На щастя, часи тотального дефіциту пройшли, і сьогодні можна купити що завгодно і практично в будь-яких кількостях в різних кінцях нашої великої країни. І все-таки іноді доводиться шукати замінники для деяких продуктів: можливо, не влаштовують ціна або якість того, що пропонують торгові мережі, або все ж продукт недоступний. Ананаси ростуть далеко не скрізь, і в часи Радянського Союзу знайти у продажу навіть консервований або заморожений продукт було нелегко, а тому давним-давно винайдений спосіб, як приготувати «альтернативні» ананаси з кабачків.
Як таке можливо? Кабачок – взагалі унікальний продукт. Він винятково корисний (містить велику кількість клітковини, вітаміни групи В, залізо, магній і калій) і смачний у смаженому, тушкованому, запеченому і фаршированому вигляді. Однак кабачок володіє ще однією унікальною властивістю: якщо додати до його м'якоті цукор, він набуває різні відтінки смаку, завдяки чому кабачкове варення вельми популярне на всьому пострадянському просторі. Додаючи різні інгредієнти, наші співвітчизники отримали і зовсім унікальне блюдо – ананаси з кабачків, рецепт яких ми і наведемо.
Ананаси з кабачків
Інгредієнти: кабачки – 1 кг; лимони з тонкою шкіркою – 2 шт.; апельсини великі солодкі – 4 шт.; цукор-пісок вітчизняного виробництва білий – 1 стакан. Приготування Для початку цитрусові ретельно промиваємо теплою водою, можна зі щіточкою. Витираємо їх насухо і гострим ножем ріжемо на тонкі часточки (кружечки або півкола), видаляючи кісточки і намагаючись, щоб сік не витікав. Кабачки миємо і зрізаємо шкірку. Кабачки повинні бути молоді, щоб насіння не відчувалися в готовому продукті. Нарізаємо очищені кабачки тонкими скибочками або короткою соломкою. У глибоку емальовану ємність укладаємо шарами кабачки, лимони, цукор, апельсини і залишаємо на кілька годин, щоб з'явився сік. Якщо соку мало, варимо сироп з склянки води і половини склянки цукру, але соку зазвичай буває і так достатньо. Починаємо варити наші ананаси з кабачків на мінімальному вогні і, коли суміш закипить, продовжуємо, обережно перемішавши, готувати продукт. Вариться суміш близько півгодини, потім повільно остигає, а вже після цього перекладається в підходящу ємність.
Вітамінний напій Якщо кабачків дозріло багато, а фруктів не дуже, можна закатати ароматний і дуже смачний компот з кабачків зі смаком ананаса. Цей присмак кабачка надає лимонна кислота, так що запасаємося лимонами.
Інгредієнти: лимони з тонкою шкіркою – 1 кг; цукор-пісок білий виробництва країн СНД – 1 кг; очищена фільтрована вода – 5 л; гвоздика сушена – 8 суцвіть; кабачки – 2-3 кг. Приготування Кабачків знадобиться вдвічі більше, ніж лимонів, тому початкова кількість продукту вказано з широким розкидом. Кабачки потрібно помити, обсушити, нарізати скибочками і видалити серцевину з насінням. У молодих кабачків її менше, відповідно знадобиться близько 2 кг, у не дуже молодих серцевина займає приблизно половину обсягу, так що можна взяти побільше кабачків. Залишилися щільні скибочки ріжемо невеликими
сегментами. Варимо сироп з води з цукром, коли він покипить хвилини 2 всипаємо кабачки і гвоздику. Варимо чверть години на повільному вогні, після чого віджимаємо в компот сік лимонів. Прокип'ятимо хвилини півтори, щоб зберегти максимум користі нашому напої. Можна наливати в стерилізовані банки і закривати – вийде компот з кабачків, на смак – як ананас.
Чудовий вітамінний напій можна приготувати і трохи інакше. До вихідного продукту додаємо корисні ягоди. Наприклад, обліпиху, аличу, сік цитрусових або власне ананасів. Так що приготувати кабачки консервовані як ананаси – справа не надто складна.