Вернуться назад Распечатать

Солянка на зиму

Солянка на зиму
Солянка в банках – відносно недавній винахід домогосподарок, яке несе в собі безліч функцій. Консервована солянка – це і заготівля для супу, і холодна закуска, і доповнення до гарніру, словом, незамінна річ серед арсеналу ваших заготовок.

Солянка овочева на зиму – рецепт


У своєму традиційному вигляді салат-солянка на зиму готується на основі капусти, до якої додатково кладуть будь-які овочі на вибір. У нашому випадку капусту доповнює стандартний набір з моркви, солодкого перцю, томатів і цибулі.
Інгредієнти:

  • білокачанна капуста - 28 кг;

  • морква - 17 кг;

  • томати - 18 кг;

  • перець - 6-8 горошин;

  • листя лавра - 4 шт.;

  • цукровий пісок - 15 г;

  • ріпчаста цибуля - 14 кг;

  • солодкий перець - 11 кг;


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати солянку на зиму, необхідно підготувати всі інгредієнти для страви. Очистіть капустяний качан від грубих зовнішніх листя, розділіть навпіл і наріжте. Перці очистіть від насіння, а порожнину обполосніть водою. Наріжте стінки плоду соломкою. Ріпчасту цибулю розділіть на півкільця, а очищену моркву натріть. Шкіру на томатах злегка надріжте і опустіть плоди в окріп. Охолодіть бланшовані томати, зніміть з них шкірку і довільно наріжте м'якоть. З'єднайте всі підготовлені овочі в будь-якої ємності достатнього обсягу з товстим дном. Туди ж покладіть лавр і горошини перцю, всипте цукор і доповніть овочі щедрою пучкою солі. Перемішавши, поставте ємність на середній вогонь і тушкуйте солянку не менше двох годин, час від часу перемішуючи вміст каструлі, перевіряючи, щоб овочі не прилипли до дна. Ще гарячу солянку залишається розподілити по стерильним банкам і закатати.

    Солянка з огірками на зиму


    Солянка з додаванням солоних огірків чудово підходить не тільки для сервіровки в якості холодної закуски, але й для додавання в супи і рагу.
    Інгредієнти:

  • білокачанна капуста - 12 кг;

  • морква - 465 м;

  • солоні огірки - 11 кг;

  • томатна паста - 65 г;

  • ріпчаста цибуля - 120 г;

  • цукровий пісок - 35 г;

  • стручок гострого перцю;

  • запашний перець - 6-7 горошин;

  • листя лавра - 3-4 шт.


  • Приготування
    Нашаткувати капусту, змішайте її в жаровні з шматочками огірків, цибулі, тертою морквою і томатною пастою. Посипте овочі цукровим піском, додати горошини перцю і лаврове листя. Всипати цукровий пісок, поставте посуд на середній вогонь, покладіть в солянку нарізаний гострий перець і тушкуйте страва близько двох годин, після чого його можна закривати.

    Грибна солянка на зиму - рецепт приготування


    Грибну солянку можна робити з будь-яких підручних грибів, в основі можуть лежати як і ті, що шляхетніше, на зразок білих грибів, і повсюдно поширені і доступні печериці з вешенками.
    Інгредієнти:

  • білокачанна капуста - 23 кг;

  • ріпчаста цибуля - 430 г;

  • гриби - 17 м;

  • солодкий перець - 470 г;

  • морква - 480 м;

  • томатний соус - 320 г;

  • цукровий пісок - 45 г;

  • рослинне масло - 220 мл;

  • листя лавра - 6 шт.;

  • оцет столовий - 45 мл
  • Солянка на зиму


    Приготування
    Якщо ви взяли лісові гриби за основу, то попередньо вимивши, відваріть їх, а вже потім нарізайте і додавайте до овочевого асорті. Для останнього капустяне листя нашаткуйте, цибулю розділіть на півкільця середньої товщини, солодкий перець наріжте соломкою, а моркву натріть. Змішайте підготовлені овочі з томатним соусом, олією і цукром, поставте на вогонь, влийте оцет і покладіть лавр. Тушкуйте овочі у власному соку близько півтори години на середньому вогні, не забуваючи перемішувати, а по закінченні часу додайте гриби і тушкуйте все ще півгодини. Розкладіть вируючу солянку по банкам і закрийте на зиму.