Відомий вид деревовидних рослин – слива домашня – вельми популярний у садівників рослина завдяки смачним плодам, включає безліч підвидів. Плоди сливи домашньої виключно корисні, в м'якоті і шкірці злив містяться вітаміни A, C і P і групи B, природні цукру (фруктоза, глюкоза і сахароза), органічні кислоти (яблучна, лимонна, щавлева і саліцилова), пектин, рослинні волокна, дубильні і азотисті речовини, а також корисні сполуки калію, кальцію, магнію, фосфору і заліза.
Регулярне вживання сливи в їжу оптимізує роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє психічної гармонії. З дивовижних плодів сливи можна робити різні заготовки на зиму: консервувати в маринаді, варити варення , повидло, компоти . Такі запаси добре урізноманітнюють наш стіл в холодну пору року, порадую ваших домашніх і гостей.
Рецепт маринованих слив на зиму
Інгредієнти: слива – 1 кг; перець духмяний горошком – 5-8 шт.; гвоздика – 3-5 суцвіть; шафран – 1-2 щіпки; ваніль або кориця-1-2 щіпки; оцет 5-9% – 50-60 мл; цукор-пісок – 150-200 г; вода – 250-300 мл Приготування Переберіть сливи, вони повинні бути стиглими, але не м'якими, без пошкоджень шкірки, треба промити їх холодною водою і видалити плодоніжки. Маринувати будемо з кісточками, так краще зберігається форма. Особливо гарний для маринування сорт «Угорка», але, в принципі, можна маринувати сливи будь-якого сорту.
Проколем кожну сливу в декількох місцях зубочисткою або виделкою (4-5-ти проколів достатньо). Заповнимо сливами дві стерилізовані півлітрові скляні банки.
Зваримо маринад, використовуючи інші зазначені інгредієнти, крім оцту. Заллємо маринадом сливи в банках. Почекаємо 3-5 хвилин і зіллємо маринад в каструлю. Знову доведемо маринад до кипіння і заллємо в нього оцет. Можна ще додати в маринад 100 мл плодового бренді. Вдруге заллємо сливи в банках маринадом, закотимо кришками і перегорнемо. Накриємо банки старим покривалом до повного охолодження.
Мариновані сливи – чудова закуска під бренді й міцні вина їх також добре подавати з м'ясом, копченостями.
За таким же принципом (див. вище) готують компот із слив на зиму, рецепт, деяким чином, природно, змінюється.
Компот із слив на зиму
Приготування Сливи заливаємо киплячим розчином цукру у воді (1-3 ст. ложки на 250-300 мл води). Чекаємо на 3-5 хвилин, воду зливаємо, знову доводимо суміш до кипіння, заливаємо в банки, закочує їх і перевертаємо. Накриваємо і залишаємо до повного охолодження.
Точно так само можна приготувати сливи на зиму в концентрованому цукровому сиропі. В цьому випадку співвідношення інгредієнтів наступне:
сливи (з кісточками або половинками без кісточок) – 1 кг; цукор – 1 кг; вода – близько 300 мл. Варення із слив на зиму
Інгредієнти: сливи будь-якого сорту – 1 кг; цукор-пісок – 1-15 кг Приготування Перебираємо сливи, промиваємо холодною водою і видаляємо хвостики-плодоніжки. Розрізаємо кожну сливу навпіл і видаляємо кісточки. Після цього можна розрізати кожну половинку на більш дрібні частини.
Поміщаємо підготовлену сливу в каструлю або таз (емальований, добре вичищений мідний або алюмінієвий). Пересипаємо сливу цукровим піском і залишаємо для появи соку. Коли зливу пустила сік, перемішуємо лопаткою, доводимо до кипіння на середньому вогні, зменшуємо вогонь і проварюємо, помішуючи дерев'яною лопаткою, протягом 5 хвилин, після чого охолодити. Повторюємо цикл на малому вогні ще 1-3 рази.
Готовність перевіряємо, помістивши краплю варення на ніготь великого пальця і перевернувши: якщо крапля не падає, значить, варення готове. Закладаємо варення в чисті скляні банки. Закатуємо або надягаємо на банки пластикові кришки. Зберігати банки з варенням або консервованої сливою в будь-якому варіанті слід при плюсовій температурі.