Існує чимало різних сортів перцю, як солодкого, так і гострого, однак більшість звикли використовувати тільки болгарські перці, чилі і паприку. Не менш смачні гогошари, на жаль, у продажу зустрічаються порівняно рідко, а тому і знайомі вони невеликій кількості людей. Тим не менш, саме з цього сорти солодких, м'ясистих перців виходить чудова заготівля – мариновані гогошари на зиму.
Маринуємо швидко і легко Найпростіший рецепт маринованих гогошаров включає небагато інгредієнтів і мінімум операцій.
Інгредієнти: гогошари – 3 кг; сіль йодована – 2 ст. ложки з гіркою; очищена вода – 1 л; рафінована соняшникова олія, не має вираженого запаху– 15 склянки; столовий оцет 6% – 15 склянки; цукор-пісок виробництва країн СНД – 1/2 склянки; лист лавровий – 4-5 шт.; перець чорний горошком – 12-15 шт.; гвоздика – 4-5 суцвіть; часник – 2 невеликі головки. Приготування Щоб замаринувати гогошари на зиму, нам знадобиться заздалегідь помити і простерилізувати банки і кришки. Коли банки вимиті і стікають, займемося чищенням гогошаров: розрізаємо кожне на 6-8 частин, видаляємо насіння і перегородки і добре промиваємо під проточною водою. Даємо стекти воді, тим часом починаємо варити маринад. Змішуємо воду, масло і оцет, коли суміш закипить, додаємо сіль, цукор, перець, гвоздику та лавровий лист. Варимо маринад недовго, хвилини 2 потім порціями закладаємо скибочки гогошаров. Варимо 5 хвилин, розподіляємо по банках, на дно яких кладемо по пару зубчиків часнику, злегка доливаємо киплячим маринадом і закручуємо. Остигають наші заготовки в теплі, а потім можна перенести їх в прохолодне місце.
Медовий маринад Можна приготувати інакше гогошари на зиму – рецепти дозволяють включати фантазію і експериментувати.
Інгредієнти: гогошари – 5 кг; часник – 8-12 часточок; вода питна очищена – 1 л; сіль йодована – 2 ст. ложки; олія соняшникова без запаху – 1 склянка; цукор білий вітчизняного виробництва – 120 г; оцет столовий 9% – 1 склянка; мед липовий або травневий – 2/3 склянки; лавровий лист – 3-4 шт.; перець чорний і запашний горошком– по 12 шт. Приготування В принципі, технологія, щоб закатати гогошари з медом на зиму, така ж. Чистимо і ріжемо гогошари, моєму і даємо стекти воді. Варимо маринад, стерилізуємо банки і закладаємо в них часник. Кип'ятимо скибочки перцю в маринаді близько 4 хвилин, перекладаємо їх у банки, розподіляємо маринад по банках і закриваємо.
Томат – відмінний консервант Дуже смачна заготівля – гогошари в томатному соусі, на зиму їх закатати теж нескладно.
Інгредієнти: гогошари – 3 кг; сік томатний (томати, прокрученные через м'ясорубку) – 15 л; сіль йодована – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложка; оцет яблучний освітлений 6% – 50 мл Приготування Чистимо і ріжемо гогошари, бланшируем скибочки в окропі 2 хвилини, перекладаємо в холодну воду. Розподіляємо шматочки по стерилізованим банкам. Варимо маринад: кип'ятимо сік з сіллю і цукром, додаємо оцет, через 3 хвилини заливаємо гогошари томатною заливкою. Стерилізуємо наші консерви 10 хвилин, після чого закатуємо.