Люля-кебаб є дивним стравою кавказької кухні. Готується він з перемеленого м'яса зі спеціями, як правило, насадженого на шампур і запеченого на вугіллі. В домашніх умовах його можна приготувати на мангалі або в духовці, якщо перший варіант недоступний.
Люля-кебаб з баранини в духовці - рецепт
Інгредієнти: м'якоть баранини – 700 г; жир курдючний – 255 г; цибуля ріпчасту – 380 г; зубці часнику – 6-7 шт.; свіжа зелень кінзи і кропу – 1 великий пучок; зерна коріандру – 1 ст. ложка; зіра – 1 ст. ложка; червоний і чорний мелений перець – за смаком; половинка одного лимона; сіль – за смаком. Приготування Вимиту баранину обсушуємо й розрізаємо на невеликі шматочки. Очищаємо часник і цибулю, останній розрізаємо на кілька частин залежно від розміру. Свіжу зелень промиваємо й обсушуємо. Можна взяти будь-яку іншу зелень, смак якої вам більше подобається, наприклад базилік або петрушку. Баранину з курдючним жиром морквою, цибулею і зеленню подрібнюємо будь-яким зручним способом. Можна перекрутити підготовлені компоненти провернути через м'ясорубку або в комбайні або измельчителе.
Зерна коріандру і зіри раздавливаем в ступці і додаємо у фарш. Присмачую його також сіллю, меленим червоним і чорним перцем, додаємо лимонний сік і перемішуємо. Для кращого зв'язування компонентів між собою відбиваємо фарш добряче, кілька разів піднімаючи і знову кидаючи в миску. Потім прикриваємо ємність кришкою і визначаємо в холодильник як мінімум на одну годину.
За цей час підготуємо конструкцію для приготування люля-кебабів в духовці. На деко встановлюємо решітку і вистилаємо її фольгою таким чином, щоб вона прогиналася в отворах і утворювала глибокі виїмки, які при запіканні буде стікати жир або ж вистилаємо деко фольгою, а решітку зверху встановлюємо. Фольга в нашому випадку виконує роль свого роду відбивача тепла.
З охолодженого фаршу швидко формуємо люля-кебаб, насаджуючи його на дерев'яні шпажки, і розкладаємо на підготовленій решітці. Шпажки краще попередньо замочити на деякий час у холодній воді, в цьому випадку вони не так будуть обвуглюватися при запіканні.
Розміщуємо люля-кебаб в заздалегідь розігрітій до максимальної температури духовці і запікаємо його до рум'яності з усіх боків, один раз в процесі перевернувши. Ідеально якщо духовка буде налаштована на режим спільно з функцією гриля.
Готовий люля-кебаб перекладаємо на блюдо і подаємо зі свіжими овочами, зеленню і гострим соусом .
Люля-кебаб на мангалі - рецепт з яловичини
Інгредієнти: м'якоть яловичини – 700 г; курдючний або свинячий жир – 250 г; цибуля ріпчаста – 350 г; зубці часнику – 6-7 шт.; будь-яка свіжа зелень – 1 пучок; спеції – за смаком; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Алгоритм приготування фаршу для люля-кебаб з яловичини схожий з попереднім рецептом, тільки замість баранини в даному випадку у нас яловичина. Точно також миємо, обсушуємо, ріжемо її і подрібнюємо разом з жиром і овочами. Потім додаємо за смаком сіль, мелений чорний перець, спеції на свій смак і перемелену або дрібненько нарізану свіжу зелень. Потім перемішуємо фарш, трохи відбиваємо і розташовуємо в холодильнику мінімум на одну годину. Фарш повинен бути обов'язково добре охолоджений. У цьому випадку жир застигає, і виріб добре тримається на шпажках або шампурах і не опадає.
З охолодженого фаршу формуємо люля-кебаби, нанизавши на шампур, і запікаємо їх на вугіллі на мангалі до готовності і рум'яності.
Гарячий люля-кебаб подаємо з овочами, зеленню і соусом, який можна зробити за наступним рецептом.
Соус для люля-кебаба - рецепт
Інгредієнти: цибуля ріпчаста – 100 г; сік одного лимона; зубці часнику – 3 шт.; перець чилі – 05 шт.; томатний соус – 200 мл; олія оливкова – 35 мл; спеції – за смаком; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Півкільця цибулі маринуємо в лимонному соку приблизно на одну годину, трохи посоливши і поперчив. Подрібнений часник і перчик чилі трохи пасеруємо на оливковій олії, а потім вливаємо томатний соус, додаємо за смаком сіль, перець і спеції, протушиваем п'ять хвилин, і даємо охолонути. На тарілку з люля-кебабом викладаємо маринований цибулю, поливаємо його соусом і подаємо.