Всі шанувальники сала в один голос скажуть вам, що краще правильно підкопченого шматка нічого не придумаєш. На жаль, копчення – далеко не самий здоровий спосіб приготування сала, а тому ще здавна поширюється невелика хитрість: шматок сала обварюють разом з цибулинням. В результаті сало набуває апетитний колір, аромат і смак, а також виграє в плані корисності для організму. Для тих же, хто хоче використовувати технологію приготування сала в цибулинні в домашніх умовах як повноцінну альтернативу копченню, рекомендуємо додати в розчин трохи рідкого диму .
Сало солоне в цибулинні – рецепт
Для даного рецепту ви можете брати як звичайний шматок не надто м'ясного сала, так і зрізи начебто грудинки, з прошарком м'яса. В останньому випадку п'ятихвилинного проварювання може бути недостатньо для повного приготування м'яса, а тому збільшуйте час проварювання в залежності від кількості м'яса і товщини прошарку.
Інгредієнти: сало - 12 кг; часник - 5 зубків; сіль - 1/2 ст.; цибулиння - 1 жменя; листя лавра - 3 шт. Приготування Починаємо приготування з цибульного відвару, для якого необхідно помістити цибульну лушпиння в каструлю з літром води, додати сіль з лавром і поставити на вогонь. Як тільки розчин дійде до кипіння, покладіть в нього шматок сала і проваріть близько 10 хвилин. Готовий шматок залиште охолонути при кімнатній температурі, а потім додайте посуд в холодильнику. Коли цибульний відвар повністю охолоне, переставте ємність з салом в холодильник і залиште на всю ніч. Готове варене зі спеціями сало в цибулинні вийміть з посуду і обсушіть, після чого натріть шматок пюрированными часниковими зубками, оберніть фольгою і дайте полежати в морозильній камері декілька годин.
Як посолити сало в цибулинні - рецепт
Якщо ви не проти легкого цибульного аромату, то разом з лушпинням в каструлю можна відправити і цілу цибулину. Разом з нею і додайте рідкий дим, який допоможе зробити аромат більш виразним.
Інгредієнти: сало - 11 кг; сіль - 3 ст. ложки; вода - 18 л; жменю лушпиння цибулі; рідкий дим - 25 мл; лист лавра - 2 шт.; часник - 3-4 зубки; мелена паприка - 1 ч. ложка; ціла цибулина (невелика) - 1 шт. Приготування Поставте на вогонь каструлю з сіллю, цибулевої лушпинням і лавром. Коли відвар дійде до кипіння, покладіть в нього грудинку і залиште варитися близько години. По закінченні часу капніть трохи рідкого диму, додайте мелену паприку і цілу цибулину невеликого розміру. Скільки варити сало в цибулинні вирішуйте на ваш смак: якщо ви любите не надто м'яке сало, то дайте шматку проваритися на вогні ще з півгодини, а якщо віддаєте перевагу сало м'якше, то залиште його на плиті на одну годину. По закінченні часу ще рано знімати пробу, адже тепер шматку необхідно повністю охолонути в розсолі. Після цього сало обсушують, обертають плівкою або фольгою, і розміщують в морозильній камері приблизно на годину. Ось тепер можна знімати пробу, неодмінно виклавши тонкий скибочку сала на шматочок чорного хліба і супроводивши його порцією гірчиці.
При бажанні сало можна зварити в мультиварці в цибулинні, для цього поставте режим «Варка» на півтора-дві години, в залежності від бажаного результату.
Соління сала в цибулинні гарячим способом
Інгредієнти: сало - 27 кг; цибулиння - 1 ст.; сіль - 5 ст. ложок. Приготування Залийте сало водою, щоб покрити, вилийте цю воду в іншу каструлю і проваріть з цибулевої лушпинням близько 5 хвилин після закипання. Відвар процідіть, додайте сіль і викладіть сало. Дайте сала проваритися 40-45 хвилин, охолодіть прямо у відварі, а потім обсушіть і залиште в морозилці мінімум на годину.