Як зварити яйця, щоб вони не потріскалися?
Дуже часто навіть самих досвідчених господинь осягає невдача при варінні яєць курячих. Шкаралупа просто тріскається, що часто спричиняє витікання білка у воду і як наслідок псування продукту. Добре ще, якщо яйця призначалися при цьому для додавання в подрібненому вигляді в салат або будь-яке інше блюдо. А от якщо, скажімо, ви відварюєте яйця в якості традиційного частування на Великдень або для фарширування, де форма яйця і цілість шкаралупи безперечно важлива, то подібний казус викликає чимале розчарування.
Так як же правильно зварити яйця, щоб вони не потріскалися і при цьому легко чистилися? Ми сьогодні постараємося максимально докладно розповісти про всі нюанси приготування варених яєць і розглянемо фактори, які і є причиною неконтрольованого порушення цілісності яєчної шкаралупи при варінні.
Чому ж лопається шкаралупа яєць при варінні? По-перше, необхідно враховувати, що існує ймовірність придбання яєць, які отримали в процесі транспортування невеликі невидимі нашому оку мікротріщини, які при попаданні у водну киплячу середовище максимально виявляються і стають явними. В цьому випадку можна тільки звести до мінімуму ймовірність витікання білка у воду, що досягається відомим всім щедрим подсаливанием води. Для вірності можна також додати в каструлю кілька столових ложок оцту, що також стане відмінною перепоною для білка.
Другою причиною, за якою яйце може лопнути є різниця температурних показників всередині яйця і води, в яку воно занурюється для варіння. Якщо, скажімо, в киплячу воду покласти яйце з холодильника, то ймовірність того, що воно лопне, досить велика. З цього випливає, що перед варінням продукт необхідно трохи прогріти, помістивши в теплу воду. А ще надійніше витримати яйця при кімнатній температурі протягом приблизно двох годин і помістити їх для варіння спочатку в каструлю з підсоленою щедро водою кімнатної температури. Далі помістити ємність на сильний вогонь і при перших ознаках кипіння зменшити інтенсивність спека до мінімальної. Для отримання яєць некруто необхідно варити їх три хвилини, в мішечок - п'ять, а круто - сім.
Важливим фактором, що впливає на збереження цілісності шкаралупи, є її товщина. Якщо яйця неналежної якості та отримані від несучок, які утримуються з порушенням певних вимог в годуванні, то дуже висока ймовірність зниження щільності і товщини шкаралупи яєць, що є наслідком негативних наслідків при варінні.
Існує також теорія, що яйця лопаються через підвищення тиску при варінні в повітряній подушці, що знаходиться в тупому кінці яйця. Прихильники цієї теорії рекомендують проколювати голкою шкаралупу в цій області. Але статистика показує, що ймовірність того, що яйце при цьому залишиться цілим, якщо, скажімо, не витримані температурні вимоги, мінімальна.
Ну ось ви і дізналися, як правильно зварити яйця, щоб вони не тріснули, і вам вдалося зберегти їх цілісність. А тепер про те, що потрібно зробити, щоб їх можна було легко очистити.
Відваривши яйця до бажаного ступеня готовності, необхідно виловити їх шумівкою або ложкою і негайно помістити на хвилину в ємність з холодною водою і бажано додатково під проточну воду. Після цього слід ще хвилини на три залишити яйця в мисці з холодною водою до повного охолодження, адже, поки вони гарячі, вони продовжують купувати щільність і можуть втратити бажану консистенцію.
Так як же правильно зварити яйця, щоб вони не потріскалися і при цьому легко чистилися? Ми сьогодні постараємося максимально докладно розповісти про всі нюанси приготування варених яєць і розглянемо фактори, які і є причиною неконтрольованого порушення цілісності яєчної шкаралупи при варінні.
Як правильно зварити яйця без тріщин?
Чому ж лопається шкаралупа яєць при варінні? По-перше, необхідно враховувати, що існує ймовірність придбання яєць, які отримали в процесі транспортування невеликі невидимі нашому оку мікротріщини, які при попаданні у водну киплячу середовище максимально виявляються і стають явними. В цьому випадку можна тільки звести до мінімуму ймовірність витікання білка у воду, що досягається відомим всім щедрим подсаливанием води. Для вірності можна також додати в каструлю кілька столових ложок оцту, що також стане відмінною перепоною для білка.
Другою причиною, за якою яйце може лопнути є різниця температурних показників всередині яйця і води, в яку воно занурюється для варіння. Якщо, скажімо, в киплячу воду покласти яйце з холодильника, то ймовірність того, що воно лопне, досить велика. З цього випливає, що перед варінням продукт необхідно трохи прогріти, помістивши в теплу воду. А ще надійніше витримати яйця при кімнатній температурі протягом приблизно двох годин і помістити їх для варіння спочатку в каструлю з підсоленою щедро водою кімнатної температури. Далі помістити ємність на сильний вогонь і при перших ознаках кипіння зменшити інтенсивність спека до мінімальної. Для отримання яєць некруто необхідно варити їх три хвилини, в мішечок - п'ять, а круто - сім.
Важливим фактором, що впливає на збереження цілісності шкаралупи, є її товщина. Якщо яйця неналежної якості та отримані від несучок, які утримуються з порушенням певних вимог в годуванні, то дуже висока ймовірність зниження щільності і товщини шкаралупи яєць, що є наслідком негативних наслідків при варінні.
Існує також теорія, що яйця лопаються через підвищення тиску при варінні в повітряній подушці, що знаходиться в тупому кінці яйця. Прихильники цієї теорії рекомендують проколювати голкою шкаралупу в цій області. Але статистика показує, що ймовірність того, що яйце при цьому залишиться цілим, якщо, скажімо, не витримані температурні вимоги, мінімальна.
Як зварити яйця, щоб вони легко чистилися?
Ну ось ви і дізналися, як правильно зварити яйця, щоб вони не тріснули, і вам вдалося зберегти їх цілісність. А тепер про те, що потрібно зробити, щоб їх можна було легко очистити.
Відваривши яйця до бажаного ступеня готовності, необхідно виловити їх шумівкою або ложкою і негайно помістити на хвилину в ємність з холодною водою і бажано додатково під проточну воду. Після цього слід ще хвилини на три залишити яйця в мисці з холодною водою до повного охолодження, адже, поки вони гарячі, вони продовжують купувати щільність і можуть втратити бажану консистенцію.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як зварити яйце пашот?
За красивою назвою «Пашот» ховається звичайне варене яйце, приготовлена особливим способом. Далі ви дізнаєтеся, як правильно, не маючи спеціальних
Скільки варити пельмені?
Дуже часто у багатьох любителів пельменів виникає питання про тривалість їх приготування. Розвіяти всі сумніви беремося ми, запропонувавши кілька
Як правильно варити яйця?
Іноді навіть найпростіші продукти вимагають певних правил приготування, щоб зберегти корисні властивості і смакові якості. Важливо і зручність
Як зварити яйце?
Здавалося б, що може бути простіше, ніж зварити яйця? Але і тут є свої секрети. Все залежить від того, який результат ви хочете отримати - яйця
Як правильно збити білки?
Як правильно збити білки? Чим їх краще збивати? У чому їх збивати? Скільки їх збивати? Цими питаннями господині задаються досить часто, а тому ми
Яйця в пароварці
Якщо у вас є пароварка, то ви сміливо можете забути про варінні яєц на плиті. Приготувати смачні яйця некруто або круто можна на пару, знаючи кілька