Домашні заготовки дозволяють значно економити час і бюджет. Сьогодні ви дізнаєтеся, як зробити борщ на зиму для популярного першого страви.
Рецепт і борщів зелених на зиму
Інгредієнти: цибуля — 120-140 г; морква — 480-500 г; помідори — 480-500 г; буряк — 880-900 г; перець чилі свіжий — 20 г; цукор — 80-90 г; масло — 120 мл; оцтова есенція — 3 ч. ложки; сіль — 2 ст. ложки; часник — 50-60 р. Приготування Морква з буряком подрібнюємо. Простіше використовувати для цього кухонний комбайн. Вручну натерти або порізати соломкою таку кількість овочів досить складно. Помідори разом з цибулею і часником пюрируем. Укладаємо всі підготовлені компоненти в каструлю, солимо, подслащиваем і варимо 15 години. Вливаємо олію і оцет, доповідаємо останній компонент — перець чилі в подрібненому вигляді і залишаємо на плиті ще 10 хвилин. Весь час теплової обробки потрібно помішувати масу, тому як вона періодично норовить пригоріти. Закорковуємо борщ в стерильних банках і остуджуємо.
Салат «Борщ» на зиму
Інгредієнти: буряк — 1450-1500 г; мед — 5 ст. ложок; сіль — 2 ч. ложок; корінь хрону — 75-80 г; оцет яблучний — 10 ст. ложок. Приготування В чистій буряках робимо кілька проколів і ставимо запікатися. Час — 40 хвилин. Можна замінити духовку мікрохвильовою піччю. Тоді на теплову обробку піде 25 хвилин: 10 хвилин — на максимальній потужності, 5 хвилин — перерва 10 хвилин — на середньої потужності. Очищаємо цей овоч, крупно подрібнюємо і відправляємо в комбайн з крупною решіткою. Хрін зачищаємо від шкірки і темних місць і натираємо. Відправляємо до буряках хрін, мед, сіль, яблучний оцет. Після перемішування розподіляємо по банках, які пройшли стерилізацію.
Заготівля і борщів зелених на зиму
Інгредієнти: помідори — 14-15 кг; буряк — 4-45 кг; цибуля — 430-450 г; часник — 180-200 г; сіль — 110-120 г; цукор — 190-200 г; перець солодкий — 480-500 г; олія — 05 склянки; оцет — 180-200 мл Приготування У помідорів знімаємо шкірку після ошпарювання окропом і натираємо їх на тертці разом з перцем. Цибулю подрібнюємо і смажимо. Буряк натираємо крупно. Кладемо всі ці компоненти у велику каструлю. З'єднуємо з товченим часником, сіллю, цукром, оцтом, олією і варимо 30 хвилин. Щоб запобігти пригорання — помішуємо. Готову масу розподіляємо по стерильним банкам і закатуємо.
Борщ з квасолею - рецепт заготівлі на зиму
Інгредієнти: цибуля — 450 г; морква — 450 г; перець солодкий — 450 г; буряк — 3 кг; помідори — 800 г; оцтова есенція — 6 ч. ложок; часник — 120 г; олія соняшникова — 370 мл; цукор — 35 г; квасоля червона — 700 г; сіль — 75 р. Приготування Квасоля після нічного замочування варимо і відкидаємо для охолодження і стікання рідини на друшляк. Моркву і буряк натираємо. Перець ріжемо соломкою, цибулю — полуколечками. Помідори пюрируем за допомогою зручної для вас кухонної техніки. Всі овочі з'єднуємо в каструлі і тушкуємо на олії. Через 20 хвилин додаємо квасоля, товчений часник, цукор, сіль, вливаємо есенцію. Через 15 хвилин закочує в банки, що пройшли стерилізацію.
Приготування і борщів зелених з капустою на зиму
Інгредієнти: капуста — 1250 г; цибуля — 180 г; морква — 150 г; кислота лимонна — 1 ч. ложка; гірчиця суха — 1 ч. ложка; буряк — 750 г; сіль — 1 ст. ложка; масло рослинне — 90 мл; цукор — 2 ч. ложки. Приготування Капусту шаткуємо й перетираємо разом з сіллю — повинен з'явитися сік. Буряк ріжемо соломкою. Цибулю шаткуємо до тонких півкілець. Морква подрібнюємо на тертці. Перемішуємо дані компоненти, доповнивши їх сухою гірчицею, цукром, сіллю, маслом і кислотою. Утрамбовуємо борщ у стерильні банки і закрити кришками.