Алича є різновидом слив, яка має прекрасний смак, як в свіжому вигляді, так і в самих різноманітних заготовки на зиму. Ми сьогодні розглянемо, як правильно варити на зиму компот з аличі.
Компот з аличі з кісточками на зиму без стерилізації
Інгредієнти: Розрахунок на одну трилітрову банку:
алича – 550 г; цукровий пісок – 490 г; вода фільтрована – 24 л. Приготування Банку промиваємо водою з додаванням соди, стерилізуємо на пару п'ятнадцять хвилин і висушуємо. Аличу перебираємо, позбавляємося від порченных і м'ятих плодів. Потім промиваємо її гарненько в холодній проточній воді, даємо стекти, і закладаємо в підготовлену раніше банку. Наливаємо в каструлю фільтровану воду, підігріваємо до кипіння і заливаємо в банку. Даємо постояти п'ятнадцять хвилин, і зливаємо рідину назад в каструлю. Додаємо цукровий пісок, кип'ятити п'ять хвилин, і заливаємо отриманим киплячим сиропом аличу в банку. Потім відразу ж укупориваем її прокип'яченої кришкою і ставимо дном догори під теплу ковдру до повного охолодження.
Компот із червоної аличі і яблук на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну трилітрову банку:
червона алича – 400 г; яблука – 400 г; цукровий пісок – 300 г; вода – 25 л. Приготування Аличу перебираємо, при необхідності позбавляє від хвостиків, гарненько промиваємо холодною проточною водою і даємо стекти. Яблука обмиваємо, вирізаємо серцевину з насінням, розрізаємо на великі часточки і складаємо в суху стерильну банку. Туди ж відправляємо підготовлену аличу. Воду прогріваємо до температури кипіння, заливаємо в банку і залишаємо на п'ятнадцять хвилин, прикривши стерильною кришкою. Потім накриваємо кришкою з дірочками, зливаємо рідину назад в каструлю, висипаємо в неї цукровий пісок, прокипячиваем п'ять хвилин, і заливаємо отриманий сироп в банку. Тут же закорковуємо кришку і ставимо під ковдру кришкою вниз на самостерилизацию до повного охолодження.
Компот з аличі і абрикосів на зиму
Інгредієнти: алича – 500 г; абрикоси – 900 г; цукровий пісок – 450 г; вода – 1 л. Приготування Банки для компоту гарненько промиваємо содовим розчином і гарячою водою.
Аличу і абрикоси перебираємо, промиваємо холодною проточною водою і даємо стекти. Розкладаємо плоди по підготовленим банкам «по плечики». Воду підігріваємо до температури кипіння, додаємо цукровий пісок і перемішуємо до його розчинення. Розливаємо отриманий сироп по банкам, які прикривають кришками і поміщаємо в посудину з гарячою водою. Після закипання стерилізуємо трилітрові ємності - тридцять, літрові - двадцять, а півлітрові - дванадцять хвилин. Потім закорковуємо кришки, перевертаємо банки догори дном, даємо охолонути в такому положенні, а потім поміщаємо в темне місце для зберігання.
Компот з аличі і груш на зиму
Інгредієнти: алича – 17 кг; груші – 17 кг; цукровий пісок – 800 г; кислота лимонна – 40 г; гілочки м'яти – 2 шт. Приготування Банки гарненько промиваємо содовим розчином і стерилізуємо над парою десять хвилин.
Аличу і груші моєму холодною проточною водою і просушуємо. Груші позбавляємо від серцевини і ділимо на кілька
частин. Розкладаємо плоди по підготовленим банкам, заповнюючи ємності трохи більше, ніж на половину. У кожну банку кладемо по гілочці м'яти. Запропонованого рецептом кількості вистачить на дві трилітрові ємності. Воду підігріваємо до кипіння, розливаємо по банках і даємо постояти п'ятнадцять хвилин. Потім, скориставшись кришкою з отворами, зливаємо її назад в каструлю, додаємо цукровий пісок, лимонну кислоту, проварюємо п'ять хвилин і знову заливаємо в банки. Тут же закатуємо кришками і поміщаємо під теплу ковдру для самостерилизации, перевернувши банки догори дном. Приблизно через добу, коли компот повністю охолоне, прибираємо його в слушний для зберігання місце.