У вас ще залишилися не у справ кілька кілограм стиглих слив? Тоді рекомендуємо вам неодмінно приготувати з них універсальну і дуже оригінальну закуску, яка припаде якраз до будь-якого столу, як у свята, так і в будні. А її солодкий варіант стане кращим наповненням для випічки, сирників та інших десертів. Мінімум витрат і трохи часу на підготовку плодів влітку і смачна, корисна заготівля буде радувати вас своїм чудовим смаком взимку і в міжсезонні, вносячи різноманітність і пригнічуючи нудьгу.
Пряні в'ялені сливи - рецепт в духовці на зиму
Інгредієнти: сливи великі – 15 кг; розмарин свіжий – 2-3 гілочки; чебрець і базилік сушений – за смаком; мед рідкий – 25 г; часник – 5-6 зубчиків; рослинне рафіноване масло або оливкова Extra Virgin – 125 мл. Приготування Для в'ялення підійдуть стиглі і пружні сливи без вм'ятин і пошкоджень. Гарненько промиваємо плоди в холодній воді, просушуємо або витираємо насухо, розрізаємо навпіл і виймаємо кісточки. Можна половинки розділити на чверті, тоді час в'ялення трохи скоротиться.
Викладаємо половинки або четвертинки злив на деко, попередньо застеливши його фольгою, присипаємо трохи морською сіллю і поливаємо сумішшю меду та оливкової олії. Розмарин свіжий дрібно рубаємо гострим ножем, змішуємо з сушеним базиліком та орегано і притрушиваем вершки на деку. Всі сухі або свіжі трави взаємозамінні, якщо немає свіжого розмарину, можна взяти сушений і навпаки замінити сушений базилік і орегано на дрібно посічену свіжу траву.
Маємо деко в прогріту до 120 градусів духовку, дверцята залишаємо трохи прочиненими і витримуємо вершки до бажаного ступеня в'ялення. Приблизно на це буде потрібно від трьох до п'яти годин.
По готовності укладаємо в'ялені сливи в стерильну баночку, чергуючи з часничком, попередньо очистивши його і нарубавши слайсами, і сухими або свіжими пряними травами. Прогріваємо оливкова або рослинне рафінована олія, не доводячи до кипіння, і заливаємо їм в'ялені сливи в баночці. Закорковуємо кришку, остуджуємо заготівлю і поміщаємо в прохолодне місце для зберігання.
В'ялені солодкі сливи в духовці на зиму
Інгредієнти: сливи великі – 2 кг; цукровий пісок – 04 кг Приготування Ідеальним варіантом для в'ялення будуть великі м'ясисті сливи сорту «Угорка», які необхідно попередньо добре вимити.
Розрізаємо плід навпіл, виймаємо кісточки і укладаємо в емальовану ємність, трохи пересипаючи цукровим піском. Зверху поміщаємо на сливи вантаж і ставимо в прохолодне місце на кілька годин для відділення соку.
Потім сік зливаємо, виймаємо сливи на друшляк, щоб стекла зайва рідина, а потім розміщуємо на застеленому пергаментним папером деко. Визначаємо плоди в прогріту до шістдесяти п'яти градусів духовці, трохи прочинивши дверцята. Витримуємо сливи до бажаного ступеня в'ялення. Важливо не перетримати їх в
духовці, щоб уникнути одержання просто сухих шкірок. Ідеальна в'ялена зливу при стисненні не виділяє сік, але залишається гнучкою.
По готовності складаємо сливи в підготовлені заздалегідь стерильні баночки, укупориваем кришками і визначаємо в прохолодне місце для зберігання.
Злитий раніше сливовий сік теж можна заготовити на зиму і потім використовувати для приготування компотів, киселів, сиропів та інших страв. Для цього підігріваємо його до кипіння, проварюємо п'ять хвилин, заливаємо гарячим в стерильні банки і закатуємо кришкою. Традиційно ставимо сік на самостерилизацию під теплу ковдру до охолодження і прибираємо на зберігання до інших заготовок.