Одна з зимових заготовок, яка першою «піде» з ваших полиць – це грибна солянка з додаванням капусти. Ароматні тушковані овочі з грибами можуть стати самостійною стравою на ваше тарілці, а можуть зіграти роль гарніру або основи для супу. Ймовірно, ви встигнете розправитися з усіма баночками ще до настання зими, а якщо під рукою є заморожені гриби, то приготувати таку страву можна буде і холоду.
Солянка з грибами і капустою – рецепт
Низькокалорійна заготівля доповнить ваше дієтичне меню або стане головною холодною закускою під час посту. Крім ароматних лісових грибів в таку солянку можна додавати гриби з асортименту супермаркетів, наприклад гливи або печериці.
Інгредієнти: свіжі томати - 640 г; гриби - 980 р; головка білокачанної капусти (середнього розміру); ріпчаста цибуля - 470 г; листя лавра - 2 шт.; рослинне масло - 230 мл; цукровий пісок - 35 г; сіль - 25 р. Приготування Якщо ви використовуєте лісові гриби, то попередньо ретельно промийте і очистіть їх, а потім відваріть не менше півгодини, охолодіть і наріжте Капустяний качан звільніть від жорстких зовнішніх листя і нашаткуйте. Шкіру томатів злегка надріжте і бланшируйте плоди в окропі, після чого очистіть і також наріжте будь-яким зручним чином. Наріжте цибулю півкільцями середньої товщини. Підготовлені овочі складіть у розігріту жаровню, влийте олію, покладіть лавр і тушкуйте близько години. При необхідності до вмісту посуду можна влити воду. По закінченні часу додайте гриби, цукровий пісок і сіль, перемішайте і тушкуйте солянку ще 15 хвилин. Якщо кислинки томатів достатньо, то відразу ж розкладайте заготовку по стерильним банкам, а якщо ні, то налийте на дно кожної з банок по столовій ложці оцту. Загорніть солянку з грибами і капустою на зиму і залиште охолонути перед розміщенням на зберігання.
Як приготувати солянку з грибами і капустою?
Як томатної основи багато використовують готову томатну пасту, особливо, якщо роблять солянку взимку, але ми рекомендуємо замінити покупний продукт домашнім томатним соусом , баночка якого неодмінно повинна бути припасена в коморі з літа.
Інгредієнти: білокачанна капуста - 23 кг; маслюки - 18 кг; ріпчаста цибуля - 760 г; морква - 430 г; томатний соус - 540 мл; рослинне масло - 480 мл; щіпка лимонної кислоти. Приготування Маслюки, або інші ароматні лісові гриби, промийте і відваріть протягом півгодини. Готові гриби очистіть і наріжте. Розділіть цибулю на півкільця, а моркву натріть. Спасеруйте овочі разом і додайте до них нашатковані листя білокачанної капусти. Додайте до овочів гриби, заправте все олією, томатним соусом і здобріть парою столових ложок великої морської солі. Приправивши блюдо лимонною кислотою, повторно перемішайте солянку і залиште нудитися на мінімальному вогні близько півтори години, неодмінно перемішуючи вміст посуду в процесі гасіння. Відразу після закінчення приготування розкладаємо солянку по попередньо простерилізованій тарі і закатуємо стерильними кришками.
Заготівля солянки з грибами і капустою в мультиварці
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 460 м; солодкий перець - 550 г; гриби - 16 кг; білокачанна капуста - 23 кг; морква - 480 м; цукровий пісок - 95 г; листя лавра - 4-5 шт.; рослинне масло - 280 мл Приготування Наріжте всі інгредієнти і викладіть їх у чашу пристрою, встановивши режим «Випічка». Влийте до солянці масло і смажте всі близько 15 хвилин. Коли овочі і гриби пустять сік, приправити все цукровим піском, додайте лавр і перейдіть на «Гасіння». Солянка з капусти з грибами в мультиварці повинна готуватися близько години, після чого її відразу ж можна закочувати в банки.