Один з кращих способів консервації фруктів на зиму – абрикосове повидло. Якщо його не переварити, то взимку ми отримаємо комплекс вітамінів (А, К, С, групи В) і мікроелементів (залізо, калій, кальцій, магній та інші). Саме тому важливо приготувати абрикосове повидло правильно.
Повидло класичне Інгредієнти: абрикоси – 5 кг; цукор білий вітчизняного виробництва – 25 кг; вода – 1 л. Приготування Для початку правильно вибираємо абрикоси на повидло – це повинні бути добре достигли плоди, досить м'які, але не пом'яті, без пошкоджень на шкірці, не червиві. Відібрані абрикоси моєму і ділимо навпіл, видаляємо кісточки. Далі нарізаємо плоди досить дрібно – можна скибочками, можна кубиками і кладемо в ємність для варіння повидла. Це може бути великий таз або казан, сотейник. З води і цукру варимо сироп, даємо йому покипіти хвилини півтори, потім заливаємо ним абрикоси і залишаємо до охолодження. Після цього можна приступати до варіння повидла: як тільки вміст ємності закипить, робимо вогонь мінімальним і, помішуючи, варимо близько 20-30 хвилин. Далі акуратно протираємо абрикоси через сито або друшляк. Отримуємо смачне абрикосове повидло, яке можна закрити на зиму, а можна використовувати відразу, наприклад, в якості начинки для рогаликів до чаю. Щоб закатати повидло, просто переміщаємо його після протирання назад у ємність і проварюємо після закипання ще 5-6 хвилин, після чого розкладаємо в стерилізовані гарячою парою банки і закриваємо стерилізованими в окропі кришками.
Інший варіант приготування Якщо води не додавати, вийде більш густе абрикосове повидло, ніж у першому варіанті. Правда, в цьому випадку знадобиться більш пильно за ним наглядати.
Інгредієнти: стиглі абрикоси – 3 кг; цукор виробництва країн СНД – 45-5 склянок; лимонна кислота – 12 р. Приготування Абрикоси готуємо: миємо, даємо стекти воді, видаляємо кісточки і пропускаємо половинки плодів через м'ясорубку або перетворюємо на пюре за допомогою блендера або кухонного комбайна. Додаємо в пюре цукор і лимонну кислоту, перемішуємо і даємо постояти близько години, щоб розійшовся цукор. Не всі знають, як варити абрикосове повидло, щоб зберегти максимум вітамінів. А між тим, все просто. Варимо повидло в емальованому тазі, постійно помішуючи, так як маса виходить дуже густою і може пригорати. Час варіння – 5 хвилин. Після цього даємо повидла повністю охолонути і повторюємо процес, знову заважаємо безперервно. Після цього можна протерти масу через сито, а можна закатати так. Кипляче повидло розподіляємо в стерилізовані банки і відразу закатуємо.
Точно також варимо яблучно-абрикосове повидло, при цьому не особливо важливо дотримати пропорції: вони можуть бути 1:1 смак повидла можна посилити в одну або іншу сторону, поклавши більше яблук або абрикосів. Обов'язкова умова – з яблук необхідно зчистити шкірку і видалити насіннєві коробки. В іншому технологія та ж: подрібнюємо фрукти в пюре, додаємо цукор і лимонну кислоту, варимо і закатуємо.
Абрикосове повидло в мультиварці
Інгредієнти: абрикоси – 2 кг; цукор-пісок білий виробництва країн СНД – 07 кг; кориця – 1/2 ч. ложки; вода – 1/2 склянки. Приготування Абрикоси моєму, ділимо на половинки і виймаємо кісточки. Викладаємо половинки в робочу чашу нашої мультиварки і вливаємо воду. В режимі «випічка» залишаємо наші абрикоси готуватися 20 хвилин, після чого перекладаємо їх в сито і протираємо, якщо хочемо видалити шкірку, якщо її залишаємо, просто розминаємо абрикоси в пюре. Всипаємо цукор і корицю, в тому ж режимі готуємо повидло ще близько 40 хвилин. Після цього готовий абрикосове повидло можна закрити на зиму, а можна подати до чаю.