Солоне сало є прекрасною холодною закускою, яка за своїми смаковими якостями не поступається багатьом м'ясних делікатесів. При вживанні його в помірній кількості наш організм отримає явну користь, заряд бадьорості і додатковий бонус у вигляді підвищення імунітету.
Багато вживають сало навіть у свіжому вигляді, приправивши трохи сіллю, але для безпеки краще його засолити в розсолі, а для кращого смаку з часником і спеціями.
Посол сала в розсолі з часником - справа дуже клопітка. І ви зможете переконатися в цьому самі, скориставшись нашими рецептами, поданими нижче.
Рецепт солоного сала з часником в розсолі
Інгредієнти: сало – 2 кг; сіль кам'яна, велика – 190 г; вода очищена – 900 мл; часник – 7-9 зубців; горошки чорного перцю – 2 ст. ложки; листя лавра – 5-7 шт.; мелений чорний і червоний перець; мелена солодка паприка. Приготування Спочатку підготуємо розсіл. Для цього в киплячій очищеної воді розчиняємо сіль, а потім вимикаємо плиту і даємо суміші повністю охолонути.
В цей час сало ріжемо на довгасті шматочки, безперешкодно проходять в шийку трилітрової банки. Зубці часнику чистимо, розрізаємо на дві або чотири частини, в залежності від початкового розміру і нашпиговываем ними шматки сала. Тепер укладаємо на дно банки лавровий лист і кілька горошин чорного перчика і заповнюємо ємність шматками сала не занадто щільно, чергуючи також з листочками лавра і пересипаючи горошинками перцю. Поле цього вливаємо в банку з заготівлею охолоджений розсіл, щоб він повністю покрив вміст.
Прикриваємо ємність кришкою і залишаємо сало в розсолі при кімнатній температурі на два дні, а потім переміщаємо в холодильник і витримуємо на нижній полиці ще близько тижня. Після закінчення часу сало буде готове до вживання. Можна продовжувати при необхідності зберігати його в розсолі в холодильнику до трьох тижнів. За добу до передбачуваного вживання, витягаємо продукт з розсолу, обсушуємо, натираємо сумішшю червоного, чорного перцю, меленої паприки і поміщаємо на двадцять чотири години в морозильну камеру.
Сало варене в розсолі з часником - рецепт
Інгредієнти: сало – 1 кг; сіль велика – 100-120 г; фільтрована вода – 1 л; часник – 6 зубців; цибулиння – 1 велика жменя; горошки чорного перцю – 10-12 шт.; лаврове листя – 2-3 шт.; горошини запашного перцю – 5-7 шт.; гвоздика – 2 бутона; мелений чорний і червоний перець або спеції для сала. Приготування Сало ріжемо на шматки, кладемо їх в емальовану каструлю, на дно якої попередньо выстелем половину норми цибулиння, додамо три роздавлені зубчики часнику, бутон гвоздики, половину горошку запашного і чорного перцю і лавровий листок. Зверху покриваємо сало залишилася лушпинням і додаємо решту спеції. Заливаємо вміст каструлі водою, додаємо сіль, прогріваємо до кипіння, зменшуємо інтенсивність вогню до мінімальної, прикриваємо ємність кришкою і варимо сало протягом п'ятдесяти хвилин. Потім вимикаємо плиту і залишаємо продукт в розсолі до повного охолодження і настоювання мінімум на вісім годин або на ніч.
По готовності витягаємо скибки сала з розсолу, натираємо сумішшю мелених перців або спеціями для сала і можемо пробувати. Зберігати таке сало можна досить довго в морозильній камері, загорнувши у фольгу або пергаментний папір.
Мариноване сало з часником в гарячому розсолі - рецепт
Інгредієнти: сало – 2 кг; сіль кам'яна, велика – 200 г; очищена вода – 1 л; часник – 2-3 головки; приправи та спеції – за смаком. Приготування Сало ріжемо на шматочки і викладаємо в трилітрову банку, чергуючи зі спеціями і часником. Воду доводимо до кипіння, розчиняємо в ній сіль і заливаємо киплячим розсолом вміст банки. Через двадцять чотири години сало можна буде пробувати. При бажанні можна попередньо натерти обсушені скибки меленої сумішшю перців і відправити для збереження в морозильну камеру.