Варення подають до чаю як самостійний десерт, а також до сирників , млинцям, оладкам і сиру. Часто варення використовують як начинку для пирогів, пиріжків і солодкої випічки, як інгредієнт для приготування кондитерських виробів.
Смачне і корисне варення виходить з чорносливу (це один з кращих сортів слив).
Варення з чорносливу свіжого – рецепт
Інгредієнти: чорнослив стиглий – 1 кг; цукор-пісок вітчизняного виробництва – 300 г; вода – 300 мл (необов'язковий компонент). Приготування Моєму сливи. Кожну сливу розрізаємо на дві половинки і видаляємо кісточку. Мити половинки слив не слід, засиплемо їх цукром в робочій ємності (таз, миска). Годин через 3-5 коли зливу пустить сік, наллємо воду. Якщо сливи соковиті стиглі можна обійтися і без води. Для кращого збереження буде корисно влити в варення 100 мл горілки, а краще сливової ракії, рому або джину. Акуратно помішуючи дерев'яною ложкою, доводимо до кипіння на найменшому вогні. Варимо протягом 8 хвилин, акуратно знімаючи пінки. Остуджуємо варення природним способом. Знову доводимо варення до кипіння і варимо протягом 5 хвилин. Готовність варення визначаємо так: на ніготь великого пальця поміщаємо краплю, перевертаємо, якщо крапля не падає, значить готово. В іншому випадку ще раз повторюємо цикл.
Розливаємо варення в чисті стерилізовані скляні банки, закатуємо, перевертаємо і накриваємо до охолодження. Можна просто закрити пластиковими кришками. Деякі, щоб отримати більш вишуканий смак, також додають у сливове варення ваніль або корицю (тільки не додавайте ці спеції разом, щось одне).
Варення з чорносливу з кісточками варимо точно так само, як і без кісточок. Спочатку видаляємо хвостики і ретельно миємо сливи. Проварюємо мінімум 3 рази.
Пряне варення з гарбуза з чорносливом
Інгредієнти: чорнослив – 1 кг; гарбуз мускатний – 1 кг; цукор – 500-600 г; горіх мускатний тертий; ваніль або кориця. Приготування Сливи разрежем на половинки і видалити кісточки. М'якоть гарбуза наріжемо брусочками приблизний розмір 1х1х2 див. Всі разом закладаємо в таз і пересипаємо цукром. Чекаємо години 3 мінімум, поки зливу і гарбуз рясно пустять сік.
Доводимо до кипіння на самому малому вогні варимо протягом 8 хвилин, використовуючи тільки дерев'яну ложку, знімаємо пінку. Додаємо спеції. Остуджуємо, повторюємо цикл мінімум ще 1 раз. Подаємо це вишукане ласощі зі свіжим чорним чаєм або з мускатним вином і сухими крекерами нейтрального смаку. Можна також подати сир.