Вернуться назад Распечатать

Засолювання грибів

Засолювання грибів
Наша сьогоднішня тема присвячена любителям пікантних грибних солінь. Бувалим грибникам навряд чи наш матеріал буде цікавий, вони і так чудово знають, як впоратися з приємними наслідками грибний «полювання». А ось новачки в цій справі почерпнуть для себе багато цікавого.

Засолювання грибів на зиму в банках гарячим способом у домашніх умовах


Інгредієнти:
Розрахунок на три літрові банки:

  • гриби – 3 кг;

  • сіль – 50 г;

  • очищена вода – 125-150 мл;

  • часник – 3-4 зубчики;

  • запашний перець горошком – 9 горошин;

  • чорний перець горошком – 15 горошин;

  • листочки лавра – 6 шт.;

  • кріп;

  • нерафінована олія.


  • Приготування
    Перш ніж приступити до засолюванні грибів, промиваємо їх ретельно, при необхідності очищаємо і вимочуємо і викладаємо в емальований ємність. У воді розчиняємо сіль і виливаємо її до грибочкам в каструлю. Ставимо посуд на вогонь, прогріваємо вміст до кипіння, помішуючи, і варимо на помірному вогні протягом двадцяти-тридцяти хвилин. Готові грибочки повинні опуститися на дно, а не плавати на поверхні. Тепер знімаємо каструлю з вогню і даємо грибів повністю охолонути, не виймаючи їх з розсолу.
    Поки варяться і остигають гриби, стерилізуємо і просушуємо банки, чистимо і подрібнюємо часник. На дно кожної скляній ємності кидаємо приблизно по три штучки запашного перцю, по п'ять штучок чорного і по два листки лавра. Остиглими грибочками наповнюємо банки, чергуючи шари з часником і кропом, доливаємо розсіл, щоб він повністю покривав вміст і вливаємо олію шаром приблизно п'ять міліметрів. Закриваємо банки пластмасовими кришками і розміщуємо в холодильнику на зберігання. Краще кожну ємність попередньо помістити в пакет або поставити в піддон, щоб уникнути протікання і забруднення холодильника.
    Через два-три місяці соління буде готово. Якщо є бажання дещо прискорити процес, то необхідно витримати гриби в банках дві доби при кімнатній температурі, а тільки тоді поставити їх в холодильник.

    Засолювання грибів на зиму холодним способом - рецепт


    Інгредієнти:

  • білі або будь-які інші гриби;

  • сіль;

  • очищені зубці часнику;

  • запашний і чорний перець горошком;

  • лаврове листя;

  • кріп;

  • корінь і листя хріну;

  • гвоздика ;

  • кмин.


  • Приготування
    Гриби можна солити як у спеціальних діжках, так і в скляних банках чи емальованих ємностях. Найбільш придатними для цієї мети є молоденькі грибочки, саме вони виходять хрусткими і неймовірно смачними. А капелюшки більш зрілих особин у процесі соління стають пухкими і в'ялими.
    Засолити можна гриби будь-якого виду, головне правильно їх підготувати заздалегідь перед самим процесом. Наприклад, у маслюків та сироїжок обов'язково необхідно зняти шкірку з капелюшків, а більшість млечников вимагають тривалого попереднього вимочування.
    У будь-якому випадку грибочки гарненько промиваємо перед засолкою і даємо стекти.
    Тим часом готуємо ємність для соління грибів і укладаємо на дно половину використовуваних спецій. Ви можете відкоригувати запропонований список на свій розсуд, замінивши одні прянощі іншими або ж скоротивши їх до мінімуму. Але звертаємо вашу увагу на те, що корінь хрону запобігає деякою мірою розвиток плісняви, а його листя надають грибів хрусткого смаку, тому при складанні саме вашого списку спецій і прянощів рекомендуємо включити до нього цей овоч.
    Тепер заповнюємо тару зі спеціями підготовленими належним чином грибочками, пересипаючи кожен шар обов'язково не йодованою сіллю, з
    Засолювання грибів
    розрахунку сто-сто двадцять грамів на три кілограма сировини.
    Присмачую грибочки зверху рештою спеціями і прикриваємо чистим відрізу бавовняної тканини або складеною в кілька разів марлею і притискаємо чим-небудь важким. Якщо вага вантажу правильний, то гриби через деякий час будуть повністю покриватися соком, що виділився. У противному разі вантаж слід замінити на більш важкий.
    Приблизно через добу перебування грибів при кімнатній температурі, визначаємо їх в прохолодне місце на один-два місяці в залежності від виду. У процесі засолювання щодня споліскуємо гніт і міняємо тканинну основу на чисту.