запіканні.
Розміщуємо люля-кебаб в заздалегідь розігрітій до максимальної температури духовці і запікаємо його до рум'яності з усіх боків, один раз в процесі перевернувши. Ідеально якщо духовка буде налаштована на режим спільно з функцією гриля.
Готовий люля-кебаб перекладаємо на блюдо і подаємо зі свіжими овочами, зеленню і гострим соусом .
Люля-кебаб на мангалі - рецепт з яловичини
Інгредієнти:
Приготування
Алгоритм приготування фаршу для люля-кебаб з яловичини схожий з попереднім рецептом, тільки замість баранини в даному випадку у нас яловичина. Точно також миємо, обсушуємо, ріжемо її і подрібнюємо разом з жиром і овочами. Потім додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, спеції на свій смак і перемелену або дрібненько нарізану свіжу зелень. Потім перемішуємо фарш, трохи відбиваємо і розташовуємо в холодильнику мінімум на одну годину. Фарш повинен бути обов'язково добре охолоджений. У цьому випадку жир застигає, і виріб добре тримається на шпажках або шампурах і не опадає.
З охолодженого фаршу формуємо люля-кебаби, нанизавши на шампур, і запікаємо їх на вугіллі на мангалі до готовності і рум'яності.
Гарячий люля-кебаб подаємо з овочами, зеленню і соусом, який можна зробити за наступним рецептом.
Соус для люля-кебаба - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Півкільця цибулі маринуємо в лимонному соку приблизно на одну годину, трохи посоливши і поперчив. Подрібнений часник і перчик чилі трохи пасеруємо на оливковій олії, а потім вливаємо томатний соус, додаємо за смаком сіль, перець і спеції, протушиваем п'ять хвилин, і даємо охолонути. На тарілку з люля-кебабом викладаємо маринований цибулю, поливаємо його соусом і подаємо.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як приготувати люля-кебаб в духовці?
У цій статті запропоновані рецепти чудового люля-кебаба, які можна відтворити в домашній духовці, а смак і аромат максимально наблизити до
Рецепт люля-кебаб з свинини на мангалі
Люля-кебаб – це смачні соковиті котлетки довгастої форми, які не залишать байдужим жодного любителя м'ясних страв. Вони відмінно підходять для
Люля-кебаб в мультиварці
Люля-кебаб традиційно готують на вогнищі, також як і шашлик. Але його цілком можна зробити і в мультиварці - нашої кухонних помічниці. І зараз ми
Люля-кебаб з яловичини
Люля-кебаб - це смачне м'ясне блюдо народів Кавказу та Азії. Традиційно воно готується на мангалі з баранини. Але його цілком можна зробити і з
Рецепт люля-кебаб в духовці
Люля-кебаб - це популярне і смачне блюдо народів Азії та Кавказу. Традиційно його готують на мангалі. Але насправді способів його створення безліч. І
Фарш для люля-кебаб
Люля-кебаб - страва азіатської кухні, повністю складається з м'ясного фаршу. В даному випадку саме приготування фаршу вимагає особливих навичок і