Пастилу можна зробити з будь-яких свіжих фруктів чи ягід, а також з повидла або джему. Якщо пастила готується для тривалого зберігання, її роблять з вихідних фруктів або ягід з додаванням цукру або меду. Уварене пюре або вже готове повидло підсушують, весь час перевертаючи. Готові листи спресовують, щоб пастила була однаковою товщини і придбала глянсовий блиск.
Для смаку в кінці варіння можна всипати подрібнені горіхи або посипати горіхами вже готові пласти пастили.
А також готують пастилу з додаванням яєчних білків, її потрібно з'їсти протягом декількох днів. Пропонуємо кілька рецептів пастили з малини.
Малинова пастила з джему
Інгредієнти: малиновий джем – 1 кг; яєчні білки – 5 шт. Приготування Зараз розповімо, як приготувати пастилу з малини. Сирі яєчні білки збиваємо до утворення білої пінистої маси. Потроху до білків додаємо малиновий джем, продовжуючи збивати. Готову масу викладаємо на деко, застелене пергаментом. Випікаємо при температурі 60 градусів протягом 25-3 годин.
Не можна допускати пересихання пастили, вона втратить свій смак і зовнішній вигляд. Готову пастилу пересипаємо цукром або цукровою пудрою.
Пастила з свіжої малини
Інгредієнти: пюре зі свіжої малини – 1 кг; цукор – 100 р. Приготування Варимо малинове пюре в емальованому посуді на слабкому вогні. Пюре має увариться вдвічі. Далі даємо закипіти і додаємо цукор. Пробуємо на смак: якщо маса виходить кислуватим, висипаємо ще цукру. Знову варимо до густоти.
Розкладаємо На деко пергаментний папір, змащуємо її рослинним маслом без запаху і розкладаємо густу масу з малини шаром приблизно в 1 див. Підсушуємо в духовці при температурі 40 градусів або на свіжому повітрі, виставивши на сонці (4-5 днів). Коли пастила висохне, і перестане липнути до рук, згортаємо її рулетом. Рулети обертаємо чистої пергаментним папером.
Дуже смачною буде пастила, якщо приготувати її з декількох шарів. Наприклад, з малини, яблук і слив або з малини, обліпихи і груш . Варіанти кожна господиня вибирає по своєму смаку.