Ягоди обліпихи - вітамінна бомба, яка так необхідна в холодну пору року. Плоди обліпихи, використані в якості одного з інгредієнтів напоїв, варення або десерту, збагатять ваш організм мінералами та мікроелементами на прийдешній день, а також зміцнять імунітет, що так необхідно в холодну пору року. Записуйте наші рецепти з обліпихою, щоб залишатися здоровими і бадьорими круглий рік.
Рецепт компоту з обліпихи
Інгредієнти: обліпиха - 500 г; цукор - 120 г; вода - 3 л. Приготування Ягоди обліпихи промиваємо і пересипаємо в каструлю. Заливаємо плоди чистою холодною водою, ставимо на вогонь і доводимо рідину до кипіння. Варимо обліпиху близько хвилини, не більше, щоб не знищити всю вітамінну користь. Знімаємо каструлю з вогню і закутуємо теплою ковдрою. Даємо обліписі настоятися так до повного остигання, після чого проціджуємо компот і видаляємо ягоди. Залишається лише підсолодити напій за смаком і можна вживати!
Рецепт обліпихи, протертою з цукром
Якщо ви хочете зберегти максимальну кількість користі від обліпихи, то перетирайте плоди з цукром в сирому вигляді. Отриману масу можна розводити гарячою водою і пити, а можна просто з'їдати по парі чайних ложок на день, запиваючи чаєм.
Інгредієнти: обліпиха - 25 кг; цукор - 5 кг. Приготування Приготувати обліпиху з цукром елементарно просто. Плоди кладемо в емальовану або скляну ємність, засипаємо цукром і починаємо вирішувати. Як тільки ягоди пустять сік і будуть перетерті в практично однорідну кашку, їх варто розлити по чистим сухим банкам, присипати парою столових ложок цукру зверху і поставити на зберігання в холодильник.
Рецепт желе з обліпихи
Інгредієнти: сік з обліпихи - 1 л; цукор - 1 кг; желатин - 10-12 р. Приготування Желатин заливаємо холодною водою і залишаємо набухати протягом 6 годин. Обліпиховий сік злегка підігріваємо, розчиняємо в ньому цукор і набряклий желатин, повертаємо все на вогонь і уварюємо до третини від початкового об'єму. Розливаємо желе по банкам і залишаємо до повного застигання.
Якщо ви хочете продовжити зберігання желе , то стерилізуйте його у банках з гарячою (90 градусів) водою протягом 8-15 хвилин, в залежності від обсягу.
Рецепт варення з обліпихи
Інгредієнти: обліпиха - 500 г; цукор - 1 кг. Приготування Ягоди обліпихи промиваємо й обсушуємо, після чого кладемо в емальований або скляний посуд і перетираємо з цукром до однорідності. Ставимо отриману суміш на вогонь і уварюють до загусання. Розливаємо джем по банкам, остуджуємо і зберігаємо в холодильнику.
Рецепт соку обліпихи
Інгредієнти: ягоди обліпихи; цукор - 1 кг. Приготування Ягоди обліпихи миємо й обсушуємо, після чого пропускаємо через соковижималку і змішуємо з цукром. Переконайтеся, що всі цукрові кристали розчиняться повністю, для цього періодично перемішуйте сік протягом кількох годин. Готовий сік можна розлити по стерильним банкам, накрити кришкою з пергаменту або марлі і зберігати в холодильнику.
Краще заготовлювати такий сік невеликими порціями, щоб відразу ж вживати його після приготування, зберігаючи максимальну користь. З часом такий сік розшарується, і перед вживанням необхідно збовтувати.
Рецепт морсу з обліпихи
Інгредієнти: обліпиха - 2 кг; цукор - 1 кг; вода - 6 л. Приготування Обліпиху миємо, обсушуємо і пропускаємо через соковижималку, або перетираємо і віджимаємо сік через марлю. Заливаємо в каструлю воду і додаємо в неї обліпиховий макуха, варимо його протягом 10-15 хвилин, відвар проціджуємо і змішуємо його з цукром і соком. Ось і все, обліпиховий морс готовий!