Картопляні деруни - класичний рецепт з цибулею, грибами, сиром і без яєць
Найвідомішим стравою білоруської кухні є картопляні деруни, класичний рецепт дозволяє приготувати коржі з підсмаженою скоринкою. У традиційному варіанті використовується тільки картопля і цибулю, але кухарі не обмежилися тільки цими компонентами і вигадали нові способи готування.
Багато вважають, що класичний рецепт дерунів з картоплі полягає в тому, щоб просто натерти бульби, перемішати і підсмажити, проте в цьому випадку результат неприємно здивує. Щоб коржі вийшли смачними, дотримуються наступних правил:
обов'язково додавати цибулю, який не дасть картопляної маси потемніти;
натертий картоплю викласти на серветку, яка вбере зайву;
для збереження хрусткої скоринки оладки викладати на тарілку одним шаром, а не стопкою;
вважається, що для подрібнення коренеплодів слід використовувати тільки дрібну тертку, а сучасні господині в цілях економії часу залучають до справи м'ясорубку або блендер.
Для тих, хто вирішив освоїти блюдо в перший раз, краще зробити класичні картопляні деруни по білоруському рецептом. Відповідно до нього, з картопляної маси спочатку прибирають рідина, а потім обсмажують. Тісто можна розбавити різними приправами, грибами, часником або обмежитися сіллю. Смажаться коржі дуже швидко, тому від плити не відходять.
Інгредієнти:
картопля – 5 шт.;
яйця – 2 шт.;
борошно – 5 ст. л.;
цибуля – 05 шт.;
рослинна олія;
сіль і спеції.
Приготування
Бульби вимити, очистити від шкірки і натерти. Цибулю дрібно порізати. Викласти продукти в друшляк і дати рідини стекти.
Розбити в масу яйця, перемішати і посолити, додати борошно, спеції. Ще раз перемішати.
Щоб підсмажити картопляні деруни, класичний рецепт передбачає викладання тесту на сковороду столовою ложкою. Як тільки одна сторона посмажити, перевертати на іншу.
Дотримуються Посту і вегетаріанці можуть побалувати себе смачною стравою і зробити картопляні деруни без яєць. Щоб коржики не розвалилися, частина картоплі натирають на дрібній тертці, а іншу – на крупній. Крім того, використовується трохи більше олії. Збираючись їх приготувати, треба запастися не тільки інгредієнтами, але і паперовими рушниками. Після обсмажування оладки краще промокнути, щоб вони не були занадто жирними.
Інгредієнти:
картопля – 4 шт.;
масло – 3 ст. л.;
сметана – 1 ст. л.;
борошно – 30 г;
сіль і спеції.
Приготування
Картоплю натерти і віджати. Змішати з борошном, сметаною і сіллю.
Масло розжарити на сковороді. В ньому обсмажити оладки до появи золотистої скоринки з двох сторін.
Можна зробити смачні картопляні деруни, класичний рецепт яких дещо видозмінений і включає додавання сиру. Якщо додати до картоплі молочний продукт, коржі вийдуть поживними. Можна використовувати сир будь-якого сорту, при підсмажуванні він розплавиться і додасть страві ніжний присмак. Деякі господині в тісто кладуть шинку.
Інгредієнти:
картопля – 600 г;
борошно – 50 р;
яйце – 1 шт.;
шинка – 120 г;
сир – 120 г;
цибуля – 1 шт.;
спеції і зелень.
Приготування
Очищені коренеплоди і сир натерти. Шинку і цибулю порізати. Зайвий сік видалити.
Продукти змішати, додати яйце і борошно. Ще раз перемішавши, всипати спеції і зелень.
На сковорідку викладати, сформувавши кругляшки. Обсмажити деруни з сиром і картоплею з двох боків до золотистої скоринки.
Традиційним способом готування вважається рецепт дерунів з картоплі з цибулею. Останній компонент можна використовувати в кількості, яка підбирається на розсуд господині, його можна брати більше або менше. Коржі можна розігрівати не тільки в мультиварці на режимі «Підігрів», але і в мікрохвильовці - кілька секунд, і вони знову стануть гарячими і апетитними.
Інгредієнти:
картопля – 4 шт.;
яйця – 2 шт.;
борошно – 5 ст. л.;
цибуля – 2 шт.;
рослинна олія;
сіль і спеції.
Приготування
Картоплю натерти, цибулю дрібно порізати, з'єднати продукти і додати до них яйця, сіль і борошно, все перемішати.
Обсмажити хрусткі деруни з картоплі на сковороді з двох сторін.
Доданий фарш зробить блюдо поживним і дуже смачним. Щоб картопляні деруни з м'ясом вийшли, важливо дотримуватися пропорції, борошно замінити крохмалем, а вогонь зробити середнім. Готові коржі подають гарячими, тоді у господині вийде істинно білоруське страва – чаклуни. Можна використовувати будь-який вид фаршу.
Інгредієнти:
картопля – 3 шт.;
фарш – 200 г;
яйце – 1 шт.;
крохмаль – 25 г;
цибуля – 1 шт.
Приготування
Картоплю натерти, а цибулю порізати. Дати стекти зайвій воді з продуктів, переклавши їх на друшляк.
Яйце збити до появи бульбашок, змішати з крохмалем.
Продукти з'єднати в одну масу. Фарш покласти між двома частинами картоплі. Готову корж покласти на сковороду з розігрітим маслом.
Обсмажити смачні деруни з картоплі з двох сторін і перекласти на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.
Одне з вдалих поєднань – картопляні деруни з грибами . Насамперед гриби готують – дрібно ріжуть, просмажують з цибулею і остуджують. Щоб тісто не розповзалося на сковороді в широкий блін, в нього можна додати ще одне яйце. Гриби можна використовувати будь-які, навіть печериці в банку. Відмінно підходять лисички, грузді, білі, мариновані будь-якого виду. Блюдо виходить пікантним і соковитим.
Інгредієнти:
картопля – 800 г;
гриби – 300 г;
цибуля – 1 шт.;
борошно – 2 ст. л.;
яйце – 1 шт.;
сіль.
Приготування
Гриби підготувати, прожарити на сковороді, поки не випарується вода.
Картоплю почистити, натерти, змішати з яйцем і сіллю. Додати гриби і знову перемішати.
На сковороду викладати по ложці маси і обсмажувати з двох сторін.
Якщо в холодильнику є попередньо зроблена заготівля, її можна використовувати і зробити деруни з картопляного пюре. При бажанні і можливості в масу додають залишки шинки, грибів, сиру або іншої начинки. Масло на сковороду наливають приблизно на 3 мм, тоді утворюється красива корочка. Щоб коржі добре просмажаться, краще накрити кришкою.
Інгредієнти:
пюре – 500 г;
морква – 1 шт.;
цибуля – 1 шт.;
гриби – 100 г;
борошно – 05 склянки;
яйце – 1 шт.;
зелень;
сіль.
Приготування
Моркву натерти, цибулю і гриби порізати. Продукти разом обсмажити на сковороді.
Пюре і овочі з'єднати, посолити і додати яйце, додати порізану зелень. Всипати борошно і все ретельно перемішати.
Сформувати коржі за допомогою ложки, обсмажують на сковороді з двох сторін.
Картопляні коржі смажать на сковороді навіть в Латинській Америці і Скандинавських країнах. Тільки називаються вони по-різному – деруни, латкес або вирішуватиме. Популярність пояснюється мінімальними витратами часу і фінансів на приготування смачної страви, яке сподобається дорослим і дітям. Деруни з часником з картоплі привнесуть пікантність у звичний варіант рецепта.
Інгредієнти:
картопля – 1 кг;
цибуля – 2 шт.;
яйця – 2 шт.;
борошно – 2 ст. ложки;
часник – 3 зубчики;
сіль.
Приготування
Картоплю вимити, натерти. Лук порубати, часник видавити через прес, перемішати.
Додати збиті яйця, борошно, посолити.
Сформувати коржі і обсмажити їх з двох сторін.
Ті, хто стежить за фігурою, можуть приготувати картопляні деруни з начинкою . Щоб її зробити, використовують сир, гриби або фарш. У картопляну масу за бажанням додають і кабачки. Кабачок натирають, як і коренеплоди, а після віджимають зайвий сік. У духовці страва готується швидко і зберігає більше вітамінів.
Інгредієнти:
картопля – 500 г;
сметана – 5 ст. л.;
яйце – 1 шт.;
цибуля – 1 шт.;
рослинне масло – 3 ст. л.;
фарш – 200 г;
спеції і сіль, зелень.
Приготування
Очищений картопля натерти, перекласти в друшляк і віджати зайвий сік.
Масу посолити, додати яйце. Фарш змішати з порізаною цибулею.
Викласти ложку картопляної маси, зверху фарш і ще шар картоплі. Краї коржі скріпити і покласти її на серветку, щоб стекла зайва рідина.
Обсмажити оладки на сковороді в розігрітому рослинному маслі пару хвилин.
Потім перекласти у форму для запікання шарами, промазуючи кожен сметаною. Духовку розігріти до 180 градусів. Поставити форму на 15 хвилин у духовку.
Коли немає часу стояти біля плити, застосовують приготування дерунів з картоплі в мультиварці. Техніка справляється із завданням не гірше традиційної сковороди, тільки в чашу додають більше олії. Для різноманітності деруни начиняють фаршем або дрібно ріжуть пару зубчиків часнику. Складові можуть підбиратися за бажанням господині.
Інгредієнти:
картопля – 1 кг;
цибуля – 2 шт.;
яйця – 2 шт.;
борошно – 2 ст. л.;
сіль.
Приготування
Картоплю вимити, натерти. Цибулю подрібнити.
Інгредієнти змішати, додати збиті яйця, борошно. Посолити, поперчити.
В мультиварці встановити програму «Мультиповар», температуру – 160 градусів.
Гущавину змастити маслом. На дно викласти кругляш. Обсмажити деруни з двох боків до золотистої скоринки.
Як приготувати деруни з картоплі?
Багато вважають, що класичний рецепт дерунів з картоплі полягає в тому, щоб просто натерти бульби, перемішати і підсмажити, проте в цьому випадку результат неприємно здивує. Щоб коржі вийшли смачними, дотримуються наступних правил:
Білоруські картопляні деруни – рецепт
Для тих, хто вирішив освоїти блюдо в перший раз, краще зробити класичні картопляні деруни по білоруському рецептом. Відповідно до нього, з картопляної маси спочатку прибирають рідина, а потім обсмажують. Тісто можна розбавити різними приправами, грибами, часником або обмежитися сіллю. Смажаться коржі дуже швидко, тому від плити не відходять.
Інгредієнти:
Приготування
Картопляні пісні деруни – рецепт
Дотримуються Посту і вегетаріанці можуть побалувати себе смачною стравою і зробити картопляні деруни без яєць. Щоб коржики не розвалилися, частина картоплі натирають на дрібній тертці, а іншу – на крупній. Крім того, використовується трохи більше олії. Збираючись їх приготувати, треба запастися не тільки інгредієнтами, але і паперовими рушниками. Після обсмажування оладки краще промокнути, щоб вони не були занадто жирними.
Інгредієнти:
Приготування
Картопляні деруни з сиром
Можна зробити смачні картопляні деруни, класичний рецепт яких дещо видозмінений і включає додавання сиру. Якщо додати до картоплі молочний продукт, коржі вийдуть поживними. Можна використовувати сир будь-якого сорту, при підсмажуванні він розплавиться і додасть страві ніжний присмак. Деякі господині в тісто кладуть шинку.
Інгредієнти:
Приготування
Картопляні деруни з цибулею – рецепт
Традиційним способом готування вважається рецепт дерунів з картоплі з цибулею. Останній компонент можна використовувати в кількості, яка підбирається на розсуд господині, його можна брати більше або менше. Коржі можна розігрівати не тільки в мультиварці на режимі «Підігрів», але і в мікрохвильовці - кілька секунд, і вони знову стануть гарячими і апетитними.
Інгредієнти:
Приготування
Деруни з фаршем і картоплею
Доданий фарш зробить блюдо поживним і дуже смачним. Щоб картопляні деруни з м'ясом вийшли, важливо дотримуватися пропорції, борошно замінити крохмалем, а вогонь зробити середнім. Готові коржі подають гарячими, тоді у господині вийде істинно білоруське страва – чаклуни. Можна використовувати будь-який вид фаршу.
Інгредієнти:
Приготування
Картопляні деруни з грибами – рецепт
Одне з вдалих поєднань – картопляні деруни з грибами . Насамперед гриби готують – дрібно ріжуть, просмажують з цибулею і остуджують. Щоб тісто не розповзалося на сковороді в широкий блін, в нього можна додати ще одне яйце. Гриби можна використовувати будь-які, навіть печериці в банку. Відмінно підходять лисички, грузді, білі, мариновані будь-якого виду. Блюдо виходить пікантним і соковитим.
Інгредієнти:
Приготування
Деруни з картопляного пюре – рецепт
Якщо в холодильнику є попередньо зроблена заготівля, її можна використовувати і зробити деруни з картопляного пюре. При бажанні і можливості в масу додають залишки шинки, грибів, сиру або іншої начинки. Масло на сковороду наливають приблизно на 3 мм, тоді утворюється красива корочка. Щоб коржі добре просмажаться, краще накрити кришкою.
Інгредієнти:
Приготування
Деруни з часником з картоплі – рецепт
Картопляні коржі смажать на сковороді навіть в Латинській Америці і Скандинавських країнах. Тільки називаються вони по-різному – деруни, латкес або вирішуватиме. Популярність пояснюється мінімальними витратами часу і фінансів на приготування смачної страви, яке сподобається дорослим і дітям. Деруни з часником з картоплі привнесуть пікантність у звичний варіант рецепта.
Інгредієнти:
Приготування
Картопляні деруни в духовці
Ті, хто стежить за фігурою, можуть приготувати картопляні деруни з начинкою . Щоб її зробити, використовують сир, гриби або фарш. У картопляну масу за бажанням додають і кабачки. Кабачок натирають, як і коренеплоди, а після віджимають зайвий сік. У духовці страва готується швидко і зберігає більше вітамінів.
Інгредієнти:
Приготування
Картопляні деруни в мультиварці
Коли немає часу стояти біля плити, застосовують приготування дерунів з картоплі в мультиварці. Техніка справляється із завданням не гірше традиційної сковороди, тільки в чашу додають більше олії. Для різноманітності деруни начиняють фаршем або дрібно ріжуть пару зубчиків часнику. Складові можуть підбиратися за бажанням господині.
Інгредієнти:
Приготування
Рекомендуємо добрі рецепти
Картопляні млинці з пюре, відвару і тертих овочів - рецепти на молоці, кефірі та з начинкою
Картопляні млинці – винахід білоруських господинь, готуються вони легко і швидко. Схожі рецепти є в інших національних кухнях, а спробувати дивовижні
Пісні деруни з картоплею, грибами, кабачками, капустою і гарбузом
Пісні деруни можна готувати кожен день. Цьому сприяє різноманітність рецептів, де коржі з картоплі настільки гарні самі по собі та в поєднанні з
Пісні картопляні зрази з грибами в духовці на сковороді і на пару - рецепти без яєць, з капустою і цибулею
Пісні картопляні зрази з грибами – дивовижно смачне частування, завдяки різними начинками і спецій, кожен раз виходить нове блюдо. Є рецепти з
Пісні картопляні деруни без яєць з цибулею, грибами і кабачками - рецепти в духовці на сковороді
Пісні картопляні деруни не містять яєць, чим і привертають вегетаріанців, віруючих і прихильників більш ніжних за текстурою виробів. Страва має масу
Картопляні деруни з фаршем
Напевно багато готували традиційні білоруські драники з минималистичному рецептом, однак страву можна урізноманітнити вельми успішно. Слідуючи
Картопляні деруни
Ну, хто не знає, що таке деруни? Це ті ж деруни, тільки називаються по-іншому. Деякі вміють готувати цю страву, а деякі - ні. Дана стаття пропонує