Однією з останніх заготовок, яку ви зможете закрити до настання холодів, може стати грушевий джем. Ароматний джем з плодів груші відмінно поєднується з різноманітними спеціями, яблуками і ягодами. Отримана заготовка стане чудовим доповненням вашої улюбленої випічки або топпінгом для солодкого бутерброда.
Яблучно-грушевий джем на зиму
Крім приємного післясмаку, наявність імбиру в грушевому джемі на зиму може стати відмінною профілактикою простудних захворювань. Крім самої груші в рецепт цього варіанту ласощі включено яблуко і персики, але поза сезону можна використовувати лише першу пару плодів.
Інгредієнти: персики - 13 кг; яблука - 14 кг; груші - 14 кг; цукровий пісок - 27 кг; корінь імбиру - 1 шт. Приготування Перед тим, як приготувати грушевий джем на зиму, доведіть до кипіння воду, а шкірку персиків надріжте хрест-навхрест. Опустіть персики в окріп і проваріть близько 30 секунд, після чого вийміть їх на поверхню, остудіть і очистіть. М'якоть персиків пюрируйте. Груші і яблука звільніть від серцевини і розділіть на кубики середньої величини. Шматочки плодів засипте в каструлю разом з цукровим піском і тертим імбиром (шматочок розміром з великий палець). Влийте персикове пюре і додайте посуд з майбутнім джемом на середньому вогні. Спершу буде потрібно вся ваша увага, щоб плоди не пригоріли до дна каструлі до того, як фрукти почнуть виділяти сік, але після появи рідини жар можна зменшити і залишити джем на 40 хвилин, лише зрідка перемішуючи. Як тільки заготівля придбає приємний карамельний відтінок, розливайте джем по стерильним банкам і закочуйте кришками.
Грушевий джем з лимоном на зиму - рецепт
Інгредієнти: груші - 18 кг; тростинний цукор - 210 г; сік одного (великого) лимона; мелений кардамон - 2/3 ч. ложки; мелена кориця - 1 ст. ложка. Приготування Звільніть груші від серцевини з насінням, а стінки плоду наріжте кубиками. Пересипте плоди в каструлю і додайте цукровий пісок. Використовувати тростинний цукор не принципово, але саме він надає джему тонкий карамельний присмак. Поставте ємність на вогонь і варіть, не забуваючи перемішувати до тих пір, поки груші не розм'якшаться. Розімніть вміст каструлі пресом для картоплі і дочекайтеся повторного закипання. Видавіть цитрусовий сік, додайте прянощі і продовжуйте приготування грушевого джему ще кілька хвилин перед тим, як розлити його по стерильним банкам і закатати.