Корисні властивості журавлини і її неймовірні здібності виконувати обов'язки домашньої «міні-аптечки», спонукають нас шукати кращі способи заготовки цієї чудодійної ягоди на зиму. Можна, звичайно ж, заморозити її, але дуже часто цьому перешкоджає відсутність вільного місця в морозильній камері. Не менш ефективний спосіб збереження всіх властивостей журавлини - це заготівля на зиму з цукром без варіння.
В такому випадку ягоди не піддаються термічній обробці і в поєднанні з цукром стають не тільки помічниками при хворобах, але і смачним десертом, якими можна поласувати разом з чаєм, або ж основою корисного морсу .
Як приготувати журавлину з цукром на зиму без варіння?
Інгредієнти: ягоди журавлини – 2 кг; цукор – 2 кг. Приготування Для заготівлі журавлини з цукром на зиму, відбираємо якісні ягоди, промиваємо їх і даємо гарненько просохнути на паперовому або тканинному рушник. Далі необхідно розтовкти їх до стану пюре. Для цього можна скористатися м'ясорубкою, блендером або ж просто розім'яти ягоди товкачем або дерев'яною ложкою. Далі всипаємо в ягідну масу цукровий пісок, перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі приблизно на сім годин, періодично перемішуючи. За цей час цукрові кристали повинні повністю розчинитися.
Тепер розливаємо журавлину з цукром по заздалегідь простерилизованным сухим баночках, щільно закриваємо стерильними кришками і ставимо в прохолодне місце для зберігання.
Ще один варіант корисної заготовки з журавлини і цукру на зиму, приготування якого займає не більше тридцяти хвилин.
Як зробити журавлину з цукром без варіння?
Інгредієнти: свіжі ягоди журавлини – 2 кг; цукровий пісок – 2 кг. Приготування Вимиті і обсушені ягоди засипаємо половиною норми цукру-піску і гарненько розтираємо за допомогою товкачика або дерев'яної ложки до розчинення солодких кристалів. Потім розкладаємо отриману ягідну кисло-солодку масу за заздалегідь підготовленим сухим, стерильним скляним баночках. Засипаємо залишилися цукровим піском, укупориваем стерильними кришками, ставимо в прохолодне місце на зберігання.
Ягоди журавлини можна заготовити з цукром. Про це в наступному нашому рецепті.
Як заготовити цілу журавлину на зиму з цукром?
Інгредієнти: свіжі ягоди журавлини; цукровий пісок. Приготування Щоб заготовити ягоди цілком необхідно відібрати найбільш якісні екземпляри без пошкоджень і примятостей. Промиваємо їх добряче в холодній воді і даємо стекти. Особливу увагу приділяємо просушування журавлини. Ягідки повинні повністю обсохнути і не містити жодної краплі води. Тепер заповнюємо підготовленими належним чином ягодами попередньо простерилізовані сухі банки по плічка, чергуючи шари з цукровим піском, засипаємо також цукром банки зверху під зав'язку, закриваємо кришками і ставимо на зберігання в холодильник.
Журавлина з цукром і апельсином без варіння на зиму
Інгредієнти: свіжі ягоди журавлини – 1 кг; один великий апельсин; цукровий пісок – 1 кг. Приготування Ягідки журавлини перебираємо, позбавляємося від зіпсованих, якісні промиваємо й обсушуємо. Апельсин моєму, обдаємо окропом, витираємо насухо, розрізаємо на шматочки разом з цедрою і виймаємо кісточки.
Тепер проворачиваем журавлину і апельсин через м'ясорубку разом з цукровим піском і гарненько перемішуємо. При бажанні, якщо хочете отримати більш однорідну консистенцію заготовки, можна пропустити її через м'ясорубку двічі. Далі розкладаємо вітамінну суміш по заздалегідь підготовленим стерильним баночках , щільно закриваємо кришками і ставимо в холодильник на зберігання.