Найвідомішим стравою білоруської кухні є картопляні деруни, класичний рецепт дозволяє приготувати коржі з підсмаженою скоринкою. У традиційному варіанті використовується тільки картопля і цибулю, але кухарі не обмежилися тільки цими компонентами і вигадали нові способи готування.
Як приготувати деруни з картоплі?
Багато вважають, що класичний рецепт дерунів з картоплі полягає в тому, щоб просто натерти бульби, перемішати і підсмажити, проте в цьому випадку результат неприємно здивує. Щоб коржі вийшли смачними, дотримуються наступних правил:
обов'язково додавати цибулю, який не дасть картопляної маси потемніти; натертий картоплю викласти на серветку, яка вбере зайву; для збереження хрусткої скоринки оладки викладати на тарілку одним шаром, а не стопкою; вважається, що для подрібнення коренеплодів слід використовувати тільки дрібну тертку, а сучасні господині в цілях економії часу залучають до справи м'ясорубку або блендер. Білоруські картопляні деруни – рецепт
Для тих, хто вирішив освоїти блюдо в перший раз, краще зробити класичні картопляні деруни по білоруському рецептом. Відповідно до нього, з картопляної маси спочатку прибирають рідина, а потім обсмажують. Тісто можна розбавити різними приправами, грибами, часником або обмежитися сіллю. Смажаться коржі дуже швидко, тому від плити не відходять.
Інгредієнти: картопля – 5 шт.; яйця – 2 шт.; борошно – 5 ст. л.; цибуля – 05 шт.; рослинна олія; сіль і спеції. Приготування Бульби вимити, очистити від шкірки і натерти. Цибулю дрібно порізати. Викласти продукти в друшляк і дати рідини стекти. Розбити в масу яйця, перемішати і посолити, додати борошно, спеції. Ще раз перемішати. Щоб підсмажити картопляні деруни, класичний рецепт передбачає викладання тесту на сковороду столовою ложкою. Як тільки одна сторона посмажити, перевертати на іншу. Картопляні пісні деруни – рецепт
Дотримуються Посту і вегетаріанці можуть побалувати себе смачною стравою і зробити картопляні деруни без яєць. Щоб коржики не розвалилися, частина картоплі натирають на дрібній тертці, а іншу – на крупній. Крім того, використовується трохи більше олії. Збираючись їх приготувати, треба запастися не тільки інгредієнтами, але і паперовими рушниками. Після обсмажування оладки краще промокнути, щоб вони не були занадто жирними.
Інгредієнти: картопля – 4 шт.; масло – 3 ст. л.; сметана – 1 ст. л.; борошно – 30 г; сіль і спеції. Приготування Картоплю натерти і віджати. Змішати з борошном, сметаною і сіллю. Масло розжарити на сковороді. В ньому обсмажити оладки до появи золотистої скоринки з двох сторін. Картопляні деруни з сиром
Можна зробити смачні картопляні деруни, класичний рецепт яких дещо видозмінений і включає додавання сиру. Якщо додати до картоплі молочний продукт, коржі вийдуть поживними. Можна використовувати сир будь-якого сорту, при підсмажуванні він розплавиться і додасть страві ніжний присмак. Деякі господині в тісто кладуть шинку.
Інгредієнти: картопля – 600 г; борошно – 50 р; яйце – 1 шт.; шинка – 120 г; сир – 120 г; цибуля – 1 шт.; спеції і зелень. Приготування Очищені коренеплоди і сир натерти. Шинку і цибулю порізати. Зайвий сік видалити. Продукти змішати, додати яйце і борошно. Ще раз перемішавши, всипати спеції і зелень. На сковорідку викладати, сформувавши кругляшки. Обсмажити деруни з сиром і картоплею з двох боків до золотистої скоринки. Картопляні деруни з цибулею – рецепт
Традиційним способом готування вважається рецепт дерунів з картоплі з цибулею. Останній компонент можна використовувати в кількості, яка підбирається на розсуд господині, його можна брати більше або менше. Коржі можна розігрівати не тільки в мультиварці на режимі «Підігрів», але і в мікрохвильовці - кілька секунд, і вони знову стануть гарячими і апетитними.
Інгредієнти: картопля – 4 шт.; яйця – 2 шт.; борошно – 5 ст. л.; цибуля – 2 шт.; рослинна олія; сіль і спеції. Приготування Картоплю натерти, цибулю дрібно порізати, з'єднати продукти і додати до них яйця, сіль і борошно, все перемішати. Обсмажити хрусткі деруни з картоплі на сковороді з двох сторін. Деруни з фаршем і картоплею
Доданий фарш зробить блюдо поживним і дуже смачним. Щоб картопляні деруни з м'ясом вийшли, важливо дотримуватися пропорції, борошно замінити крохмалем, а вогонь зробити середнім. Готові коржі подають гарячими, тоді у господині вийде істинно білоруське страва – чаклуни. Можна використовувати будь-який вид фаршу.
Інгредієнти: картопля – 3 шт.; фарш – 200 г; яйце – 1 шт.; крохмаль – 25 г; цибуля – 1 шт. Приготування Картоплю натерти, а цибулю порізати. Дати стекти зайвій воді з продуктів, переклавши їх на друшляк. Яйце збити до появи бульбашок, змішати з крохмалем. Продукти з'єднати в одну масу. Фарш покласти між двома частинами картоплі. Готову корж покласти на сковороду з розігрітим маслом. Обсмажити смачні деруни з картоплі з двох сторін і перекласти на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир. Картопляні деруни з грибами – рецепт
Одне з вдалих поєднань – картопляні деруни з грибами . Насамперед гриби готують – дрібно ріжуть, просмажують з цибулею і остуджують. Щоб тісто не розповзалося на сковороді в широкий блін, в нього можна додати ще одне яйце. Гриби можна використовувати будь-які, навіть печериці в банку. Відмінно підходять лисички, грузді, білі, мариновані будь-якого виду. Блюдо виходить пікантним і соковитим.
Інгредієнти: картопля – 800 г; гриби – 300 г; цибуля – 1 шт.; борошно – 2 ст. л.; яйце – 1 шт.; сіль. Приготування Гриби підготувати, прожарити на сковороді, поки не випарується вода. Картоплю почистити, натерти, змішати з яйцем і сіллю. Додати гриби і знову перемішати. На сковороду викладати по ложці маси і обсмажувати з двох сторін. Деруни з картопляного пюре – рецепт
Якщо в холодильнику є попередньо зроблена заготівля, її можна використовувати і зробити деруни з картопляного пюре. При бажанні і можливості в масу додають залишки шинки, грибів, сиру або іншої начинки. Масло на сковороду наливають приблизно на 3 мм, тоді утворюється красива корочка. Щоб коржі добре просмажаться, краще накрити кришкою.
Інгредієнти: пюре – 500 г; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; гриби – 100 г; борошно – 05 склянки; яйце – 1 шт.; зелень; сіль. Приготування Моркву натерти, цибулю і гриби порізати. Продукти разом обсмажити на сковороді. Пюре і овочі з'єднати, посолити і додати яйце, додати порізану зелень. Всипати борошно і все ретельно перемішати. Сформувати коржі за допомогою ложки, обсмажують на сковороді з двох сторін. Деруни з часником з картоплі – рецепт
Картопляні коржі смажать на сковороді навіть в Латинській Америці і Скандинавських країнах. Тільки називаються вони по-різному – деруни, латкес або вирішуватиме. Популярність пояснюється мінімальними витратами часу і фінансів на приготування смачної страви, яке сподобається дорослим і дітям. Деруни з часником з картоплі привнесуть пікантність у звичний варіант рецепта.
Інгредієнти: картопля – 1 кг; цибуля – 2 шт.; яйця – 2 шт.; борошно – 2 ст. ложки; часник – 3 зубчики; сіль. Приготування Картоплю вимити, натерти. Лук порубати, часник видавити через прес, перемішати. Додати збиті яйця, борошно, посолити. Сформувати коржі і обсмажити їх з двох сторін. Картопляні деруни в духовці
Ті, хто стежить за фігурою, можуть приготувати картопляні деруни з начинкою . Щоб її зробити, використовують сир, гриби або фарш. У картопляну масу за бажанням додають і кабачки. Кабачок натирають, як і коренеплоди, а після віджимають зайвий сік. У духовці страва готується швидко і зберігає більше вітамінів.
Інгредієнти: картопля – 500 г; сметана – 5 ст. л.; яйце – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; рослинне масло – 3 ст. л.; фарш – 200 г; спеції і сіль, зелень. Приготування Очищений картопля натерти, перекласти в друшляк і віджати зайвий сік. Масу посолити, додати яйце. Фарш змішати з порізаною цибулею. Викласти ложку картопляної маси, зверху фарш і ще шар картоплі. Краї коржі скріпити і покласти її на серветку, щоб стекла зайва рідина. Обсмажити оладки на сковороді в розігрітому рослинному маслі пару хвилин. Потім перекласти у форму для запікання шарами, промазуючи кожен сметаною. Духовку розігріти до 180 градусів. Поставити форму на 15 хвилин у духовку. Картопляні деруни в мультиварці
Коли немає часу стояти біля плити, застосовують приготування дерунів з картоплі в мультиварці. Техніка справляється із завданням не гірше традиційної сковороди, тільки в чашу додають більше олії. Для різноманітності деруни начиняють фаршем або дрібно ріжуть пару зубчиків часнику. Складові можуть підбиратися за бажанням господині.
Інгредієнти: картопля – 1 кг; цибуля – 2 шт.; яйця – 2 шт.; борошно – 2 ст. л.; сіль. Приготування Картоплю вимити, натерти. Цибулю подрібнити. Інгредієнти змішати, додати збиті яйця, борошно. Посолити, поперчити. В мультиварці встановити програму «Мультиповар», температуру – 160 градусів. Гущавину змастити маслом. На дно викласти кругляш. Обсмажити деруни з двох боків до золотистої скоринки.